Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp: "De bezoekers weten ons weer te vinden"



Het Bevrijdingsmuseum had een mooi jaar voor de boeg. De viering van 75 jaar vrijheid werd eind augustus 2019 afgetrapt in Terneuzen en een maand later werd het nieuwe museum feestelijk geopend door prinses Margriet. "We zaten helemaal volgeboekt met zakelijke groepen, maar toen zagen we de coronacrisis aankomen en werd de ene na de andere groep gecanceld", vertelt museumdirecteur Stef Traas. 


Vakantieperiode
Inmiddels is het museum weer open en mogen er 250 bezoekers tegelijkertijd worden toegelaten. "Dankzij ons tentoonstellingspaviljoen van 4500 m2 kunnen we bezoekers de ruimte geven om op veilige afstand te blijven. Het paviljoen maakt onderdeel uit van het museumpark van 3 hectare met onder andere bunkers, versperringen, een baileybrug, tanks en water, strand en dijken. De looproutes hebben we extra goed gemarkeerd. Ook werken we nu met een ticketsysteem. Gelukkig weten de bezoekers ons ook weer te vinden." Zeker tijdens de naderende zomerperiode verwacht Stef dat er genoeg toeristen langs zullen komen om de maximale capaciteit van 250 personen op anderhalve meter afstand volop te kunnen benutten. "De zomer in Zeeland is altijd een prima periode voor het toerisme, zeker als straks de vakantieparken weer langzaam volstromen. Bovendien zijn we in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam veel minder afhankelijk van toerisme buiten Europa."



Rondleiding

De zakelijke groepen verwacht Stef pas na 1 september weer terug. "Volgens het protocol mochten musea tot en met 1 september geen groepen ontvangen. De versoepeling die op 24 juni werd aangekondigd is natuurlijk welkom, maar daar haal je al die groepen die tot en met september zijn gecanceld natuurlijk niet mee terug. Die doelgroep is voor ons zeker belangrijk. Er worden regelmatig vergaderingen of bijeenkomsten met sprekers georganiseerd in de vergaderzaal of de presentatiezaal. Ook de gerestaureerde noodkerk van Ellewoutsdijk die in het museumpark staat is erg geliefd. En natuurlijk combineren veel bedrijven hun bijeenkomst met een rondleiding."



Twee miljoen

Stef liet medio juni in een interview met de Provinciale Zeeuwse Courant nog weten dat het museum naar schatting tienduizenden euro's aan inkomsten is misgelopen, nog los van de vaste lasten die gewoon doorlopen. Toch blijft hij optimistisch. "Gelukkig komen we wel in aanmerking voor de ondernemersregelingen. Daarnaast heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg een bedrag van twee miljoen euro beschikbaar gesteld dat zal worden verdeeld onder vijftien herinneringscentra en oorlogsmusea."



Vier vrijheden

In de tussentijd zitten Stef en zijn team niet stil en worden er plannen voor 2021 gemaakt. "Vanaf volgend jaar willen we meer aandacht besteden aan oorlog en vrijheid in de hedendaagse tijd. Dit doen we aan de hand van een vaste expositie over de vier vrijheden uit Four Freedoms Speech van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt uit 1941. Om het jaar worden in Middelburg de Four Freedoms Awards uitgereikt. Met onze expositie willen we dit verhaal aan een bredere doelgroep vertellen zodat ook jongere generaties hierbij meer betrokken raken. Denk aan verhalen van laureaten van nu zoals Malala Yousafza en Kofi Annan. Ook komt er een laboratorium waar jongeren zelf aan de slag kunnen."


Over het Bevrijdingsmuseum

Net als in andere delen van Nederland heeft de Tweede Wereldoorlog een enorme impact op Zeeland gehad. Dat begon al in 1940 toen Middelburg voor een grootdeel werd gebombardeerd. In 1944 vond de Slag om de Schelde plaats, met als doel om de Duitsers te verdrijven van de oevers van de Westerschelde om zo de aanvoerlijn voor de geallieerde legers tussen de haven van Antwerpen en de Noordzee vrij te maken. Hiervoor werd de Scheldemonding hevig gebombardeerd door de geallieerden en werd er onder andere gevochten in Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren. 

In Zeeland zijn nog veel sporen van de oorlog te vinden. Een collectie van 40.000 oorlogsobjecten die de vader van Stef Traas in een aantal decennia bij elkaar verzamelde, vormt dan ook de basis van het Bevrijdingsmuseum dat in 2009 in een authentieke Zeeuwse boerderij werd ondergebracht. Sinds 2019 is het museum uitgebreid en wordt de bezoeker in stapjes meegenomen door het complete verhaal van Zeeland in de Tweede Wereldoorlog, van de mobilisatie in de meidagen van 1940 tot de Slag om de Schelde, de bevrijding van de Sloedam en de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die werden uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië.

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp 75 jaar vrijheid Museum Locatie zeeland Corona-crisis 1,5 meter Stef Traas
Algemene voorwaarden | privacy statement