Opleiders in het sociaal domein: dit zijn de mogelijkheden



Het sociaal domein heeft een transitie ondergaan met decentralisatie, waarbij gemeenten maatwerk aan burgers leveren. De invoering van de Wmo, Jeugdwet en de Participatiewet en de transformatie vereisen specifieke kennis en vaardigheden. Er zijn daarvoor uiteenlopende opleidingen in het sociaal domein beschikbaar. Bijvoorbeeld de opleiding Consulent werk en inkomen. Met betrekking tot de opleiders in het sociaal domein zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het voorzien in praktijkopleidingen, maatwerkopleidingen en incompany trainingen.

Opleidingen gericht op werkpraktijk
Opleiders in het sociaal domein voorzien onder meer in opleidingen, trainingen en cursussen die gericht zijn op de werkpraktijk. Binnen het sociaal domein zijn het de medewerkers van de gemeente die met betrekking tot de participatiemarkt mensen dienen te motiveren en stimuleren. Daarbij krijgt de doelgroep die problemen heeft met participatie op de arbeidsmarkt extra aandacht. Ook kan het belangrijk zijn om kennis te hebben van het thema werk en inkomen binnen de gemeente. Bijvoorbeeld om mensen hulp te bieden als het gaat om het verlenen van bijzondere bijstand. Het biedt dan een groot voordeel om een opleiding bij een opleider in het sociaal domein te kiezen die op de werkpraktijk is gericht. Daarmee zijn kennis en vaardigheden op een efficiënte manier in te zetten. Als de werkpraktijk het uitgangspunt vormt, is het mogelijk om tijdens een opleiding direct tot de kern te komen. Dat voorziet in een optimaal rendement van de training.

Maatwerk en incompany training
Opleiders in het sociaal domein met een breed aanbod van opleidingen bieden tevens de mogelijkheid om in maatwerk te voorzien en incompany trainingen te verzorgen. Bestuursacademie staat wat dat betreft bekend als de opleider voor de overheid en het openbaar bestuur. Deze opleider is erop gericht om overheidsprofessionals van de juiste kennis en vaardigheden te voorzien om daarmee in te blijven spelen op veranderingen in het sociaal domein. Het voordeel van maatwerk en incompany training is, dat er heel gericht een opleiding te verzorgen is. Vanuit de praktijksituatie is het mogelijk om medewerkers extra kennis op te laten doen en relevante vaardigheden aan te leren. Bovendien is er op deze manier het voordeel dat er meerdere collega’s tegelijk een lesprogramma kunnen volgen. Dat kan binnen het bedrijf, maar uiteraard ook op een locatie buiten de reguliere werkomgeving. Maatwerk betekent eveneens dat het mogelijk is om training te krijgen met betrekking tot het aanpakken van een specifiek vraagstuk binnen de organisatie.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: WMO Jeugdwet Participatiewet Sociaal domein Bestuursacademie
Algemene voorwaarden | privacy statement