Vlaanderen steeds meer in trek als congresbestemmingVlaanderen en Brussel trekken steeds meer internationale associatiecongressen aan. Dat blijkt uit cijfers van de International Convention and Conference Association (ICCA). In 2018 ontvingen Vlaanderen en Brussel samen 240 internationale associatiecongressen: 53 méér dan in 2017 (+28%). “Meer internationale associatiecongressen betekent meer toeristische inkomsten, meer internationale experts die Vlaanderen bezoeken, meer stimulansen voor buitenlandse investeringen en meer uitstraling in de wereld”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.

Congressen vormen een heel aantrekkelijke groeimarkt voor de toeristische sector. Zo geeft een congrestoerist opvallend meer geld uit dan een recreatieve verblijfstoerist: gemiddeld € 234 per nacht, tegenover gemiddeld € 150 voor een verblijfstoerist toerist. Ook voor de logiessector is het congrestoerisme zeer interessant: congressen zijn vaak lang op voorhand georganiseerd, zodat hotels zich maanden vooraf verzekerd weten van gevulde kamers. Bovendien vindt congrestoerisme hoofdzakelijk plaats tijdens de werkweek, wat zorgt voor een spreiding van bezoekers en een optimale bezetting voor hotels. Toerisme Vlaanderen zet de voorbije jaren dan ook sterk in op het associatiesegment. “Zakenlui zijn gulle sponsors van onze economie”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “We mikken volop op deze fantastische groeimarkt.” 

In 2018 was Vlaanderen de gastbestemming voor 240 internationale topcongressen. Dat blijkt uit cijfers van de International Congress and Convention Association (ICCA). Verschillende steden dragen bij aan dit mooie resultaat. Brussel telde 112 congressen, 22 meer dan het voorgaande jaar (+24%). Ook binnen de Vlaamse kunststeden zien we opmerkelijke resultaten. Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen zijn samen goed voor 119 congressen. In Antwerpen kunnen we spreken van een “Flanders Meeting & Convention Center Antwerp”-effect. De stad telt in 2018 maar liefst 35 congressen en stijgt daarmee 56 plaatsen in de wereldwijde stedenranking. Maar ook Gent (+12 congressen en telt er nu 46) en Brugge (+4 congressen wat het totaal voor Brugge op 11 brengt) maken een mooie vooruitgang.

In 2021 moeten er 306 internationale congressen naar Vlaanderen en Brussel komen. Op basis van de cijfers van 2018 zitten we op koers om die doelstelling te halen. De groei kan nog verder gestimuleerd worden door de bekendmaking en uitbouw van ‘Flanders Heritage Venues’: een sterk merk dat een netwerk van meetinglocaties in een erfgoedomgeving promoot.

De resultaten van 2018 zijn een mooie bekroning van de gezamenlijke inspanningen van het Global Congresteam van Toerisme Vlaanderen en de lokale congresbureaus van Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel, Leuven, Mechelen, en Limburg.

Sinds 2017 werken Toerisme Vlaanderen en de lokale congresbureaus nauw samen om Vlaanderen op de kaart te zetten als bestemming voor internationale associatiecongressen.