Hotelrecensie Kasteel van Ordingen: Betoverend hotel tussen de fruitboomgaarden



 

De restauratie van de voormalige residentie van de heren van Ordingen nam ruim twintig jaar in beslag, maar het resultaat mag er wezen. Te midden van het hart van Haspengouw in België, bekend om zijn fruitboomgaarden, is het vijfsterren Relais & Chateaux hotel Kasteel van Ordingen een echte blikvanger door een mix van historische elementen, moderne luxe, imposante lusters, statige portretten en gouden details.


Een gigantische oprijlaan met een slotgracht en vijf torens zorgen meteen al voor een onuitwisbare indruk bij aankomst. Eenmaal binnen komen we ogen tekort. Het volledige kasteel is ingericht door decorateur Pieter Porters, die er een eigentijdse en weelderige draai aan heeft gegeven. Zo leidt een statige draaitrap met smeedijzeren leuning naar de kasteelkamers. Daarboven hangt een kroonluchter van gigantische afmetingen. Terwijl we naar onze suite lopen, voelen we ons bespied door diverse antieke portretten van mensen die iets met het kasteel te maken hebben.

Romantisch

Het luxueuze kasteelhotel beschikt over 32 kamers en suites. In onze suite bepalen romantische elementen de sfeer. De kleuren hebben een warme groene tint en bij de meubels zien we veel zachte materialen als fluweel. Je blijft je ogen uitkijken in de suite en ontdekt iedere keer wat nieuws. Zo zijn er twee kleine aparte kamers te vinden, waarin een goed gevulde minibar staat en een bureau. Muren en plafonds zijn versierd met sierlijsten en schilderijen die één en al historie ademen. In het midden staat een groot bed met gordijntjes, voorzien van heerlijk zacht beddengoed. Ook hebben we een sierhaard op de kamer. De badkamer is groot en heeft een regendouche en bad. De amenities zijn van het luxe Franse parfumhuis Guerlain. Maar het toppunt van luxe is toch wel het Japans toilet. Met een afstandsbediening kun je voor allerlei technische snufjes kiezen als een sproeisysteem en een droogfunctie. Een soort mix tussen een bidet en een toilet.



Festivalachtige setting

Voordat we gaan dineren, brengen we eerst een bezoek aan 'Jardin du Commandeur'. In een festivalachtige setting met ligstoeltjes en grote tenten kun je hier tafelgrillen, maar ook een drankje doen. Bovendien is er een ruimte die vanaf 25 personen privé af te huren is: 'Jardin Privé'. Een afgesloten tent waar je in alle rust kan genieten van een barbecue, ontbijt of lunch.

Michelinster

Het hotel telt twee restaurants, waarvan restaurant Aurum by Gary Kirchens sinds 2022 een Michelinster heeft. Op de dag dat wij het hotel bezoeken is de wekelijkse verlofdag van dit restaurant, maar gelukkig biedt Bistro Richard een waardig alternatief. In de bistro, waarvan de naam verwijst naar kasteeleigenaar Richard Sleurs, worden we hartelijk welkom geheten door de gastvrouw met een glas gin, gemaakt van de oogst van de eigen peren van het kasteel. Op de menukaart vind je onder andere authentieke bistroklassiekers als steak tartaar en vol-au-vent. Wij kiezen voor de zeebaars met asperges en de Haspengouwse steak met wortelcrème en frites. Twee smaakvolle gerechten. Als afsluiter nuttigen we de frisse Eton Mess peer Richard. Een traditioneel Engels dessert met room, merengue en mascarpone.

Het ontbijt de volgende ochtend is in buffetvorm, maar er kan ook à la carte gegeten worden. We komen niets tekort met verse broodjes, diverse soorten beleg, yoghurt, ontbijtgranen, een versbereid eitje, verse jus d'orange en een capuccino.



