Waarom je een AOV verzekering zou moeten afsluitenBen je zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Als je dit niet doet, krijg je namelijk geen uitkering als jou iets overkomt. Eén van de verzekeringen die je af kunt sluiten, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor deze verzekering draag je maandelijks een forse premie af. Dit is de voornaamste reden dat veel ondernemers twijfelen of zij deze verzekering al dan niet af moeten sluiten. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom je wél een AOV verzekering af zou moeten sluiten.

Verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Wanneer je in loondienst werkt, krijg je gewoon uitbetaald bij ziekte als je invalide wordt of als je door een ongeval niet meer kunt werken. Een werkgever is hier voor verzekerd. Kun je langer dan twee jaar niet werken? Dan kun je een beroep doen op de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Als je zelfstandig ondernemer bent, werkt dit wat anders. Je kunt dan immers niet bij een werkgever aankloppen als je arbeidsongeschikt raakt. Daarom doe je er goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Als je een AOV verzekering afsluit, bescherm je jezelf tegen inkomensverlies. Bij het afsluiten van zo’n verzekering geef je door welk bedrag je wilt verzekeren.
Je krijgt dan niet standaard het verzekerde bedrag uitgekeerd als je arbeidsongeschikt raakt. De hoogte van de uitkering hang af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Een verzekeraar eist daarom van jou dat je je laat onderzoeken door een arts als je niet meer kunt werken. Deze bepaalt uiteindelijk of en voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Als de arts bepaalt dat je voor 80% arbeidsongeschikt bent, krijg je 80% van het verzekerde bedrag uitgekeerd.  

Is een AOV verzekering verplicht?
In Nederland ben je verplicht om sommige verzekeringen af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorgverzekering. Ben je eigenaar van een koopwoning met hypotheek? Dan is het ook verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is op dit moment niet verplicht. Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat deze verzekering binnenkort verplicht wordt gesteld voor zelfstandig ondernemers.

Omdat een AOV verzekering nu nog niet verplicht is, hoef je deze niet af te sluiten wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Toch raden wij je aan om deze verzekering wel serieus in overweging te nemen. Je verwacht mogelijk niet dat je arbeidsongeschikt raakt, maar besef je wel dat een ongeluk in een klein hoekje schuilt. Hierdoor kun je van de ene op de andere dag arbeidsongeschikt raken. Als je hier niet voor verzekerd bent, betekent dit dat je geen uitkering krijgt. Hierdoor kun je na verloop van tijd in de financiële problemen komen, want er komt immers geen geld meer binnen.

Hoeveel premie betaal ik voor en arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Als je een verzekering afsluit, betaal je premie. Dit geldt bijvoorbeeld voor een
rechtsbijstandverzekering, maar ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voordat je een verzekering afsluit, wil je eerst weten hoeveel dit je maandelijks kost. Bij een AOV verzekering is dit niet op voorhand te zeggen. De hoogte van de premie hangt bij deze verzekering namelijk af van een aantal factoren. Zo betaal je bijvoorbeeld meer premie als je ouder wordt. Je hebt dan immers meer kans om arbeidsongeschikt te raken. Daarnaast zijn je beroep, het verzekerde bedrag, het soort verzekering, de eindleeftijd en de eigenrisicotermijn van invloed op de hoogte van de premie.

 

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement