10 manieren om een slechte vergaderlocatie te ontdekken, manier 1: Reviews!Eventmanagerblog is een blog welke ik graag lees om de trends in de branche te volgen. Op 17 juli publiceerden ze een artikel van Jeff Kear met de titel “10 Ways Event Planners Can Sniff Out a Bad Venue”.  Met als punt 1: reviews!

Ruim 4 jaar zijn we in Nederland met MeetingReview actief met reviews voor vergaderlocaties. Het allerbelangrijkste daarin is de betrouwbaarheid van de gastervaring. Reviews doe je er als locatie niet een beetje bij maar daar maak je werk van. Echte ervaringen van gebruikers van je locatie. Het liefst zoveel mogelijk op een onafhankelijk en betrouwbaar platform. Controle op echtheid en actieve redactie vanuit het platform zijn daarbij essentieel.

Als iedereen zonder controle maar van alles over je kan schrijven ontbreekt het aan betrouwbaarheid van de gepubliceerde ervaringen. Daarnaast moet er een logisch verband zijn tussen de scores en de tekst. Ik ben het met Jeff Kear eens dat de 4 tot en met 9 beoordeling op een 10 puntenschaal vaak de meest waardevolle zijn. Deze ervaringen zijn kritisch omdat er eigenlijk altijd nog wel iets is wat nog beter kan. Scores lager dan een 4 zijn vaak van de mensen die alleen met een negatieve blik een beoordeling schrijven. Er gaat namelijk ook altijd nog wel wat goed in je ervaring. Maar, enkel scores van tienen zijn ook niet geloofwaardig.

Daarnaast is ook de transparantie van de berekening van de score belangrijk. Een ervaring uit 2014 is gewoon minder representatief dan een ervaring uit 2018. Ook is het belangrijk om te weten hoe de wegingsfactoren zijn. Naast jaartal kan je dan ook denken aan een hogere weging voor mensen die regelmatig beoordelingen schrijven. Zo trof ik laatst op een platform 2 reviews aan van de eigenaar van het platform met 2 maal een 10 beoordeling als expert reviewer. Als je dat ziet dan neem je het belang van reviews gewoon niet serieus. Dat is erg jammer want iedere branche is gebaat bij betrouwbare ervaringen waarop bijvoorbeeld een eventplanner de juiste keuze kan maken.Auteur: Marco Kole

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement