Internationale deskundigen nemen toekomst zakelijke evenementenbranche onder de loep



De evenementenbranche wordt hard geraakt door de coronacrisis en de gevolgen op de lange termijn zijn onzeker. Internationale deskundigen uit de evenementensector en daarbuiten komen daarom medio april 2021 virtueel bijeen om Rotterdam te adviseren over de toekomst van de MICE-industrie (Meetings, Incentives, Conferences en Exhibitions). De deskundigen maken deel uit van een speciale MICE-editie van de International Advisory Board Rotterdam (IAB). De IAB voorziet het stadsbestuur van Rotterdam van economische perspectieven en de daarmee samenhangende gevolgen voor de MICE-sector wereldwijd. Daarnaast staan de experts stil bij de specifieke impact op de stad Rotterdam. De IAB wordt uitgevoerd door Rotterdam Partners in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers uit de sector.

Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners: “Het aantrekken van congressen, beurzen, vergaderingen en zakelijke evenementen is van grote waarde voor de Rotterdamse economie. Zo zorgt deze industrie voor zakelijk toerisme, bevordert het de werkgelegenheid en zet het Rotterdam op de kaart als hoogwaardige kennisstad. Het is dan ook ontzettend belangrijk om te onderzoeken wat de transformatie van deze industrie op de lange termijn betekent voor Rotterdam en wat de stad kan doen om kansen te verzilveren. Juist gezien de importantie van de sector en het feit dat deze zo hard getroffen is door de coronacrisis, verdient het de aandacht voor een lange termijn perspectief.”

Voelbare impact
De invloed van de coronacrisis op de MICE-sector is wereldwijd voelbaar, zo ook in Rotterdam. Het werk kwam abrupt tot stilstand, congressen en evenementen werden afgelast of doorgeschoven, zakelijke hotelovernachtingen werden geannuleerd en er moest ineens gezocht worden naar creatieve online oplossingen. De lange termijn gevolgen voor de sector zijn onduidelijk en niet alleen COVID-19 heeft daar invloed op. Al langere tijd ondergaat de MICE-industrie een transformatie, onder andere door de bewustwording van de impact van de branche op het klimaat en de digitalisering van evenementen en congressen. De coronacrisis zorgt ervoor dat een aantal van deze trends en ontwikkelingen in een stroomversnelling komt.

IAB conferentie MICE-industrie
In opdracht van het Rotterdamse stadsbestuur is daarom besloten om medio april een virtuele International Advisory Board conferentie te organiseren. Hierbij heeft een team van internationale deskundigen uit de sector en daarbuiten de opdracht om de stad te adviseren over de toekomst van de MICE-industrie. De insteek is om te bepalen hoe de cruciale veranderingen binnen de MICE-sector van invloed zijn op de belangrijkste business- en verdienmodellen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de verschuiving van fysieke evenementen naar meer online en hybride vormen en de impact hiervan op het wereldwijde ecosysteem van de MICE-industrie. Daarnaast wordt er geadviseerd wat dit specifiek betekent voor Rotterdam en wat de stad kan doen om juist nu kansen te benutten. De IAB heeft hierbij nadrukkelijk als doel om een advies te geven met een lange termijn perspectief. Voorzitter van deze IAB adviesraad is ondernemer, facilitator en investeerder Lars Crama. Crama is actief in verschillende innovatieve ecosystemen waar gevestigde bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen samenwerken. Het advies wordt op de laatste dag van de conferentie gepresenteerd door de IAB-leden aan het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam en de lokale MICE-sector.

The Rotterdam Experiment
De IAB conferentie is niet het enige middel waarmee Rotterdam de toekomst van de MICE-industrie onderzoekt. Eerder lanceerde Rotterdam Partners al het initiatief The Rotterdam Experiment. Met een reeks van zeven hybride experimenten worden innovatieve oplossingen binnen en buiten de sector met de industrie gedeeld én getest. De experimenten vinden plaats tot november 2021 en staan onder leiding van Rotterdamse futurist en bestsellerauteur Yuri van Geest. De eerste editie, die volledig in het teken stond van mixed reality, vond afgelopen december plaats. Het eerstvolgende Rotterdam Experiment verkent de wereld van gaming en hoe dit ingezet kan worden om effectief samen te werken, een gemeenschap op te bouwen en de veerkracht van de evenementensector te versterken. Het experiment vindt op 18 februari online plaats en wordt live uitgezonden vanuit de Cruise Terminal Rotterdam.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: International Advisory Board Rotterdam The Rotterdam Experiment Rotterdam Partners IAB Conferentie
Algemene voorwaarden | privacy statement