Onboarding: de nieuwste ontwikkeling op het gebied van nieuw personeel aantrekken



Wel eens gehoord van onboarding of van de onboarding app? Niet? Het is dé nieuwe manier om nieuw personeel aan te trekken en vooral aan je te binden. Daarbij wordt er vooral ingespeeld op de emotie. Er blijkt namelijk dat een kwart van alle nieuwe medewerkers vaak al binnen twee maanden weer is vertrokken.

Zware tijden voor de afdeling HR
Zware tijden dus voor de HR-managers. Behalve het feit dat nieuwe medewerkers dus weer snel vertrekken zijn er toch al zoveel vacatures in te vullen. De medewerker van nu wil het maximale uit zijn of haar baan en carrière halen en als dat betekent dat ze snel weer naar een ander bedrijf kunnen dan doen ze dat dus in een kwart van de gevallen. De HR-manager krijgt er grijze haren van en bovendien kost het gewoon veel geld. Middels een andere manier van inwerken- onboarding dus waarvoor zelfs een speciale onboarding app is ontwikkeld- moet deze trend een halt toegeroepen worden. 

Onboarding speelt in op de emotie van de nieuwe medewerker
Om de loyaliteit terug te vinden is een inwerkprogramma ontwikkeld dat onboarding heet en inspeelt op de emotie van de medewerker. Bovendien is onderzocht dat nieuwe medewerkers vooral succesvol zijn en zich goed voelen als ze zich echt gelukkig voelen en in staat worden gesteld om snel te laten zien wat ze kunnen. Onboarding speelt in op de emoties die altijd bij een nieuwe baan om de hoek komen. Dat gebeurt via een aantal psychologische principes én de wetenschap dat alles om motivatie draait.

Zo moeten nieuwe medewerkers langer aan het bedrijf verbonden blijven
Onboarding betekent dat het vooral draait om de nieuwe medewerker en is iets anders dan het afwerken van een checklist Je geeft ze echter vooral meteen al de ruimte hun niet geringe capaciteiten te tonen. Want dat maakt ze blij en tevreden. Onboarding moet leiden tot nieuwe medewerkers die volledig achter deze ontwikkeling staan: ik begin, ik pas er bij, ik ken mijn collega’s, ik beheers mijn werk, ik werk prettig samen, ik ontwikkel me en draag echt iets bij en ik hoor erbij. Dat specifieke gevoel wordt aangesproken tijdens het proces dat onboarding heet. Het moet ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers langer bij het bedrijf blijven en moet bovendien de HR-managers wat ruimte bieden. Want die hebben het al zo druk anno 2019.

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement