Column Daniel Seesink: HandreikingEn ze vlogen weg, samen op een vliegend tapijt, de wijde wereld in. In deze tijd van thuiswerken krijg ik veel mee van de dagelijkse naschoolse activiteiten van de kinderen. Naast het spelen van bordspellen als Stratego en het Keezenspel wordt er ook genetflixt en gedisneyplust.

En waar Aladdin in 'zijn' film Jasmine uitnodigt op zijn magische tapijt, worden wij door onze branche uitgenodigd om de vernieuwde evenementenwereld in te vliegen. Het ene na het andere online initiatief wordt geboren. De ene na de andere beeld- en geluidsstudio wordt opgericht en gepromoot. Allemaal met hetzelfde doel; via de digitale snelweg mensen bereiken met inspirerende verhalen, met trainingen en coachingssessies, met webinars en zakelijke netwerkbijeenkomsten. De eindbazen van Eventsummit steken intussen al een jaar hun nek uit om via Digital Day I en II naar een hybride vorm van de eendaagse evenementenbeurs van het jaar te groeien. Maar veel liever nog hadden Joris en Arjen ons ten tijde dat ik dit schrijf allemaal persoonlijk willen begroeten in de Jaarbeurs.

Het zit er helaas nog even niet in. En toch kwam daar een handreiking van de Nederlandse overheid voor het organiseren van een Fieldlab-experiment in het Beatrix Theater in Utrecht. Een congres in uitgeklede vorm, maar zo voelde dat niet. Wat waren de deelnemers en organisatoren blij dat er weer leven kwam in onze branche. Zij wilden desgevraagd wel delen hoe zij het event hadden ervaren. Bijna unaniem gaven zij de reactie "Het was wel even wennen." Vervolgens kwam er de coronaproof theatershow van Guido Weijers en gingen velen uit hun dak tijdens het Back To Live Dance-event in de Ziggo Dome. Welhaast onwerkelijke taferelen. Wat een drukte! Kon dat wel goed gaan? We zagen immers mensen zonder mondkapjes veel te dicht op elkaar staan. Organisator Fieldlab stelde de kijkers gerust: "Dat hoort bij het experiment. We willen zien wat het effect is op het gedrag van mensen." Het ingecalculeerde risico om - ondanks de testen vooraf - toch besmettingen te krijgen, hoorde er dus bij. En ging het goed? Ja hoor, het ging goed. Trots werd in de dagen en weken erna gemeld dat er nul besmettingen waren vastgesteld, of misschien een dan.

Dat biedt hoop en misschien wel weer wat meer vertrouwen in de toekomst. Desondanks blijft de branche voorlopig gesloten. Horeca-ondernemingen mogen nog steeds niet open, terwijl daar de mensen veel beter gescheiden kunnen worden dan tijdens de proefevenementen. Het vertrouwen in de overheid wordt daardoor toch wel ondermijnd.

Over vertrouwen gesproken; er is wetenschappelijk bewijs dat het samen ondernemen van activiteiten zorgt voor verhoogde concentraties van het hormoon oxytocine in ons lichaam. Een hormoon dat in onze hersenen wordt aangemaakt. Oxytocine is in hoge mate verantwoordelijk voor het ervaren van sociale binding, zoals een moeder die met haar kind heeft. Daarnaast heeft het hormoon een po-sitief effect op ons empathisch vermogen en ons vertrouwen. We worden er dus vriendelijker van. Daarom deze handreiking aan de overheid mijnerzijds: breng zo snel als mogelijk onze oxytocine-niveaus weer op peil. De branche zit klaar op ontelbare vliegende tapijtjes.

"Vertrouw je me?"

Daniel Seesink (Bewust Zoo) verzorgt verrassende lezingen en masterclasses voor bedrijven en overheden. Daarin gebruikt hij de biologie van het gedrag van dieren als spiegel voor het gedrag van mensen. Het gedrag van apen vormt daarbij de voornaamste inspiratiebron. Daniel is aangesloten bij Speakers Academy.Auteur: Daniel Seesink

Tags:
Bewust Zoo | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Stationsweg 29 (Meet and C)
4205 AA
Gorinchem
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement