Gordon Ramsey: “Just please the fucking customer and they will share it!”Gordon James Ramsay, geboren op 8 november 1966 in Schotland, is een succesvolle 3 Michelinsterren chef en televisie persoonlijkheid. Hij knokte zich na een mislukte voetbalcarrière en een pittige jeugd (vader alcoholist die zijn moeder mishandelde en een aan heroïne verslaafde broer) naar zijn eigen restaurant in 2001 in Londen.

In zijn televisieprogramma Kitchen Nightmares helpt Gordon restaurants die bijna failliet gaan. Door vers eten te bereiden dat aanslaat bij de doelgroep, meer sfeer in het restaurant en gemotiveerd personeel probeert hij dit te voorkomen. Gordon is naast het bereiden van prachtige gerechten ook beroemd geworden door het veelvuldig gebruik van het woord "fuck".

De metamorfose wordt tot stand gebracht door oude rommel, waaronder bedorven eten, weg te gooien en te starten met een schoon restaurant. Als alles gereed is voor de heropening worden mensen die voorheen vaste gasten waren, recensenten, bloggers en andere reviewende gasten uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe formule.

Geen grote marketingcampagnes dus, maar gewoon zelf de goede dingen doen en je gasten zoveel mogelijk als ambassadeurs inzetten. Naast dat het veel geld bespaart, is het bereik van reviews en bloggers door sociale media enorm te noemen. Als tevreden gast wil je dit graag delen onder de vrienden, kennissen en lezers waarvan je weet dat ze deze ervaring ook willen beleven. Een dure reclamecampagne bereikt waarschijnlijk deze doelgroep niet.

Om in de woorden van chef Ramsey te blijven: “Just please the fucking customer and they will share it!”

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Marco Kole

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement