Met een beetje fantasie voel je de Gouden Eeuw herleven bij NH Collection Amsterdam Barbizon Palace en de naastgelegen Olof's Chapel, die ooit de heilige grond van Michiel de Ruyter en andere zeehelden was. De rijke historie geeft een bijzondere dimensie aan deze, nauw met elkaar verweven, luxe accommodaties om te overnachten, dineren, een onvergetelijk evenement te organiseren en het glas te heffen in de zojuist geopende Vermeers Wijnkamer.
Tekst: Aart van der Haagen
"Zo'n onderdoorgang vind je vrijwel nergens hier in de stad", zegt general manager Erik Kiers, terwijl hij voorgaat in de 'geheime' oversteek van NH Collection Amsterdam Barbizon Palace aan de Prins Hendrikkade naar Olof's aan de Zeedijk. Beide accommodaties blijken vol verrassingen te zitten. Terwijl de koepel van de in 1440 gebouwde kapel zich met zijn zware houten spanten als een paraplu ontfermt over de gasten, valt het oog ineens op een bankje. 'Michiel de Ruyter', vermeldt een naambordje. "Hij heeft hier daadwerkelijk op gezeten, de keren dat hij voorafgaand aan zijn scheepsreizen kwam bidden voor een behouden vaart." Allerlei artefacten bij de entrees, opgegraven tijdens de renovatie in de jaren negentig, getuigen eveneens van het koopvaardersverleden. Olof's maakt deel uit van vele toeristische rondleidingen, maar vormde tot voor kort een verborgen parel als unieke locatie voor het organiseren van bruiloften, bedrijfsfeesten, presentaties en andere bijeenkomsten tot maximaal driehonderd personen. "Misschien waren we er wat te bescheiden over", glimlacht Erik. "Sinds de lancering van een eigen website voor de kapel in 2025 begint het aantal aanvragen merkbaar toe te nemen."

Sfeer proeven geeft doorslag
Uit ervaring weet de general manager dat hij geïnteresseerden vooral ter plaatse moet uitnodigen. "Van foto's en video's krijg je een prima eerste indruk, maar hier live de sfeer proeven geeft echt de doorslag. Daarna is het meestal alleen nog een kwestie van de invulling met elkaar bepalen, waarbij we echt alle kanten op kunnen, ook qua catering. Daar zie je de creativiteit van onze chef-kok Sebastian Baquero Garces en zijn team, die borg staan voor culinair genieten. Zij zijn verantwoordelijk voor de keuken van Restaurant Vermeer, dat deel uitmaakt van ons hotel waar Tjaco van Eijken onze Executive Chef is. Fine dining, maar wel op een toegankelijke wijze, met als bijzondere kenmerken spaarzaam gebruik van zout om de gerechten optimaal tot hun recht te laten komen en het minimaliseren van afval door producten voor zover mogelijk volledig te verwerken, wat heel verrassende combinaties oplevert. Die betrekken we bij voorkeur van lokale leveranciers, omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dat vind je terug in onze Green Key Gold-status."

Houten gevel-huisje
Intussen maken we een ronde door NH Collection Amsterdam Barbizon Palace, een vijfsterrenhotel dat maar liefst achttien geschakelde, historische handelspanden bestrijkt. Dat levert een labyrint aan gangen op, met gelukkig een logische bewegwijzering. "Geen twee kamers zijn hier hetzelfde", zegt Erik en die conclusie trek je zelf ook snel genoeg tijdens een bezichtiging. Een stukje stadse historie weerspiegelt zich in de trappetjes die de hoogteverschillen overbruggen. De opkamers van weleer werken sfeerbepalend en geven als tegenhanger van de strakke inrichting een speels effect aan het geheel. Wie echt iets aparts zoekt, boek een overnachting in een houten gevel-huisje uit 1550. "Eén van de twee in de hele stad die de verwoestende branden in de loop der eeuwen hebben overleefd." Het monumentale karakter heerst ook in het interieur, waar je over een scheve vloer wandelt en enigszins moet bukken. Wat een rijkdom aan historie, hier in hartje Amsterdam, op steenworp afstand van het Centraal Station.

Ongekend contrast
Tegenwoordig zou het ondenkbaar zijn, achttien monumentale panden in 's lands hoofdstad verwerven om er een hotel in te vestigen. "In de jaren zeventig en tachtig behoorde de Zeedijk niet bepaald tot de beste buurten van Amsterdam", vertelt Erik. "Dat veranderde in een relatief kort tijdsbestek, nadat de gemeente een vergunning afgaf om een vijfsterrenhotel te bouwen in de tuinen van de monumentale panden en deze huizen erbij te betrekken, en om ze zo van de sloop te beschermen." Het contrast met het heden is ongekend, zeker voor gasten van het NH Collection Amsterdam Barbizon Palace, die vertoeven in een even fraai als bruisend stukje oer-Amsterdam. Naast de overnachtingsmogelijkheden en Restaurant Vermeer kunnen zij gebruik maken van een 24-uurs gym, sauna en stoombad. In aanvulling op Olof's aan de Zeedijk biedt het hotel een aantal extra zalen voor meetings, die net als de kamers één en al karakter ademen. Een recente toevoeging betreft Vermeers Wijnkamer, waar sommelier Dannis Apeldoorn als gastheer graag uitleg geeft bij een selectie uit veertig soorten wijnen uit eigen kelder, later uit te breiden tot honderd. Restaurant Vermeer combineert dat met smakelijke hapjes. Daar kunnen de gasten het glas heffen, net als de koopvaarders in de Gouden Eeuw wanneer zij met hun waardevolle handel huiswaarts keerden.
website | twitter | facebook | linkedin