Save the date: European Meetings and Events Conference in Den HaagRuim 300 internationale meeting en event professionals bijeen in de Stad van Vrede en Recht

Den Haag verwelkomt het Europese Meetings and Events Congres (EMEC19) van 9 tot 12 februari in World Forum Den Haag, Fokker Terminal, Louwman Museum en enkele andere locaties. Dit internationale congres, georganiseerd door MPI Nederland, biedt een uniek programma met een uitgebalanceerde combinatie van educatie en netwerken. Door dit vernieuwende design is EMEC19 niet zomaar een congres.

EMEC19 is ontworpen door en voor meeting professionals. Met het congresthema ‘Changing the Game’ hebben de organisatoren een programma opgesteld op basis van verschillende leerstijlen en tien ontwerp-bouwstenen. Het uitgangspunt is dat minimaal 50% van de sessies buiten een traditionele setting van een congreszaal plaatsvindt, en dat minimaal 50% procent van de sessies daadwerkelijk interactief is. Deelnemers worden uitgedaagd met de inhoud aan de slag te gaan in steeds wisselende samenstellingen. Op die manier gaan kennis en netwerken hand in hand.

Op zondag 10 februari introduceert kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde (‘the new hippie with a business plan’, The New York Times) het thema met zijn sessie ‘Changing your perspective, think like an artist’ in de Fokker Terminal in Den Haag. Dit is een van de weinige plenaire sessies van EMEC19, dat op zaterdagavond opent met een netwerkdiner in het Louwman Museum Den Haag.

Change the way you meet
EMEC19 kent 4 inhoudelijke thema’s (tracks): Risk Management, Design Thinking, Leadership and Meeting Perspectives. Het vierdaagse programma levert meeting- en eventprofessionals formats waarmee zij op een andere manier leren, beleven en netwerken kunnen integreren in hun toekomstige events. Hiertoe gaan de deelnemers op zondag en maandag binnen de door hen gekozen tracks met gelijkgestemden aan de slag. Deze opzet zorgt voor dubbel resultaat: de deelnemers leren ‘on the job’ en er zijn veel netwerkmomenten.

“Deze opzet biedt dubbel voordeel: de deelnemers leren ‘on the job’ en er zijn veel netwerkmomenten, in totaal zo’n twaalf uur – de uurtjes aan de bar niet meegerekend,” zegt MPI Nederland-directeur Gijs Verbeek.

Learning journeys
Minstens 50% van het event vindt plaats buiten de setting van een standaard congreszaal. Op zondag 10 februari gaan de EMEC19-deelnemers op learning journeys. Tijdens deze excursies leren deelnemers van ontwikkelingen die buiten de event industrie plaatsvinden, maar die op korte termijn wel van invloed gaan zijn op onze branche. Een voorbeeld hiervan is een scenario-based experience van Scenarios4summits, uitgevoerd tijdens de NSS 2014 met 58 wereldleiders. In deze praktische Interactive Crisis Management Game oefenen de deelnemers diverse lastige scenario’s in de voorbereiding op én de uitvoering van een event. Andere learning journeys gaan onder meer naar TNO, het Binnenhof, Diergaarde Blijdorp en de Stadsgehoorzaal Leiden.

Deep dive sessies
Op maandag 11 februari verdiepen de deelnemers zich in een van de 4 thema’s bij World Forum Den Haag. Zij hebben de keuze om een dag één track te volgen of kriskras aan de meest relevante sessies van de verschillende tracks deel te nemen.

Binnen het thema Design Thinking zijn er sessies over de invloed van muziek, de kracht van interactie en lessen van een geluksprofessor. Meeting Perspectives biedt inzicht vanuit het perspectief van psychologie, neurowetenschap, communicatie en verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld hoe je in vijf stappen waarde creëert (Meaningful Experience) bij klanten en alle stakeholders. Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel geeft een workshop over het bepalen en uitvoeren van Big Hairy Audacious Goals (Leiderschap). Ook is er een scenario-based oefening waarbij de deelnemers de communicatie tijdens een crisis moeten bepalen (Risk Management).

EMEC19 sluit op dinsdag af met een ochtendprogramma over de ‘Festivalisation of Events’. Wat maakt dat festivals zo populair zijn en bezoekers er voor in de rij staan, terwijl meetings, congressen, verenigingen en politieke partij al jaren met een terugloop kampen? Welke elementen uit de festivalwereld leveren een positieve bijdrage op de betrokkenheid en de beleving van deelnemers? EMEC19 geeft het antwoord.

Over Den Haag
"Het is een eer om de European Meetings and Events Conference voor het eerst in Den Haag te mogen houden. We zien het ook als bewijs van de geweldige samenwerking tussen MPI Nederland, World Forum The Hague en andere partners.", zegt Nienke van der Malen-van der Horst, directeur van The Hague Convention Bureau.  

Den Haag is een eventbestemming met impact. Als thuisbasis van het Nederlandse parlement en de koninklijke familie en als op een na grootste VN-stad in de wereld heeft Den Haag een sterke reputatie en invloed. Met het Vredespaleis, het Internationale Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage staat Den Haag alom bekend als de Internationale Stad van Vrede en Recht. Meer dan 30.000 professionals werken in een van de 200 internationale organisaties en 111 ambassades die in Den Haag zijn gevestigd aan een betere en rechtvaardiger wereld.

Wie van plan is om een evenement in Den Haag te organiseren, kan voortbouwen op het erfgoed van de stad en meer diepgang aan het event geven door het inzetten van de enorme hoeveelheid specialistische kennis die hier voorhanden is. Andere redenen waarom internationale bezoekers Den Haag waarderen is de ligging van de stad in een van de beste en veiligste regio’s van Europa, met een ruime keuze aan moderne hotelaccommodaties en een uitstekend vervoersnetwerk. Met twee internationale luchthavens om de hoek is Den Haag eenvoudig te bereiken vanuit alle delen van de wereld. Met zijn tijdloze architectuur en aantrekkelijke kustlijn biedt de stad bovendien een scala aan interessante toeristische attracties, een rijk cultureel aanbod en goede restaurants.

Over World Forum Den Haag
World Forum is een full-service congreslocatie in Den Haag met het grootste auditorium van Nederland. De unieke combinatie van een multifunctioneel auditorium, 35 break out ruimtes en 12.000 m2 exporuimte maken World Forum de perfecte locatie voor elk type congres. World Forum is groot genoeg om 5.000 bezoekers te ontvangen en tegelijkertijd klein genoeg om uw zakelijke bijeenkomst of evenement te personaliseren, daarnaast biedt deze locatie exclusiviteit. Door de investeringen van ruim 28 miljoen de afgelopen jaren, is World Forum: Ready to host your event!

“Er zijn twee specifieke dingen waar ik bij EMEC2019 erg van blij word. Ten eerste: het gaat erom om de evenementenindustrie naar een volgend niveau te tillen, een oprecht en terecht doel van MPI. Ten tweede: EMEC2019 benut de bestemming Den Haag ten volle. Door dat te doen erkennen zij dat, wanneer in onze branche de keuze voor een bestemming gemaakt wordt, het volledig gaat over de inhoud die een stad heeft. En Den Haag heeft veel inhoudelijkheid te bieden!”, aldus Michiel Middendorf, General Manager World Forum The Hague.

Meer informatie over het EMEC19 programma is te vinden op www.emec19.com.