Tips voor kosteneffectief drukwerk



Stel je voor, je hebt een bak met legoblokjes. Elk blokje staat voor een stuk drukwerk dat jouw bedrijf nodig heeft. Van de kleinste tot de grootste projecten, hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt in die enorme bak? Het antwoord is simpeler dan je denkt: kosteneffectief werken. Als je van plan bent om meer drukwerk te bestellen en tegelijkertijd kosten wilt besparen, lees dan zeker verder.

Bepaal wat je echt nodig hebt
Eerlijk is eerlijk, soms willen we als mens alles hebben en liefst zo snel mogelijk. Maar laten we beginnen bij een van de belangrijkste drukwerk onderdelen: een visitekaart maken. Dit is namelijk vaak het eerste wat een potentiële klant van jou ziet. Het moet dus perfect zijn, maar ook zeker niet te duur. Kies voor een simpel ontwerp en plaats bulkbestellingen om kosten te besparen.

Kies het juiste materiaal
De keuze tussen iets speciaals zoals parelmoer en gewoon wit papier kan een groot verschil maken in kosten. Maak daarom een verstandige keuze, en selecteer een materiaal dat niet alleen jouw boodschap versterkt, maar ook past binnen je budget. Overweeg bijvoorbeeld gerecycled papier om een milieubewuste indruk te maken of kies voor een standaard glanzend papier voor een elegantere uitstraling. Dit hoeft niet per definitie veel duurder te zijn.

Wees zuinig met kleuren
Kleur kan een ontwerp maken of breken. Hoewel kleurrijk drukwerk aantrekkelijk kan zijn, is het niet altijd nodig om een overvloed aan kleuren te gebruiken. Zwart-wit ontwerpen kunnen ook zeer doeltreffend zijn en laten je flink besparen op de kosten voor kleureninkt. Uiteraard moet deze keuze wel aansluiten bij je bedrijf.

Bestel op tijd
Een spoedbestelling op het laatste moment, omdat je over het hoofd hebt gezien dat de beurs volgende week al plaatsvindt, kan behoorlijk wat extra kosten met zich meebrengen. Plan daarom vooruit en profiteer van de standaard levertijden om onnodige extra kosten te voorkomen.

Koop meer artikelen in
Hoewel het in eerste instantie tegenstrijdig kan lijken, is het vaak zo dat grotere hoeveelheden inkopen op de lange termijn voordeliger is, omdat de prijs per eenheid dan minder kost. Bij tijdloze items zoals notitieblokken of enveloppen kan het daarom verstandig zijn om in grotere aantallen te bestellen. Bovendien kun je soms profiteren van extra korting door verschillende soorten drukwerk tegelijk aan te schaffen, wat ook wel bekend staat als stapelkorting.

Wees creatief met ontwerpen
Duurder betekent niet per se beter bij ontwerpen. Vaak kan een eenvoudige wijziging of het weglaten van bepaalde elementen al een grote verbetering zijn voor het resultaat, maar ook voor je budget.

Vraag proefdrukken aan
Niemand wil fouten ontdekken nadat er al duizend exemplaren zijn gedrukt. Het is daarom belangrijk om altijd eerst om een proefdruk te vragen. Zo kun je eventuele fouten corrigeren voordat de volledige oplage wordt gemaakt, en voorkom je de kosten van een herdruk.

Optimaliseer het formaat
Tot slot is het de moeite waard om ook posters maken te benoemen. Voor dit grotere formaat drukwerk gelden dezelfde principes: selecteer materialen die economisch verstandig zijn, plaats je bestelling ruim van tevoren, en stem het formaat en ontwerp af om binnen je budget te blijven en toch aantrekkelijke resultaten te bereiken. Effectief kostenbeheer bij drukwerk vraagt om zorgvuldige planning, een vleugje creativiteit en kennis van wat haalbaar is binnen het budget dat je hebt.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement