RookgordijnIk zat als kind in de tweede klas bij meester Van Gennip. Hij was een kromgebogen zwaarverslaafde roker die ons kindertjes straffeloos de adem benam met zijn ongefilterde Cross-sigaretten. Zijn geelbruine vingers maakten de ene peuk met de andere aan. Maar je hoorde ons niet klagen hoor. Thuis stond het immers ook permanent blauw van de rook.

Verplichte classificatie
Intussen zijn we alweer bijna vergeten dat er in scholen, openbaar vervoer en horeca ongegeneerd gerookt mocht worden. De rokers vinden het inmiddels al normaal om ook in woningen even naar buiten te gaan om een paar hijsen te nemen. Voor congres- en vergaderlocaties is het sinds mei dit jaar een verplichte classificatievoorwaarde om ook hun entree buiten rookvrij te maken. We willen immers niet dat gasten door een rookgordijn naar binnen moeten. Welkom, uche, uche!

Pictogrammen
Sommige hotels worstelen met de uitvoering van deze eis. Vooral wanneer hun entree direct op de openbare weg uitkomt, zoals in binnensteden. Daarom is het goed om te weten dat het effectief blijkt te werken als je meerdere opvallende pictogrammen ophangt die duidelijk zijn over je antirookbeleid rond de entreezone. Er zijn immers maar weinig hotel- of meetinggasten die de sociale controle durven te negeren om pal onder zo’n opvallend bord toch gewoon te gaan staan roken.

Lounge-stoelen
Het is te overwegen om hen naar een plek wat verderop te verwijzen. Ik heb hotels gezien die het daar zelfs gezellig maken met lounge-stoelen en een open vuur, beschermd tegen kou en regen. Het is nog onduidelijk of staatssecretaris Blokhuis deze ook rekent onder de in het Nationaal Preventieakkoord te verbannen ‘rookhokken in de horeca’. Wij van Vergaderhamers zullen het op de voet volgen.

Extra punten
Wij gaan aangaande rookhinder nog een stapje verder. Locaties verdienen bij een inspectie extra punten als ze ook hun terrassen rookvrij maken. Om ook daar te kiezen voor het welbevinden van de meerderheid, de snel groeiende groep van niet-rokende gasten.


Ton Soons, directeur Vergaderhamers, hèt kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt.
Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl   


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement