Rotterdam Ahoy ontvangt in 2020 het Eurovisie SongfestivalRotterdam Ahoy – een van de Preferred Partners van het Genootschap voor Eventmanagers – is definitief verkozen tot hosting locatie voor het Eurovisie Songfestival 2020. Medio juli werd al bekend dat nog maar twee steden in de race waren om het Songfestival te organiseren: Rotterdam en Maastricht. Uiteindelijk heeft het bidbook van Rotterdam, met de titel ‘For Real’, de meeste indruk gemaakt op de selectiecommissie.

Het internationale karakter van de stad Rotterdam én hun ervaring als gaststad voor topevenementen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de definitieve beslissing van NPO/AVROTROS/NOS en EBU (European Broadcasting Union). Doorslaggevend was echter de ‘plug-and-play’ locatie Ahoy. Verantwoordelijk producent Sietse Bakker zei dit bij de bekendmaking voor de NOS-camera: “Van de vier criteria die we hadden, was de locatie het belangrijkste. Want uiteindelijk maken we een tv-show voor 200 miljoen kijkers. En Ahoy voldoet aan alle standaarden om drie fantastische tv-shows te gaan maken in mei 2020.”

Ahoy en MECC hebben zich vol in de strijd geworpen en alles gegeven om ESC2020 binnen te halen. Natuurlijk kan er maar één winnaar zijn. Direct na de bekendmaking toonde Maastricht zich al een sportieve verliezer. “Ik heb mijn collega gelukgewenst en gezegd ‘maak er iets moois van, waar we allemaal supertrots op kunnen zijn’. En eerlijk gezegd zijn we ook heel trots op onszelf, want we hebben iets heel moois neergezet,” aldus Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, in het NOS-journaal. 

Op de website van Rotterdam Ahoy toonde algemeen directeur Jolanda Jansen zich opgetogen over de uitverkiezing. “Ahoy is gebouwd voor live entertainment en ik ben ervan overtuigd dat hier een spectaculaire en memorabele editie georganiseerd gaat worden waar de regio, provincie en heel Nederland trots op is.”

Eisen voor stad en venue
NPO/AVROTROS/NOS en EBU stelden gezamenlijk een Programma van Eisen op voor de kandidaat-locaties. Eisen voor de stad waren onder meer: ten minste 3.000 beschikbare hotelkamers en een internationaal vliegveld in de nabijheid. Een geschikte venue moest beschikken over ten minste 10.000 zitplaatsen, 40 kleedkamers en een plafondhoogte van 18 meter. Ook moest de venue 7 weken vrij beschikbaar zijn; deze periode is nodig voor opbouw, repetities, shows en afbouw. Zowel Rotterdam Ahoy als MECC Maastricht voldeden ruimschoots aan deze eisen.
Algemene voorwaarden | privacy statement