Musis hernoemt 2 zalen en eert haar roemrijke verledenOp woensdag 1 juli heeft Musis twee ruimtes hernoemd onder leiding van wethouder Hans de Vroome. Lezers van De Gelderlander werd gevraagd een nieuwe naam voor de Promenoir te verzinnen met als resultaat de Frombergfoyer. Eerder was al besloten tot het hernoemen van de Jubileumzaal tot de Van Beinumzaal.

‘We vonden de namen van de Promenoir en de Jubileumzaal in Musis minder goed herleidbaar,’ legt directeur Hans Verbugt uit, ‘en Musis & Stadstheater heeft al een tijd de wens om haar rijke historie meer in de spotlight te zetten. In samenwerking met De Gelderlander is er een prijsvraag uitgezet onder hun lezers voor een nieuwe naam voor de Promenoir.’

Uit de inzendingen heeft een jury, bestaande uit wethouder Hans de Vroome, Margreet van Gastel (voorzitter Raad van Toezicht Musis & Stadstheater), John Bruinsma (De Gelderlander) en directeur Hans Verbugt, gekozen voor de naam Fromberg, de oorspronkelijke architect van Musis. De winnaar, Maureen van der Pluym, krijgt 10 x 2 vrijkaarten voor het insturen van deze naam. Al eerder waren er gesprekken met de Van Beinumstichting over een ereplaats voor deze beroemde Arnhemse dirigent in Musis. Dat heeft geresulteerd in de Van Beinumzaal, voorheen de Jubileumzaal.  

Over Fromberg
Hendrik Willem Fromberg is geboren in 1812 in Kleef, Nordrhein-Westfalen. Hij vestigde zich in 1840 in Arnhem als architect en projectontwikkelaar. Hij was zelfs even eigenaar van villa Bronbeek, dat hij verkocht aan koning Willem III, die er een riant paleis voor zijn moeder Anna-Paulowna liet bouwen. Hij richtte een stichting op die een verbetering van de leef- en werksituatie van arbeiders en handwerkslieden tot doel had. In 1846 nam hij nam het initiatief tot de bouw van Musis Sacrum, dat in 1847 gereed was. Aanleiding voor de bouw van Musis was een Nederlands-Duits zangconcours dat in Arnhem werd gehouden. Er waren toen twee zalen: de Grote Zaal en de Tuinzaal. Arnhem eerde de grote architect al eerder: in de wijk Heijenoord is de Frombergstraat. Hij overleed op 30 augustus 1882 en werd begraven op Moscowa.??

Over Van Beinum
Eduard Alexander van Beinum (Arnhem, 3 september 1900 – Amsterdam, 13 april 1959) was een beroemd Nederlandse dirigent. In zijn vroege carrière werkte hij veel voor  de het Arnhemsche Orkest (later Phion). Vanaf 1931 werd hij geliefd tweede, en later chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij is geroemd voor de introductie van de symfonieën van Bruckner in Nederland, een blijvende specialiteit van het Concertgebouworkest. Later werd hij ook eerste dirigent bij het London Philharmonic Orchestra en chef-dirigent bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Musis & Stadstheater
Musis & Stadstheater Arnhem verbindt Arnhem met de rijkdom van kunst en cultuur, want cultuur maakt gelukkig! In onze twee huizen vertellen wij al meer dan 150 jaar oude en nieuwe verhalen: door muziek, theater en dans. We koesteren onze geschiedenis: Musis is de oudste actieve concertzaal van Nederland. We omarmen ook het nieuwe, actuele en diverse programma, gemaakt door gevestigde en jonge creatieve makers. Kunst en cultuur zijn altijd in beweging, daarom verleggen ook wij voortduren onze grenzen. Zo formuleren kunst en cultuur in onze huizen een antwoord op de actualiteit. Musis & Stadstheater verbindt zich met thuisstad Arnhem door bijzondere samenwerkingen die leiden tot een breed programma voor een breed publiek.

Tags: Musis Arnhem Gelderland Locatie
Algemene voorwaarden | privacy statement