Van Karel V naar eigen wijnhandel: Ralph de Boer
Steeds meer mensen uit de MICE-branche zetten als gevolg van de coronacrisis hun carrière elders voort. Meeting Magazine sprak met een aantal van hen en vroeg naar hun motivatie. Ralph de Boer stopte als salesmanager bij Grand Hotel Karel V en is als sales consultant gaan freelancen. Hij combineert dit met een eigen wijnhandel.Na het afronden van zijn opleiding aan de Hotelschool The Hague, kwam Ralph in 2017 terecht bij de sales en banqueting afdeling van Stadskasteel Oudaen. Later stapte hij over naar Grand Hotel Karel V. "Bij dit hotel stroomde ik in tien maanden door van junior salesmanager naar salesmanager. Ik heb er hele mooie projecten meegemaakt zoals de renovatie van de zalen en de kamers en de roadshows in het buitenland. Maar toen in maart 2020 de lockdown werd aangekondigd, viel voor de gehele hotellerie het perspectief weg. Bij Karel V was vanwege de omstandigheden logischerwijs geen ruimte meer voor nieuwe projecten. Hetzelfde gold voor onze opdrachtgevers. Wat je ook probeerde, het zat er gewoon niet meer in. Ik werkte vanuit huis en was vooral bezig met klantenbinding. Nieuwe acquisitie zat er nagenoeg niet in."

Eigen wijnbedrijf
Na de lockdown was Ralph betrokken bij de oprichting van een nieuw netwerk van sales- en marketingmanagers van hotels uit Utrecht en omstreken, met als doel om te sparren en nieuwe plannen te smeden. Toch koos hij uiteindelijk voor een volgende stap buiten de branche. "Karel V is een mooie plek en de hotelmarkt in Utrecht heeft veel potentie, maar ik kon niet doorgroeien. Ik kreeg het gevoel alsof de stekker uit mijn carrière werd getrokken. Uiteindelijk besloot ik ontslag te nemen en iets met mijn interesse voor wijn te gaan doen. Dat idee ontstond toen ik begin juli op vakantie was bij mijn oom en tante. Zij wonen in de Minervous-streek in het zuiden van de Languedoc, waar we altijd heerlijke wijnen drinken. Tijdens mijn opleiding op de hotelschool vond ik de wijnlessen al heel interessant. En al ben ik geen volleerd sommelier, ik hou wel van wijn proeven en kan goed inschatten wat mensen lekker vinden. Na terugkomst kocht ik een dik naslagwerk om mijn kennis bij te spijkeren, schreef ik me in bij de KVK en ging ik wijnen proeven. Uiteindelijk heb ik er dertig geselecteerd. Deze wijnen importeer ik uit Zuid-Frankrijk en ik verkoop deze via Wijnen van Ralph aan zowel particulieren als bedrijven." 

Vertrouwen opbouwen
Ralph combineert het ondernemerschap met een freelanceklus als salesconsultant bij een sales- en marketingbedrijf in Bilthoven. Wanneer deze klus eind januari afloopt, kan hij alweer aan de slag met twee nieuwe opdrachten. "Sales draait om hoe je iets verkoopt. Het is de kunst om klanten het gevoel te geven dat ze gehoord worden en om de noodzaak van jouw product of dienst bij hen neer te leggen. Daarnaast heb ik van mijn ervaring bij Oudaen en Karel V geleerd dat eerlijkheid en transparantie belangrijk zijn. Mensen merken het als je eerlijk bent. Dat straal je uit. Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen, want dan staan klanten open door suggesties en zijn ze bereid om hun budget in jouw handen te leggen."
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Grand Hotel Karel V utrecht Hotel Ralph de Boer Wijnen van Ralph Professionals Departed
Grand hotel Karel V *****
Geertebolwerk 1
3511 XA
Utrecht
nederland

Algemene voorwaarden | privacy statement