Nieuw uiterlijk voor zalen Koninklijke IGCDe Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) op de Dam in Amsterdam kent een historie van meer dan een eeuw en beschikt over een indrukwekkend interieur. Deze zomer zijn de Groote Zaal en Dameszaal als laatste ruimten binnen de Club, volledig vernieuwd. De beide zalen zijn voorzien van wandbespanning, speciaal door het TextielMuseum in Tilburg voor de Club geproduceerd. Daarnaast is de Groote Zaal voorzien van een nieuw ‘state-of-the-art’ geluidssysteem en laserbeamer. Ook werd het tapijt vernieuwd. Hiermee is de sociëteit en businessclub klaar voor de toekomst. Naast de meer dan 200 clubactiviteiten voor de leden wordt de vereniging met regelmaat gebruikt voor (inter)nationale congressen, symposia, diners, personeelsfeesten en huwelijken. De Club aan de Dam heeft een maximale capaciteit van 500 gasten, verdeeld over de 1e en 2e etage.

Richard Francke, directeur van de Koninklijke IGC over de ingrijpende verbouwing: “De hele Club is in de afgelopen jaren flink aangepakt. Alleen de Dameszaal en de Groote zaal moesten nog worden verbouwd. Het is fijn dat alle ruimten nu klaar zijn voor de toekomst. Alle ruimten zijn nu eigentijds chique.”

?

De vernieuwde Dameszaal fotocredits Richard Mouw

Wandbespanning volgens digitaal ontwerp
De bespanning in de Dameszaal en Groote Zaal zijn gemaakt op basis van het patroon van Theodoor Nieuwenhuis die in 1916 ook de wandbekleding voor de Clubzaal en de bestuurskamer van de Koninklijke IGC heeft ontworpen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe variant is Judith Peskens, productontwikkelaar van het TextielLab, in het depot van het museum gedoken om de verschillende stoffen en ontwerpen van Nieuwenhuis te bestuderen. Op basis hiervan is een keuze gemaakt in kwaliteit, dessin en kleurstelling. Het gekozen patroon is in het TextielLab digitaal overgetekend op de computer. De kwaliteit van het materiaal is gebaseerd op die van de originele stoffen, zodat het zo dicht mogelijk bij het origineel komt en stevig genoeg is als wandbekleding. Het was voor het eerst dat het museum een wandbespanning volgens deze techniek creëerde. In totaal is er 100 meter bespanning geproduceerd.

Pop-Up dependance TextielMuseum Tilburg in Amsterdam
De Koninklijke IGC opent tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september de deuren van de Club. Beide dagen worden van 10.00 -17.00 uur rondleidingen gegeven. In de vernieuwde Groote Zaal wordt gedurende het weekend een museale presentatie ingericht waarbij historie en actualiteit samenvloeien. Zo worden tafels gedekt met uit het TextielMuseum afkomstige kunstwerken van onder andere Viktor&Rolf, Studio Job en Scholten & Baijings. De toegang is gratis. Aanmelden op de dag zelf bij de receptie van de Club, Dam 27 Amsterdam. (Tip: ruim op tijd komen i.v.m. de verwachte drukte).

 
Algemene voorwaarden | privacy statement