Tips voor een duurzaam zakenreisbeleid



Mede door onze collectieve lagere CO2-uitstoot van dit jaar hebben bedrijven en organisaties meer aandacht voor de energietransitie, het behalen van de klimaatdoelen en die rol die travelmanagement hierin kan spelen. Met een aantal goede tips kun je zelf een duurzaam beleid voor je zakenreizen opstellen.


BTMClub organiseerde op 18 november een virtuele sessie over dit onderwerp. Volgens Petra van der Meer (Raphide BV) is nu het moment om deze verduurzaming binnen je bedrijf of organisatie in gang te zetten. "We zitten midden in een transitieperiode waarbij we de overstap maken naar een nieuwe economie met schonere energie. Door de coronacrisis zijn we anders gaan, denken, handelen en organiseren. Daardoor is er meer aandacht voor deze overstap en welke rol we daarin kunnen spelen. Nu is het moment om verduurzaming te intergreren in ons dagelijks beleid en alle stakeholders hierbij te betrekken." 

Sustainable Development Goals
Petra geeft als tip om bij het integreren van duurzaamheid de Sustainable Development Goals (sdg's) van de Verenigde Naties als uitgangspunt te nemen. "Deze goals zijn tijdens de Klimaattop in Parijs (2015) geïntroduceerd met als doel armoede, klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden.* Steeds meer bedrijven zoals Friesland Campina, Danone en Tony Chocolony gebruiken deze goals als kapstok om strategische keuzes te maken."
Drie van deze sdg's zijn relevant voor zakenreizen. De meest voor de hand liggende is Klimaatactie (nummer 13), oftewel het tegengaan van de klimaatverandering en de gevolgen hiervan bestrijden.
Goede gezondheid en welzijn (nummer drie) kun je doorvertalen naar de intensiteit van zakenreizen. Door ervoor te zorgen dat je medewerkers veilig en efficient kunnen reizen houd je hun welzijn in balans. Nummer 17, het aangaan van partnerships om de doelen te bereiken, kun je als letterlijke tip opvatten om de verduurzaming in gang te zetten. 

Tips voor een duurzaam zakenreisbeleid
Hoe pak je het verduurzamen van je reisbeleid in de praktijk aan? Consultant duurzaamheid Elisa Moro-Visconti geeft enkele tips:

• Onderzoek welke duurzame projecten er al lopen binnen je organisatie en overleg hoe jij kunt aansluiten.

• Vorm een transitieteam met de mvo-manager, de travelmanager, HR, een medewerker die veel zakenreizen onderneemt en de leveranciers. Betrek ook de cfo hierbij. Vliegen is een vaak dure kostenpost. Slim aanpakken bespaart kosten en CO2.

• Hoe is het afgelopen jaar bevallen? Zet de voor- en nadelen van video conferencing op een rij.

• Bepaal de toegevoegde waarde van een zakelijk reis. Welke reizen zijn essentieel?  

• Kies voor groene(re) vormen van mobiliteit bij reizen binnen Europa. Stel openbaar vervoer in als voorkeur (hsl, elektrische taxi’s, groene betaalkaarten). Is vliegen de enige optie, kies dan voor luchtvaartmaatschappijen die een bedrijfsprogramma voor veel en lange afstandsvluchten hebben. KLM heeft een bio fuel programma waarmee je bijdraagt aan het onderzoek naar biokerosine.

• Zoek leveranciers met een groene agenda. Kijk naar keurmerken zoals Green Key en Green Globe. 

• Denk aan het welzijn van de reizigers. Combineer indien mogelijk reizen, laat hen vliegen zonder overstap en stuur ze veilig op pad.  

• Kijk samen met je travel management company hoe je je beleid in kunt passen in de software en je bookingstools. Stuur op duurzaamheid; sorteer bijvoorbeeld de beschikbare reizen op CO2-emissie of verwijs bij bepaalde bestemmingen automatisch naar de boekingssite van NS International.

• Communiceer je beleid naar iedereen binnen het bedrijf en blijf je boodschap regelmatig herhalen. Zie erop toe dat het management het goede voorbeeld geeft!

Draagvlak creëren 
Petra benadrukt dat het beste beleid eenvoudig te implementeren en makkelijk te volgen is. "Bedenk dat gedragsverandering een lastig proces kan zijn. Blijf gewenst gedrag stimuleren, en creëer draagvalk voor je beleid door dit met iedereen te bespreken, naar iedereen te luisteren en je beleid te onderbouwen. Kijk vooral binnen de organisatie wie de mogelijkheid heeft en het interessant vindt om het nieuwe beleid uit te proberen. Stel voor deze koplopers een persoonlijk duurzaam reisplan op."

Koplopers nodig
Elisa: "De keuze voor een groen hotel is een kleine, makkelijke stap waar medewerkers weinig moeite mee zullen hebben. Vliegen is lastiger, dat wordt als een vrijheid beschouwt waar we zowel zakelijk als privé zelf de controle over willen houden. Juist dan heb je het management en je koplopers nodig om het goede voorbeeld te geven."


*In het VN-Klimaatakkoord van Parijs hebben 28 EU-lidstaten afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 40% minder moet uitstoten. De Europese Commissie toetst de klimaatplannen van de EU-lidstaten aan de gestelde doelen. De Klimaatwet in Nederland stelt vast met hoeveel procent ons land de CO2-uitstoot moet terugdringen; in 2030 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 en in 2050 95% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Om dit doel te halen, hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties een Klimaatakkoord gesloten. Er staan ook afspraken in die partijen onderling hebben gemaakt. Ook de Nederlandse staat moet aan de bak; eind 2020 moet deze ten minste 25% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. 

Afbeelding van Frank Bender via Pixabay 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: duurzaamheid duurzaam reizen duurzame zakenreizen travelmanagement
Algemene voorwaarden | privacy statement