Schijt aan



In korte tijd bereikt mij vanuit diverse hoeken hetzelfde bijzondere onderwerp: ‘schijt hebben aan’. Het zet me aan het denken. Maar eerst even het kader waarbinnen het me triggert.

Iedere sociale omgeving is een systeem met zijn normen en waarden.Wil en kun je vrede hebben met wat je allemaal moet en mag als burger, werknemer, groepslid, liefdespartner, oftewel kun je dealen met de normen van al die verschillende systemen? Hoeveel verplichtingen verdraag je? Je riskeert frustratie, stress, een burn-out als je meer MOET dan je aankunt. Om sociaal te overleven moet je je aanpassen aan je omgeving of proberen je omgeving en omstandigheden te veranderen. Of je moet besluiten om van omgeving te veranderen. Meer smaken zijn er niet. Tenzij je schijt hebt aan je omgeving. De voorbeelden die aan mij voorbij kwamen.

Toiletpapier
Een zwager van me zegt letterlijk dat hij er schijt aan heeft dat zijn ultra-zachte toiletpapier het dubbele kost van het goedkope schuurpapier. Onschuldig voorbeeld, hij doet er niemand kwaad mee. Wie lak geeft aan etiquette of protocollen roept misschien hier en daar wat ergernis op, maar ook dan is er verder niet veel aan de hand. Als iemand schijt heeft aan verkeersregels wordt het al zorgelijker, want voor je het weet vallen er doden.Gelukkig is de wetshandhaver er om ons in het gareel te houden. Het wordt ernstiger wanneer ik lees hoe multinationals ons opzettelijk zo verslaafd mogelijk maken aan roken, medicijnen en sociale media en schijt hebben aan de miljoenen slachtoffers die ze maken.

Ont-moeten
Dan hoor ik een podcast van de Vlaamse Lucas De Man. Hij is theatermaker, Kunstuur-presentator en afgestudeerd filosoof. Hij vat in een korte lezing de Griekse filosoof Socrates samen in drie wijsheden. De derde is een pleidooi voor het ONT-MOETEN, en bedoelt het NIET-MOETEN. “Volg je intuïtie, voorkom stress en burn-out”, zo besluit De Man, “en heb overal Professioneel Schijt aan.” U kunt hier zijn lezing horen: https://www.human.nl/kwartslag/kijk/overzicht/lucas-de-man.html.

Professioneel schijt hebben, hoe doe je dat? Het lijkt me het gemakkelijkst voor kunstenaars en cabaretiers. Die nemen en krijgen de grootste vrijheden om zich lekker nergens iets van aan te trekken. Dagelijks berichten de media hoe ook dictators en populistenlak hebben aan maatschappelijke normen. Zelfs de Grondwet is voor hen niet meer dan toiletpapier terwijl daar toch echt een democratie mee bij elkaar gehouden wordt.

Normen
Waarom begin ik hier over? Normen zorgen voor orde en vastigheid. Te veel en te strenge normen doden uiteraard de creativiteit en geluksbeleving. Er MOET dan te veel en er MAG dan te weinig. ‘Ont-moeten’ is dus zeker een goed idee. Maar zonder normen zijn er geen zekerheden.

Omdat we vanuit Vergaderhamers normen voor de congres- en vergaderbranche formuleren, hebben de klanten van geclassificeerde locaties en congresbureaus meer zekerheden over de geboden kwaliteit. Het is onze zorg dat de normen goed voelen voor de mensen waar ze voor bedoeld zijn. En dit principe geldt voor ieder systeem, iedere organisatie, iedere wet. Ik hoop dat u daar privé en professioneel geen schijt aan heeft.

Ton Soons, directeur Vergaderhamers. Reacties naar info@vergaderhamers.nl
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement