Group M in Theater Amsterdam. Foto: Menno Ridderhof
Binnen de evenementenmarkt zien we best flinke verschillen tussen grote shows en middelgrote of kleinere B2B events. De festivals, bekende corporates en grote artiesten maken vaak gebruik van veel licht, geluid, speciale effecten en digitale visuals. Nu zijn bij zakelijke evenementen de special effects niet altijd van toegevoegde waarde. En goed licht en geluid is een basisvoorwaarde. Maar in visuele communicatie is nog wel het één en ander te winnen.
De kracht van bewegend beeld
Beeldschermen zijn inmiddels standaard op zakelijke evenementen, of het nu gaat om projecties, LCD-schermen of LED-panelen. Meestal tonen ze een PowerPoint- of Keynote-presentatie. Praktisch, maar waarom zou je die schermen niet ook gebruiken om je evenement krachtig te 'branden'? Een eenvoudige manier is om een daglogo of visuals in de huisstijl van het evenement te tonen. Denk aan programma-informatie, pauzetijden of aanwijzingen voor break-outs. Dit creëert direct herkenbaarheid en professionaliteit.
Wil je verder gaan? Overweeg dan een podiumbreed scherm. Hoewel dit vaak een investering vraagt, kan het van grote waarde zijn. Een dergelijk scherm fungeert als digitaal decor, perfect afgestemd op de uitstraling van jouw evenement. Door zorgvuldig visuele content te ont-werpen, kun je het scherm een geïntegreerd onderdeel van de beleving maken. Wissel stijlen af gedurende de dag om dynamiek te creëren.
Tip: Zorg dat er een mogelijkheid is om naadloos te wisselen van een presentatie naar algemene vormgeving (seamless switcher). Dit geeft rust en zo kunnen presentaties vooraf eenvoudig worden gecheckt.
Kies het juiste scherm
Het type scherm bepaalt grotendeels de mogelijkheden. LED-schermen geven zelf licht en zijn ideaal voor een indrukwekkend digitaal decor, vergelijkbaar met wat je ziet bij grote tv-shows of evenementen zoals het Eurovisie Songfestival. Bij projectie moet je rekening houden met lichtomstandigheden; te veel licht vermindert de beeldkwaliteit. Doorzichtprojectie (waarbij de projector achter het scherm staat) kan dit deels oplossen, mits er voldoende ruimte is.
Zelfs standaard presentaties kun je met wat extra tec-niek en creativiteit omtoveren tot visuele highlights in jouw eigen huisstijl. Zo krijgt jouw evenement de professionele 'look & feel' die het verdient.
Bewegend beeld trekt de aandacht
Beweging in visuals trekt automatisch de aandacht, dankzij de werking van onze hersenen. Dit principe kun je benutten met creatieve toepassingen, zoals een aftelklok in de stijl van het evenement. Zo bouw je spanning op voor de start van een sessie. Combineer dit met een 'leader' of animatie en je evenement straalt direct professionaliteit uit.
Bij podiumwisselingen kun je bewegende visuals (zogenaamde bumpers) gebruiken als een soort 'reset' voor het publiek. Een korte animatie met een daglogo en bijpassende muziek kan al een krachtige indruk achterlaten.
Tip: Stem de belichting af op je visuals. Gebruik dezelfde kleuren uit de branding van je event om de beleving en impact te versterken.
Groot scherm, grote impact
Er zijn meerdere locaties in Nederland die standaard beschikken over een groot scherm, zoals Theater Amsterdam, Gooiland of het NBC. Het neemt meestal een prominente plaats op het podium in en dit biedt unieke mogelijkheden. Maak optimaal gebruik van deze schermen door visuals in hoge resolutie te tonen. Zelfs een eenvoudige, scherpe afbeelding kan al een prachtige sfeer creëren.
De volgende stap is bijvoorbeeld teksten of logo's toevoegen. Belangrijk hierbij is de juiste resolutie. Ga in dit geval voor groot. Gebruik alle pixels die tot je beschikking staan. Wel is het van belang dat alles voor iedereen in de zaal goed te zien is. Op een heel groot scherm is té dichtbij ook niet prettig.
Dat geldt zeker voor bewegend beeld. Natuurlijk zijn podiumbrede video's impactvol, maar wanneer de kijker uitsluitend dit videobeeld ziet, kunnen heftige camerabewegingen of animaties als sto-rend worden ervaren.
Tip: Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden en de operationele consequenties. Veel maatgemaakte content op dergelijke schermen vergt voorbereiding en programmeerwerk.
Creativiteit kent geen grenzen
Met een combinatie van kennis, techniek en creativiteit kun je elk evenement naar een hoger niveau tillen. Of je nu kiest voor subtiele visuele elementen of grootscha-lige digitale decors, de mogelijkheden zijn eindeloos. Durf te experimenteren en geef jouw evenement de uitstraling die het verdient!
René Pouwelse is eventregisseur/showcaller en in die hoedanigheid vaak betrokken bij veel verschillende soorten events in uiteenlopende locaties. Hierbij wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van ondersteunende visuals, die soms ook door hem worden ontworpen en gemaakt.