Nieuwe toekomst voor Kasteel van GemertNieuwe toekomst voor Kasteel van Gemert door BL Huisvesting en The Attention Group
Paters Congregatie kiezen winnend plan


Na een uitgebreide consultatie- en verkoopfase, is door de paters van de Congregatie van de Heilige Geest gekozen voor het winnende plan van BL Huisvesting uit Gemert en The Attention Group. Op 5 februari hebben BL Huisvesting en de Congregatie van de Heilige Geest het koopcontract ondertekend op het Kasteel van Gemert en zijn de plannen gepresenteerd aan het college van B&W, gemeenteraad, provincie, Heemkundekring, omwonenden en overige belanghebbenden.

Kasteel in verkoop
Kasteel van Gemert is een eeuwenoud kasteel, een iconisch erfgoedcomplex, gelegen op een markante plek in het centrum van Gemert. Sinds 1916 is Kasteel van Gemert eigendom van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze Congregatie vertrokken in 2010 naar een moderne woon/zorglocatie in Gennep. Sindsdien staat het kasteel leeg. In 2017 heeft de Congregatie van de Heilige Geest de consultatiefase voor de herbestemming van Kasteel van Gemert afgerond en is er samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel een ontwikkelperspectief opgesteld.

Kijk op de toekomst
Naar aanleiding van de uitvraag waarbij diverse landelijke partijen deelnamen aan het verkoopproces, is nu definitief gekozen voor de plannen en ambities van BL Huisvesting en haar samenwerkingspartner The Attention Group. Samen zijn zij de aanjagers en exploitanten van het nieuwe Kasteel van Gemert. Hun toekomstideeën sluiten het beste aan op de mogelijkheden en kaders voor een duurzame herbestemming uit het ontwikkelperspectief van de Congregatie, provincie en gemeente. Beide bedrijven hebben ruimschoots hun sporen verdiend in het succesvol herontwikkelen van historisch erfgoed en worden gezien als innovators binnen hun vakgebied. Bekende landelijke exploitaties als het Muntgebouw in Utrecht en de Marienhof in Amersfoort zijn hier een goed voorbeeld van. Architect Dr. Ir. E.J. Egbert Hoogenberk van Harmonische Architectuur tekent voor alle ontwerpen en is autoriteit op het gebied van transformatie van historisch erfgoed.

Cultureel erfgoed
“Wij zien cultureel erfgoed als een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse culturele identiteit en een bron van kennis over het verleden. Het versterkt onze identiteit, draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en het verhoogt de kwaliteit van onze samenleving. Daarom dient het kasteel, ‘Parel van Europa’ bewaard en toegankelijk te worden voor de lange termijn en voor een groot publiek. Cultuur dient vooral om te verrijken, mensen en partijen te verbinden en de culturele sector professioneel en economisch te versterken. Door te investeren in de herbestemming en instandhouding van monumenten wordt deze rijkdom zichtbaar en vormt als zodanig een belangrijk maatschappelijk kapitaal voor de gehele regio, op het gebied van leefbaarheid, toerisme, werkgelegenheid en het versterken van de lokale economie. Bovendien beschikt het kasteel over een enthousiasmerend en samenbindend vermogen om allerlei betrokken partijen op een constructieve manier in gesprek te brengen en het positieve uit ieder mens of organisatie te halen. Graag willen we het Kasteel van Gemert ook internationaal op de kaart zetten. Nederland heeft een rijke historie en deelt een verleden met veel landen over de gehele wereld.”

Open voor iedereen
Ontmoet, geniet, leer, verblijf, beleef, werk, ontspan, ontdek en resideer. Kasteel van Gemert opent zijn deuren. Voor ondernemers, kunstenaars, overheden, exploitanten, gasten, vrijwilligers en bewoners. Straks 24 uur per dag welkom in de nieuwe en volledig openbare faciliteiten van het kasteel. Pieter Aalbers van The Attention Group: “Overnachten in het hotel, een bezoek aan het theater, een uniek moment op onze bijzondere trouwlocatie, genieten in de Oranjerie, resideren of samenwerken als vrijwilliger in de kruidentuin en een bezoek aan ons toprestaurant ... Kasteel van Gemert is er straks voor zijn bezoekers, bewoners en gasten.”