Back to Live in Beatrix Theater Utrecht vormt succesvolle aftrap piloteventsFoto: Nico Alsemgeest

Fieldlab Evenementen organiseerde op maandag 15 februari in het Beatrix Theater in Utrecht de eerste van een reeks praktijktesten, gericht op het vergaren van inzichten en data rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Zowel de organisatie als de 500 deelnemers genoten ervan om weer live samen te komen. Al was het wel even wennen dat de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje tijdens het zakelijke congres 'Back to Live' niet voor iedereen noodzakelijk was.

Bubbels
Dat iedereen weer staat te trappelen om deel te nemen aan een live event, bleek uit het feit dat de 500 kaarten in slechts enkele dagen waren uitverkocht. Via een speciale app werden de 500 deelnemers op de hoogte gehouden van de voorbereidingen. Zelf moesten zij maximaal 48 uur voor het event een PCR-test ondergaan en vooraf een negatief testresultaat laten zien. Ook werden zij na aanmelden door Fieldlab in drie groepen van 250, 200 en 50 mensen ingedeeld. De 50 mensen in de groene bubbel moesten na binnenkomst een sneltest doen om te kijken welke impact deze maatregel op de doorstroom heeft. De 250 mensen in de blauwe bubbel en de 200 mensen in de gele bubbel mochten via een andere entree naar binnen en hoefden deze extra sneltest niet te ondergaan. De deelnemers in de blauwe en groene foyer hoefden bovendien geen afstand te houden en ook geen mondkapje te dragen, wat na bijna 11 maanden wat onwennig voelde. Eenmaal in de zaal aangekomen, mochten de deelnemers twee aan twee plaatsnemen. De koppels in de groene bubbel kregen gezelschap van een spatscherm, terwijl de mensen in de gele bubbel hun mondkapje op moesten houden.

Serieus feestje
De opening van het event werd verzorgd door Demissionair Staatsecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Zij gaf aan dat deze dag als een feestje aanvoelde, maar dat hetgeen wat de deelnemers en FieldLab deden heel serieus was. Ook gaf zij aan dat zij bijzonder trots was op het feit dat er in Nederland als West-Europees land als eerste testevents op deze schaal organiseert. Na de opening volgden diverse sprekers, waaronder antropoloog Jitske Kramer (live ontmoetingen leiden tot nieuwe creaties), cabaretier Dolf Jansen, innovatie-expert Menno Lanting (over de groeiende behoefte aan persoonlijk contact naar mate we steeds digitaler worden) en ‘docent met een levensverhaal’ Sako Gatsjatrjan. Ook kwamen diverse Fieldlab-experts en organisaties aan het woord en werd er een muzikale ode gebracht onder live begeleiding van de blazers van het Metropole Orkest. En natuurljk werd het congres afgesloten met een oude, vertrouwde netwerkborrel, waar iedereen waarschijnlijk nog wel het meest naar uitkeek.

Acht testevents
Het zakelijke congres 'Back to Live' is de eerste van acht testevents waar Fieldlab de gelegenheid krijgt om onderzoek uit te voeren. Zaterdag 20 februari speelt Guido Weijers vanaf 15.00 uur een voorstelling, eveneens in het Beatrix Theater. De organisatie hiervan is in handen van Loens Theater BV, het productiebedrijf van de cabaretier, in samenwerking met Stage Entertainment. Fieldlab Evenementen kiest bij dit onderzoek voor drie groepen van respectievelijk 250, 200 en 50 bezoekers. 

Het derde onderzoek wordt georganiseerd rondom de thuiswedstrijd van N.E.C. in de Keuken Kampioen Divisie tegen De Graafschap. De wedstrijd gaat op zondag 21 februari om 12.15 uur van start in het Goffert Stadion in Nijmegen. Hiervoor worden door N.E.C. 1500 seizoenkaarthouders in de gelegenheid gesteld de wedstrijd bij te wonen. Bij dit onderzoek hanteert Fieldlab Evenementen zes zogenaamde bubbels van 250 supporters.  

Op zondag 28 februari speelt Almere City FC om 12.15 uur een thuiswedstrijd tegen Cambuur. Het betreft een reguliere competitiewedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Almere City FC draagt zorg voor de distributie van 1500 toegangsbewijzen onder de seizoenkaarthouders. Deze bezoekers worden ten behoeve van het onderzoek van Fieldlab onderverdeeld in drie zogenaamde bubbels, van respectievelijk 200, 600 en 700 personen. 

Verder heeft het kabinet toestemming gegeven voor twee indoor events en twee outdoor festivals. De line up en data van deze evenementen worden op korte termijn bekendgemaakt.

Onderzoek
Het onderzoek tijdens deze testevents wordt onder andere door Radboudumc en BUAS in samenwerking met Logistics Community Brabant gedaan. Zij kijken onder meer naar contactmomenten in de bubbels en gedrag van bezoekers. Op de website www.backtolive.nl is meer informatie over de opzet van de verschillende evenementen en onderzoeken te vinden, zoals onder andere de algemene voorwaarden. Van bezoekers wordt in ieder geval verlangd een PCR-test te ondergaan, maximaal 48 uur voor het evenement. Om toegang tot het evenement te krijgen moet een negatief testresultaat kunnen worden getoond. Bovendien volgt een tweede PCR-test vijf dagen na afloop van het evenement. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt toegewerkt naar veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, zoals voorheen.
 

Tags: Fieldlab Evenementen Testevent back to live Beatrix Theater utrecht Eventplatform
Algemene voorwaarden | privacy statement