4 aanpassingen voor een 'corona proof' buffet



Na een leerzaam congres of intensieve vergadering aansluiten bij het buffet lijkt iets uit een ver verleden. Is er nog wel toekomst voor buffetten na corona? Met de nodige aanpassingen wel, aldus horeca apparatuur leverancier Hakvoort Professional. Met een plan B wordt het buffet opnieuw uitgevonden.

De toekomst van buffetten
Buffetten hebben het zwaar in coronatijd. Gasten die kort achter elkaar zelf verse sla, groenten en vers fruit opscheppen, op een kluitje staan te wachten bij de grill of zelf een snee brood afsnijden en een plakje kaas prikken: het is volledig in strijd met de anderhalve-meter maatschappij. Virussen kunnen bij buffetten namelijk snel verspreid worden. Dat gebeurt vooral via de deksels van buffetschalen, de tangen om mee op te scheppen en de drankenautomaat die door vele handen worden aangeraakt. Een plan B is nodig om het buffet nieuw leven in te blazen. Dat vraagt om aanpassingen waarmee het buffet opnieuw wordt uitgevonden

Verscherpte aandacht voor hygiëne
Hygiëne ligt onder een vergrootglas en dat vraagt om een andere werkwijze bij buffetten. Keukenpersoneel draagt handschoenen, de opscheplepels worden regelmatig vervangen, verse voedingswaren worden afgedekt met hoestruiten en vitrines, afstand houden blijft de norm en gasten moeten eerst hun handen desinfecteren. Net als bij de ingangen van winkels moeten desinfectiepalen bij de start van het buffet ervoor zorgen dat de hygiëne maatregelen nageleefd worden.

Rijvorming voorkomen
Het mag voor zich spreken dat lange rijen voor het buffet voorlopig verleden tijd zijn. Afstand houden blijf de norm en rijvorming moet voorkomen worden. De lange rijen maken plaats voor slimme oplossingen. Zoals een buffet met eenrichtingsverkeer en beeldschermen of een app die de drukte aangeven. Gasten wachten aan hun tafel en krijgen vervolgens een melding zodra zij mogen aanschuiven in een veel kleinere rij. Het lopende buffet wordt als het ware een buffet in shifts waarbij gasten in kleine groepen om de beurt een rondje langs het buffet lopen. Drukte wordt op deze manier zoveel mogelijk vermeden.

Grab & go
Salades, vers belegde broodjes, fruitsalades en andere voedingswaren liggen niet meer voor het grijpen maar worden zoveel mogelijk voorverpakt. Het 'grab-and-go' concept doet zijn intrede bij buffetten. Zoals broodjes in zakjes, soepen in kleine weckpotjes en salades in mono verpakkingen. Speciale wensen worden aan het keukenpersoneel doorgegeven en naar de tafel gebracht. Dit voorkomt dat gasten op een kluitje bij de bakplaat staan te wachten en de rij ophouden. Bovendien zorgt het grab-and-go concept ervoor dat gasten sneller langs het buffet worden geloodst.

Bediende buffetten
Opscheplepels, deksels en schalen die door tientallen handen aangeraakt worden zijn een no go. Daarom maakt het zelf opscheppen, snijden en pakken plaats voor buffetten bediend door medewerkers. Aangewezen medewerkers bedienen de opscheplepels en gasten geven aan wat ze graag willen eten. Dit voorkomt dat mensen iets pakken, zich bedenken en toch weer terugleggen waardoor kruisbesmetting op de loer ligt.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Hakvoort Professional coronaproof Buffet
Algemene voorwaarden | privacy statement