Interview Ingrid Rip, Event Design Collective "Iedereen wil iets doen"




Ingrid Rip vormt samen met Marga Groot Zwaaftink  het Event Design Collective Nederland. Dit jaar zouden zij samen met hun trainingen en sessies starten om meeting- en eventplanners kennis te laten maken met het Event Canvas, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Als alternatief bieden ze nu online sessies.


"Het lijkt wel alsof iemand op de resetknop heeft gedrukt", zegt Ingrid. "De bomen groeiden tot in de hemel, maar die tijden zijn nu echt veranderd. De een is verbijsterd en kijkt als een bang hert in de koplampen van de auto, maar er zijn gelukkig ook veel partijen die oplossingsgericht zijn en focussen op wat ze wel kunnen doen. Eventmanagers steken hun handen uit de mouwen. Locaties stellen hun ruimtes ter beschikking als voorraadopslag en noodhospitaals. Convention Bureaus kijken hoe ze hun ambassadeurs kunnen helpen om congressen en evenementen te verplaatsen. Iedereen wil iets doen."

Kritische blik
Volgens Ingrid is het nu zaak om innovatief en creatief te zijn, al is een kritische blik wel op zijn plaats. "Er vinden nu natuurlijk veel meer online events plaats en dit zal in de nabije toekomst ook wel zo blijven. Maar iedereen met passie voor dit vak weet dat online live niet kan vervangen. Live geeft een heel ander gevoel en een andere ervaring wat invloed heeft op wat men zich herinnert en dus op de uiteindelijke ontwikkeling van mensen. Daarom is het verstandig om kritisch na te blijven denken over de reden waarom je een event organiseert en dus ook waarom je dit online of juist live wilt doen. Ook voor online geldt de vraag: wat is de meerwaarde van het event voor de betrokkenen? Welk gedrag will je dat het event verandert? Dat betekent dat je strategische doelen per stakeholder moet stellen en deze moet vertalen naar de juiste invulling van het event."

Event Design Canvas
Ondertussen liggen de live sessies van Ingrid en Marga voor het Event Canvas stil. "We hadden naast trainingen, roadshows gepland om diverse doelgroepen kennis te laten maken met event design gebruikmakend van de Event Canvas methodologie, die moeten we helaas ook uitstellen, maar we bieden nog wel online consultancy trajecten. Het voordeel is dat we onderdeel zijn van een internationaal collectief. Dat betekent dat we samen kunnen sparren en ons er samen doorheen kunnen slaan. Dat geeft energie."

Ervaringen delen
Ingrid en Marga zijn zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Inmiddels hebben ze al drie online sparringssessies georganiseerd waarbij eventplanners en locaties ervaringen, ideeën, kennis en best practices hebben gedeeld. Onder andere de meest voorkomende knelpunten, online design en de do's en don'ts van online events zijn besproken. "Je merkt gewoon dat mensen die sociale contacten missen en dat maakt deze sessies zo leuk. Je kunt de mensen even energie en inspiratie geven Bovendien is er veel interactie en dat maakt het gewoon leuk." 

Wil je meedoen aan de volgende online sessie? Stuur een mail naar marga@edco.global.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Corona-crisis Event Design Canvas
Algemene voorwaarden | privacy statement