Wow-effect

Na het ontbijt volgt een rondleiding van general manager Tine Bollen, die vol enthousiasme over het hotel vertelt. "Dit is een fantastische plek om te werken", zegt ze. "Iedereen die hier arriveert, stapt als het ware in een sprookje." Eigenaar Richard en zijn vrouw Miet hebben alles tot in de kleinste details doorgevoerd om het wow-effect te creëren. "Een bijzonder verhaal is bijvoorbeeld dat de portretten die je in het kasteel tegenkomt, allemaal verzameld zijn door de eigenaar", vertelt Tine. "Hij is diverse antiekmarkten afgegaan om daar portretten te vinden van oude bewoners en mensen die iets met het kasteel te maken hebben gehad. Dat was nog een hele klus, aangezien in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog veel schilderijen verloren waren gegaan."

De restauratie van het hotel duurde in plaats van de geplande vijf jaar, maar liefst 21 jaar. "We hadden een aantal flinke tegenvallers", blikt Tine terug. "Maar Richard en Miet wilden ook graag het beste van het beste. Vandaar ook de keuze om met meester-decorateur Pieter Porters samen te gaan werken, die ervoor moest zorgen dat het kasteel wel een kasteel bleef met zijn eigen authentieke karakter."



Gelukkig

Ook bij de meetingzalen zien we veel authentieke details, zoals houten balken en antieke schilderijen. Deze zalen zijn verspreid over drie niveaus in het voormalig poortgebouw en hebben een capaciteit tot 130 personen. Onlangs zijn deze meetingrooms volledig in een nieuw jasje gestoken. Er kan gekozen worden voor formele opstellingen, maar de ruimtes lenen zich ook uitstekend voor meer informele settings. Zo nodigen de aanwezige zitbanken uit om eens op een andere manier te vergaderen. "Bovendien werken we veel samen met lokale ondernemers", legt Tine uit. "Zo kan er een Vespatocht of een picknick georganiseerd worden of kunnen gasten onze wijngaard bezoeken. Wij kijken heel erg naar welke behoeftes de zakelijke gast heeft en dat is voor iedereen anders."

De gastbeleving staat bij Kasteel van Ordingen voorop. "Dat begint bij de reservatie en eindigt bij het uitchecken", benadrukt Tine. "Hierbij speelt de spontane hartelijkheid van ons team een onmisbare rol. Het mooie van ons werk is dat we zowel de leisure- als zakelijke gast hier echt gelukkig kunnen maken."

En dat kunnen wij na het bezoek aan dit hotel alleen maar beamen. Hoewel we er maar één nacht verbleven, voelde het voor ons toch alsof we even helemaal weg van de hectiek van alledag waren. Mochten we even ons drukke leventje willen ontvluchten, dan komen we beslist nog eens terug.

www.kasteelvanordingen.be


Geschiedenis

De geschiedenis van het kasteel van de heren van Ordingen gaat terug tot 1040. Hun residentie fungeerde destijds als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. In 1611 werd de waterburcht van de heren van Ordingen aangekocht door de landcommanderij van Alden Biesen en in 1633 omgebouwd tot een nederzetting van de 'Ordebroeders'. Uit deze fase dateren het poortgebouw, de hoektoren en de commandeurswoning. In 1790 kocht Charles Lambert Balthazar de Pitteurs Higaerts het kasteel. Hij was een pionier in de suikerindustrie. Zijn zoon, Leon de Pitteurs, herbouwde in 1879 het kasteel en vormde het om tot een indrukwekkend Neo-Vlaams renaissance gebouw naar een ontwerp van de beroemde kasteel architect Josse Schadde. In 1940 werd een groot deel van het kasteel vernield door een Duits bombardement en soldaten vernielden de kostbare inboedel.

In 1997 werd het kasteel aangekocht door Richard Sleurs. Hij heeft met veel passie het kasteel volledig laten restaureren en het domein in zijn oorspronkelijke eenheid weten te herstellen. Richard Sleurs gaf zo het kasteel zijn oude pracht en praal terug.


 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Hotelrecensie Vlaanderen Belgie Kasteel van Ordingen Hotel kasteelhotel
Algemene voorwaarden | privacy statement