Locatietour Utrecht Stad: Van overnachten met uitzicht tot brainstormen in een pakhuis
De Locatietour begint een vast begrip in MICE-land te worden. Op maandag 25 maart kreeg een enthousiaste groep meeting- en eventplanners zes bijzondere locaties in Utrecht Stad te zien. Dat Utrecht Stad zeer compact is en afstanden tussen locaties prima zonder auto te overbruggen zijn, werd gedurende de dag duidelijk.
Fotografie: Ramon van Jaarsveld / Clickshots.nl
De Locatietour Utrecht Stad gaat van start bij de locatie Kanaal30, net buiten het centrum van Utrecht. Na het welkomstwoord van Linda Kerkhoven stapt een gedeelte van de groep op de fiets. De andere groep maakt gedurende de dag gebruik van de benenwagen en het openbaar vervoer. Hiervoor heeft Utrecht Convention Bureau voor elk van hen een Utrecht Region Pass ter beschikking gesteld. Met deze online te bestellen pas kunnen internationale deelnemers aan een zakelijke bijeenkomst binnen de regio Utrecht en daarbuiten gebruik maken van het openbaar vervoer en een ov-fiets huren. Je betaalt alleen voor de ritjes en diensten die je hebt afgenomen. De pas is gekoppeld aan je creditcard en de factuur ontvang je achteraf.
Connectivity en treinen
De eerste tussenstop is het Inntel Hotels Utrecht Centre dat sinds 14 januari is geopend. General manager Henk Hölscher heet de deelnemers van harte welkom. Hier worden we getrakteerd op een rondleiding door het hotel en een presentatie over online reputatiemanagement (zie onderaan artikel). Het overkoepelde thema van het hotel is ‘connections’, verwijzend naar de ligging pal naast Utrecht Centraal Station, maar ook naar de link met de stad. Dit uit zich in diverse details zoals de straatklinkers die vanaf buiten doorlopen naar de balie en restaurant The U food & drinks, de muren van de hotelbar die zijn bedekt met oude posters van TivoliVredenburg en de bestuurbare treintjes die in de tafel van de boardroom zijn verwerkt.
In alle 162 hotelkamers en op de gangmuren is een speciaal ontworpen print te vinden waarin de kanalen en monumentale panden van de stad zijn verwerkt in een kleurrijk, grafisch lijnenpatroon. In het hotel is veel aandacht voor wellness. Een aantal corner suites is uitgerust met een eigen sauna en vrijstaande whirpool (exclusief Inntel salesmanager en badeendjes) in de hotelkamer. Vanaf de elfde verdieping heb je zowel vanuit de Spa Dôme (met fitness, een infinity pool, terrassen, massagekamers en een sauna) als de meeting- en eventzalen (maximaal 120 personen) prachtig uitzicht over de binnenstad van Utrecht en het stationsgebied.
Hip design
Tegen het Inntel Hotel Utrecht Centre aan ligt Creative Valley, een complex van 8.500 m2 waarin werkplekken, kantoorruimtes, vijftien luxe gemeubileerde short stay appartementen, een restaurant, dakterras en diverse vergaderrruimtes zijn ondergebracht. Deze nieuwe ‘Urban Hub’ is een echte ontmoetingsplek. De betonnen muren en vloeren geven het gebouw een industriële look. Overal vind je opvallende designelementen en -meubels terug die het gebouw een zeer moderne en eigentijdse, maar tegelijkertijd ook huiselijke uitstraling geven. De zes zalen van Creative Valley zijn met name geschikt voor kleinschalige bijeenkomsten, waarbij het auditorium plaats biedt aan maximaal vijftig personen. The Glass House leent zich prima voor scrumsessies tot tien personen. Voor grotere bijeenkomsten wordt samengewerkt met Inntel Hotels Utrecht Centre, die de zalen van Creative Valley graag inzet als bijvoorbeeld break-outruimte. Op de achtste verdieping is er een interne doorgang tussen beide locaties.
Treinloods met verrassingen
Na een uitgebreide lunch bij Creative Valley wandelt een gedeelte van de groep naar de volgende locatie en reizen de andere deelnemers met de Utrecht Region Pass van station Utrecht Centraal naar station Utrecht-Zuilen. De treinreizigers lopen via de wijk Noordwest met sfeervolle arbeiderswoningen in tien minuten naar de Ping Pong Club. Deze locatie is gevestigd in een oude loods vlak langs het spoor waar vroeger treinen werden gemaakt. De loods zelf draagt de naam PERON E, verwijzend naar het feit dat zelfs de Argentijnse regering er treinen liet bouwen. Presidentsvrouw Eva Perón zou de loods persoonlijk hebben bezocht. De loods is sinds maart open en de komende 2,5 jaar beschikbaar als evenementenlocatie voor productpresentaties of kick-off projecten.
De loods staat in directe verbinding met de Ping Pong Club. Het idee voor deze locatie kregen de initiatiefnemers na een bezoekje aan Bounce, een keten van Ping Pong cafés in Londen en Chicago. De Ping Pong Club bestaat uit twee ruimtes met een doorlopende, gespiegelde bar en diverse zitjes en pingpongtafels. De muren zijn paars en groen geverfd. Deze ruimtes zijn zeer geschikt voor een vergadering of bedrijfsborrel. Naast de zalen ligt een ruim terras met picknicktafels en banken in de vorm van aaneengeschakelde treinstoelen.
