Inspiratiedag Leiden Convention Bureau: Wetenschap en cultuur als leidraad



Leiden is een bakermat voor wetenschap en cultuur en het zou zonde zijn als je daar als MICE-professional niets mee doet. Leiden Convention Bureau liet dertig planners zien dat elke zakelijke bijeenkomst wel een link met Leiden heeft.

Fotografie Rob van Hilten



De inspiratiedag start op het podium van de Stadsgehoorzaal. Een korte introductiefilm vertelt meer over het Leids Continuüm 'Leiden is geen toeval'; het verhaal over Leiden als stad waar al eeuwenlang belangrijke ontwikkelingen op het gebied van cultuur en wetenschap worden gedaan (zie kader). Hoe je als MICE-professional je voordeel kunt doen met hetgeen dat Leiden te bieden heeft, gaan de deelnemers gedurende de middag ervaren tijdens de Leiden Experience Game, dat door evenementenbureau Bizon Events zelfs last minute is aangepast vanwege de slechte weersvoorspellin-gen. Bizon Events heeft de EscapeRoom in de Meelfabriek in Leiden als uitvalsbasis, maar biedt op verschillende locaties in Nederland en België bedrijfsuitjes aan zoals rondvaarten, SloepenGames, worskhops en BikeTours.



Anatomisch theater

Verdeeld in groepen krijgen de deelnemers een iPad en een koffertje met hulpmiddelen mee. Na de twee eerste opdrachten in het compacte stadscentrum te hebben uitgevoerd, wordt de Experience Game vanwege de regen voortgezet in Rijksmuseum Boerhaave. In dit museum wordt aan de hand van historische voorwerpen meer verteld over vijf eeuwen aan wetenschap en geneeskunde. Topstukken zijn de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek en de eerste slingerklok van Christiaan Huygens. Rijksmuseum Boerhaave beschikt onder andere over een congresruimte, een foyer en een binnentuin die beschikbaar zijn voor zakelijke bijeenkomsten. De ruimte die het meest tot de verbeelding spreekt, is het gereconstrueerde Leids Anatomisch Theater. In het orginele theater werden tussen 1610 en de negentiende eeuw in de winter ontleedkundige demonstraties aan studenten gegeven. Publiek van buitenaf mocht tegen betaling aanwezig zijn.



Tussen het orkest

Na het afronden van de Experience Game wordt de winnende groep bij de Stadsgehoorzaal beloond met een pakket met Leidse producten. De locatie zelf is een prachtig concertgebouw in neo-renaissancestijl dat stamt uit het einde van de negentiende eeuw. De Stadsgehoorzaal beschikt naast de Grote Zaal over twee kleinere zalen en diverse foyers. Bij deze locatie kunnen alle denkbare bijeenkomsten worden georganiseerd, inclusief een diner of beurs in de Grote Zaal. De deelnemers mogen in deze ruimte plaatsnemen tussen de leden van een jeugdsymfonie-orkest bestaande uit young professionals. Tijdens de Leadership & Music Workshop legt dirigent Guido Marchena uit dat het leidinggeven aan en communiceren met een orkest veel overeenkomsten vertoont met hoe bedrijven en organisaties worden gerund. De dirigent laat het orkest fragmenten uit Egmont, opus 84 van Beethoven spelen, waarin de heldenmoed van de zestiende-eeuwse Zuid-Nederlandse graaf Lamoraal van Egmont centraal staat.

Door te veel of juist geen leiding te geven of de nadruk te leggen op het geven van feedback aan één sectie, laat Guido zien wat het effect op het functioneren van een orkest is.

Na deze verrassende workshop verzamelen de deelnemers zich in de klassieke Breezaal waar een informatiemarkt met diverse partners van Leiden Convention Bureau staat opgesteld. Onder het genot van enkele smakelijke gerechtjes, verzorgd door House of Lords Catering & Events, worden de opgedane Leidse ervaringen besproken.

Benieuwd wat leiden te bieden heeft voor jouw bijeenkomst? Kijk op www.leidenconventionbureau.nl voor de mogelijkheden.



Bakermat voor wetenschap en cultuur
Het Leids Continuüm start bij de overwinning op de Spaanse bezetter in 1574. Als dank voor het verzet tijdens het beleg van de hertog van Alva stichtten de Staten van Holland en Zeeland in 1575 de Universiteit Leiden. Dankzij deze universiteit heeft er in Leiden veel kennisontwikkeling plaatsgevonden. Zo bleef arts en hoogleraar Herman Boerhaave (1668-1738) in Leiden vanwege de geneeskrachtige planten in de Hortus botanicus. Boerhaave heeft in Leiden één van de eerste voorlopers van het ziekenhuis opgericht, wat tegenwoordig het Leids Universitair Medisch Centrum is. Het LUMC heeft op haar beurt gezorgd voor het Leiden Bio Science Park, waar meer dan honderd bedrijven en organisaties zich concentreren op Life Sciences voor baanbrekend medisch onderzoek. Vanwege de universiteit, en de celdeling die daaruit is ontstaan, is Leiden in 2022 dan ook gaststad voor het grote wetenschappelijke congres EuroScience Open Forum. Hierdoor draagt de stad gedurende één jaar de titel European City of Science.

De basis voor cultuurstad komt onder andere voort uit de vele collecties die de universiteit in de afgelopen eeuwen aanlegde. Deze vormen de basis voor de huidige Leidse musea zoals Museum Volkenkunde en het Rijksmuseum voor Oudheden. Ook heeft Leiden diverse culturele grootmeesters voortgebracht, van Rembrandt tot Armin van Buuren. Kortom, meer dan genoeg inspiratie!



 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Leiden Convention Bureau

Tags: Leiden Convention Bureau Leiden site visit Stadsgehoorzaal Bizon events Rijksmuseum Boerhave Workshop Leiderschap House of Lords
Leiden Convention Bureau | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Stationsweg 26
2312 AV
Leiden
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement