Met bloeiende horecacarrières in Australië en New York lag het niet voor de hand dat de broers Christophe en Jean-Marc Beaumont het levenswerk van hun (overgroot) vader, Hotel Beaumont in Maastricht, zouden voortzetten. Toch namen zij in 2014 het stokje van hun vader Harry over. De afgelopen jaren stonden onder andere in het teken van de renovatie van het hotel. Zondag 30 maart 2025, twee dagen voor de 113e verjaardag van Hotel Beaumont, vond de officiële heropening plaats. Een mooie aanleiding voor Meeting Magazine om af te reizen naar het hotel.
Aan de buitenkant is er aan het monumentale pand uit 1875 de laatste decennia niet veel veranderd; de façade met art-deco invloeden ziet er nog altijd authentiek uit. Gehuisvest in veertien historische panden combineert het hotel op subtiele wijze moderne luxe met klassieke elementen. De renovatie onder leiding van ontwerpbureau Studio Linse duurde maar liefst vier jaar. Na oplevering van de brasserie volgde al snel de opening van de Founders Bar, geïnspireerd op de klassieke hotelbars uit de jaren '20 in Londen en Parijs. Alle kamers en suites zijn de afgelopen jaren gefaseerd volledig in een trendy maar tijdloos jasje gestoken. "We hebben hierbij de panden nog beter op elkaar laten aansluiten, waarbij we aandacht hebben besteed aan een optimale geluidsisolatie en een state of the art klimaatsysteem", aldus Jean-Marc. "Belangrijk voor ons was ook dat we onze geschiedenis nog meer tot uiting wilden brengen, Dit is onder andere duidelijk te zien bij onze Founders Bar, dat een eerbetoon is aan de drie generaties die hier aan het roer gestaan hebben. Ook op de kamers en suites vind je veel familiehistorie terug."
Familiehistorie
Wanneer we onze Beaumont Suite binnenlopen, staan we direct oog in oog met een stukje familiegeschiedenis. Aan de muur hangt een groot schilderij van een Marilyn Monroe-achtige slapende vrouw, gemaakt door Britse kunstenares Nina Mae Fowler. De kunstenares maakte onder de naam 'Sleeping Beauties' speciaal in opdracht van het hotel zestien originele tekeningen en vijftig prenten die stuk voor stuk refereren aan belangrijke vrouwen uit de familie Beaumont. "Nina verbleef bijna twee weken in ons hotel om de historie en waar wij voor staan zelf te kunnen ervaren", aldus Jean-Marc. "Deze gepersonaliseerde kunst is een unieke reflectie van onze historie. Alle vrouwen waarnaar de kunstwerken vernoemd zijn hebben impact op ons familiebedrijf gehad, zoals onze zus, onze moeder, maar ook mijn partner en dochter."
In de suites en kamers hangen kunstwerken die refereren aan belangrijke vrouwen uit de familie Beaumont. Fotografie: Guy Houben.
Uitvalsbasis
Onze suite is met 46 vierkante meter ruim en is van alle gemakken voorzien. Zo zien we een king-size Swiss Sense bed, vloerverwarming in de badkamer, een inloop regendouche en designbad en een gratis minibar. Het enorme balkon dat uitkijkt op het centrum van Maastricht, nodigt uit om met een kopje koffie plaats te nemen in het zitje en te kijken naar de mensen die die het hotel passeren. In de straat is het een drukte van belang, aangezien het hotel in een historische wijk in het bruisende centrum van Maastricht ligt. Hierdoor is het de ideale uitvalsbasis voor iedereen die de stad wil verkennen. Omgeven door luxe boetieks kan zowel de fervente shopper als de cultuurliefhebber zijn hart hier ophalen. Zodra we de balkondeuren sluiten, bevinden we ons echter weer in een oase van rust.
Op de kaart van de brasserie staan veel internationale smaakmakers met een vleugje Franse flair.
Levendige sfeer
's Avonds staat voor ons een tafel gereserveerd in Brasserie Harry's. Al meer dan honderd jaar is dit een geliefde plek voor gasten die genieten van verfijnde gerechten. Het wekelijks wisselende seizoensmenu benadrukt de nauwe band van het restaurant met de eigen boerderij, evenals met lokale producenten en leveranciers. De wijnkaart omvat meer dan vierhonderd zorgvuldig geselecteerde wijnen, waarbij we ook veel wijnen zien van minder bekende wijnhuizen. Het restaurant heeft een chique uitstraling door de hoge plafonds en imposante kroonluchters, maar wat ons het meest opvalt is de levendige sfeer die er heerst. Dit is onder andere te danken aan de open keuken, maar is beslist ook een verdienste van de zwarte brigade. Bij iedere tafel wordt de tijd genomen om een praatje te maken met de gasten.
Op de kaart zien we veel internationale smaakmakers met een vleugje Franse flair. De gerechtjes hebben het formaat van een tussengerecht, waardoor je als gast je eigen menu kunt samenstellen en kunt genieten van een avondje 'shared dining'. We starten onder andere met gillardeau oesters met een volle, vlezige en ietwat zoetige smaak. Daarna nemen we als snack een ui bhaji met limoenmayonaise. Het Indiase gerecht bestaat uit een gefrituurde krokante beignet van stukjes ui en kikkererwtenmeel en heeft door de toevoeging van diverse specerijen een heerlijke kruidige smaak. De pastéis de bacalhau, oftewel viskroketjes, zijn een bekende snack uit de Portugese keuken. Knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Verder passeren onder andere witte asperges met witlof en bieslook en gepocheerd ei de revue en kan de malse Limousin ribeye met bearnaisesaus ons bekoren. Het restaurant heeft de sfeer van een Parijse brasserie en nodigt uit om echt even de tijd te nemen om alles goed te proeven en alles te ervaren. We tafelen dan ook behoorlijk lang na.
Door de sfeervolle inrichting met knusse hoekjes en zitjes wordt een huiskamerachtige sfeer gecreëerd. Fotografie: Guy Houben.
Na het diner drinken we een cocktail in de Founders Bar. De kosmopolitische invloeden uit de jaren '20 zijn overduidelijk aanwezig. De bar bestaat uit vier aparte ruimtes. Hoewel er in totaal plek is voor zo'n tachtig gasten, wordt door de sfeervolle inrichting met knusse hoekjes en zitjes een huiskamerachtige sfeer gecreëerd. Liefhebbers van jazz kunnen hier iedere woensdagavond hun hart ophalen. Ook bij de Founders Bar wordt een eerbetoon gebracht aan de familieleden. Zo zien we schilderijen waarop de drie oprichters zijn afgebeeld. "Wanneer mijn broer en ik zelf in het buitenland verblijven, vertoeven we graag in een hotelbar", zegt Jean-Marc enthousiast. "Wij houden van plekken die je mee terugnemen naar vervlogen tijden. Je ervaart hier bovendien de dynamiek van de stad. Door de toevoeging van de Founders Bar bieden we de gast meer keuze. Ook de zakelijke gast heeft hier veel behoefte aan. De ene dag wil hij of zij uitgebreid dineren en de dag erop wil hij of zij met de laptop opengeklapt van een salade en een kop koffie genieten."
De kosmopolitische invloeden uit de jaren '20 zijn overduidelijk aanwezig in de Founders Bar.
Champions League
In welke ruimte je ook bent, de kosmopolitische uitstraling van het hotel is overal te zien. Niet vreemd, wanneer je bedenkt dat Jean-Marc een bloeiende hotelcarrière achter de rug heeft in New York en Christophe in Australië. "Ik was eigenlijk net begonnen aan een masterstudie in Parijs toen mijn vader belde of mijn broer en ik het hotel wilden overnemen", blikt hij terug. "Eigenlijk zeiden mijn broer en ik al heel snel 'ja'. Het leek ons fantastisch om dit hotel te leiden, omdat we er mee zijn opgegroeid. Na een proefperiode om te kijken of het ons beviel, namen we in 2014 het hotel over. Hier kon ik wat ik geleerd had in de tijd dat ik F&B manager was bij een hotel in New York toepassen in de praktijk. In New York speelt iedereen Champions League, omdat de concurrentie moordend is onder hotels. Daar word je niet met een notitieblokje met een pen het terras op gestuurd, maar is hospitality echt een vak. Alles heeft daar met service te maken. Bovendien zijn je gasten daar behoorlijk veeleisend omdat ze veel gewend zijn. Er wordt niet voor niets gezegd 'If I can make it there, I'll make it anywhere'. De ambitie spat van deze stad af. Wat ik daar geleerd heb, is dat je als hotelier goed moet nadenken over je standaarden en processen. Wanneer je je processen goed op orde hebt, dan pas kan iedereen goed zijn werk doen. Ook is het belangrijk dat je verbinding maakt. Je service kan nog zo goed zijn, maar zonder die verbinding komt het niet binnen bij de gast. Ik probeer onze medewerkers dan ook te stimuleren om echt te luisteren naar de gasten en het gesprek aan te gaan. Vaak zijn het niet de grote dingen, maar juist de kleine gebaren die een gast bijblijven."
Brasserie Harry's is een geliefde plek voor gasten die genieten van verfijnde gerechten.
Italië
's Ochtends worden we uitgerust wakker. Het ontbijt bestaat hier niet uit een groot ontbijtbuffet maar uit een buffet van geselecteerde producten die je zelf kunt aanvullen met diverse à la carte gerechten als eggs benedict en Amerikaanse pannenkoeken die vers worden bereid. Na het ontbijt besluiten we een korte wandeling door de stad te maken, die (omdat we zoveel leuke plekken tegenkomen) uiteindelijk langer duurt dan gepland. Jean-Marc zegt hier niet van op te kijken: "Maastricht is een bijzondere stad, die nog niet opgeslokt is door de grote ketens. Hier vind je nog unieke boetiekjes en horeca van kleine zelfstandige ondernemers. Neem ook beslist een kijkje in het achterland. Hier overvalt je het gevoel in Frankrijk of Italië te zijn. We hebben heuvels, kabbelende beekjes en heel veel groen. Mensen weten vaak niet hoe mooi Zuid-Limburg is."
Meetings & events
Of het nu een besloten diner, zakelijke meeting of borrel betreft, Hotel Beaumont biedt verschillende stijlvolle zalen die geschikt zijn voor grote of kleine gezelschappen en evenementen.
De Oak Room is een elegante, warme ruimte voor gezelschappen tot achttien personen. Het klassieke plafond met vintage kroonluchter en een privébar creëren een intieme ambiance.
The Wine Cellar (open zomer 2025) is geschikt voor kleine gezelschappen tot acht personen. Omringd door de wijnen van meer dan 400 wijnhuizen, creëren de bakstenen muren, het glas-in-lood en de warme verlichting een unieke, intieme ervaring.
De Founders Bar is volledig af te huren voor speciale gelegenheden. De houten lambrisering en karaktervolle meubels creëren een warme en uitnodigende ruimte, die uitermate geschikt is voor grotere gezelschappen en evenementen tot tachtig personen.