Brainstormen in een pakhuis
Via de Amsterdamsestraatweg wordt de toer te voet voortgezet richting het centrum van Utrecht. Achter de gevel van O-utrecht blijkt een communicatiebureau te zitten, maar ook een koffiebar, een grote ruimte voor flexwerkers en diverse vergader- en trainingszalen. O-utrecht is gevestigd in een oud aardappelpakhuis en dat zie je terug in de lage balkenplafonds, de gangetjes met op- en afstapjes en de oude bakstenen muren. In het hoekhuis zijn drie sfeervolle boardrooms te vinden. In het pakhuis zijn drie verdiepingen met elk twee modern ingerichte zalen gerealiseerd. Deze zalen zijn los maar ook als verdieping te huur. Met name de bovenste verdieping is een echte brainstormruimte met hoge tafels en stoelen aan de ene zijde en een ontspanningsruimte met picknicktafels en een sjoelbak aan de andere zijde. Overal vind je boeken terug die je mag lezen en kun je de wanden helemaal vol schrijven en vol plakken, zoals tijdens de rondleiding enthousiast wordt verteld.
Stadskasteel aan de gracht
Vanuit O-utrecht lopen de deelnemers in tien minuten naar de sfeervolle Oudegracht waar Stadskasteel Oudaen ligt. Het pand uit 1280 heeft in de loop der eeuwen verschillende bewoners en bestemmingen gekend, waaronder de familie van Oudaen die er eind veertiende eeuw kwam te wonen. Tegenwoordig vind je er een grand café, een restaurant, een brouwerij, een salon en diverse meeting- en eventzalen waaronder een auditorium voor negentig personen. Je kunt bij wijze van spreken je dag hier beginnen met een gezamenlijk ontbijt en eindigen met een bedrijfsfeest.
Oudaen werd in maart vorig jaar na een grootscheepse renovatie opnieuw geopend. De nieuwe, frisse uitstraling combineert uitstekend met historische elementen zoals de plavuizenvloer in het restaurant en de achttiende eeuwse schoorsteenpartijen in het grand café. De Houdaenkamer, een echte stijlkamer met houten lambisering en een imposante antieke boekenkast, is helemaal intact gelaten. In de brouwerij in de kelder van het pand wordt nog altijd 70.000 liter bier per jaar gebrouwen, waarvan de helft witbier. Dit bier wordt ook in enorme ketels in het grand café getapt. Uiteraard mogen de deelnemers hier ook zelf een biertje proeven.
Creatieve broedplaats
Na een korte rit met de bus en op de fiets eindigt de Locatietour bij Kanaal30. Deze creatieve broedplaats ligt aan de oever van het Merwedekanaal net buiten het centrum van Utrecht. In de voormalige drukkerij zijn in keetjes, caravans en huisjes diverse creatieve bedrijfjes gevestigd, maar je kunt er ook werkplekken huren. Vergaderen of een training organiseren kan in vijf verschillende ruimtes. Op de eerste verdieping ligt het voormalige directeurskantoor, maar ook een mooie open vide met uitzicht op het kanaal. Voor grote evenementen is er ruimte op de begane grond.
Aanvullende diensten kunnen door de ondernemers worden verzorgd. Zo worden de meeting- en eventplanners getrakteerd op een optreden van een illusionist. Terwijl er diverse soepen, salades en snacks worden uitgeserveerd door Kanaal30, stellen de deelnemers zelf hun goodiebag samen bij het Goodie Bag Buffet om vervolgens zeer tevreden naar huis te gaan.
De Locatietour Utrecht Stad is georganiseerd door Linda Kerkhoven en Utrecht Convention Bureau. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de aftermovie.
Op www.locatietour.nl kun je nog meer foto's bekijken. Ook organiseert Linda Kerkhoven dit jaar nog een Locatietour in Amersfoort (24 juni) en Woerden (7 oktober). Opgeven kan via de website.
In gesprek met de reputatiemanager
Een vast onderdeel van de Locatietour is een MICE-gerelateerde kennissessie. Tijdens de tour door Utrecht Stad verzorgde Robert Spakman van online reviewplatform MeetingReview een sessie over de meerwaarde van online reviews bij je zoektocht naar een geschikte locatie. Voor veel mensen is Google het eerste oriëntatiepunt voor het inwinnen van informatie, en dat geldt ook zeker voor meeting- en eventplanners. Onder andere de online reputatie van een locatie geeft een goed beeld van wat een locatie biedt. Er zijn diverse platforms die reviews van locaties bijhouden, waaronder Google Review en MeetingReview.
Volgens Spakman is het verstandig om kritisch te kijken naar de reviews. De hele goede en de hele slechte reviews kun je beter negeren. Dat kunnen in sommige gevallen nep-reviews zijn, of mensen die de locatie bewust extra slecht neer willen zetten. De meeste informatie haal je uit de middenmoot die uiteindelijk ook het gemiddelde cijfer bepaalt. Juist die onafhankelijke beoordelingen van alle organisatoren die je voorgingen, vormen een hele goede bron wanneer je je op een locatie gaat oriënteren.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.
website