Nederlandse eventmanagers tippen Rotterdam Ahoy als songfestival-locatieNederland gaat het Eurovisie Songfestival 2020 organiseren. Maar waar moet dat plaatsvinden? Op dit moment hebben Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Maastricht en Arnhem zich hiervoor aangemeld. De organisatie – AVROTROS, NPO en NOS; ondersteund door de European Broadcasting Union (EBU) – staat de komende weken voor een serieuze klus: hoe kiezen zij de meest kansrijke kandidaat?

Eventmanagers spreken zich uit
Om de organisatie van deskundig advies te voorzien heeft Genootschap voor Eventmanagers op maandag 20 mei jl. een poll uitgezet onder haar leden. De organisatie vroeg hen: Waar moet volgens jou het Eurovisie Songfestival 2020 plaatsvinden? In welke stad en bij welke venue? Dit zijn de uitkomsten:

Plaats                             Venue                      % van de stemmen    
Rotterdam                Rotterdam Ahoy                       40
Maastricht               MECC Maastricht                      16
Amsterdam                Ziggo Dome                            14
Amsterdam          Johan Cruijff ArenA                      10
Den Haag          World Forum The Hague                10
Amsterdam              RAI Amsterdam                         6
Utrecht                        Jaarbeurs                               2
Den Bosch                Brabanthallen                           2

Pro Rotterdam
De leden waren opvallend positief over Rotterdam als volgende songfestivallocatie. De stad is ‘booming, hip & happening, no-nonsense, the living melting pot en steeds meer the-place-to-be internationaal gezien’, zo luidden de commentaren. Als grote voordelen werden genoemd: grote bereikbaarheid, goede infrastructuur, beschikt over een eigen vliegveld en ligt ook dichtbij Schiphol, een ruim aanbod aan hotels.

Ahoy als grote favoriet
Rotterdam Ahoy geldt voor een groot aantal eventmanagers als dé locatie voor het ESF2020. Want: groot genoeg, ervaring met grote events, goede akoestiek en vooral veel extra ruimte om het hele ‘songfestival-circus’ te huisvesten. Want dat is alles bij elkaar nogal wat; denk aan alle side-events die georganiseerd worden, alle ruimten waar greenrooms moeten worden ingericht en de plekken waar de internationale pers zijn werk moet kunnen doen. Voorwaarde is wel dat Ahoy op tijd gereed moet zijn met de verbouwing die hier jl. februari is gestart, maar de voorstanders van Ahoy hebben daar alle vertrouwen in.

Volunteers
Bijzonder side-effect van de poll was de grote belangstelling voor ESF2020 als once-in-a-lifetime evenement. Men kijkt uit naar de komst van dit bijzondere event naar Nederland en de animo om als het even kan hieraan bij te dragen is groot. Eén van de leden opperde het plan om vanuit het Genootschap een pool van volunteers af te vaardigen voor ESF2020. Dat idee leggen we graag voor aan de organisatie, zodra die de keuze van de locatie bekendmaakt.