Veranderende bpm-regels in Nederland: dit wordt er verwacht



Ben je van plan om een andere auto aan te schaffen, of te leasen? Dan komen er naast de kosten die je moet neerleggen voor het voertuig zelf, ook andere kosten om de hoek kijken. Zo moet je bijvoorbeeld ook betalen voor de verzekeringen en: de bpm, oftewel de belasting die je moet betalen voor de auto. De regels waarmee wordt bepaald hoe hoog de bpm is voor voertuigen, zijn aan het veranderen. Wat er wordt verwacht, staat hieronder voor je opgesomd.

Elektrische auto

Zoals het nu lijkt, hoef je tot en met 2024 geen bpm te betalen voor een volledig elektrische auto. Dit komt omdat een elektrische auto vrijwel geen schadelijke stoffen uitstoot, wat betekent dat je hier ook geen bpm voor hoeft te betalen. De hoogte van de bpm wordt namelijk deels bepaald door hoeveel de auto uitstoot. Houd er rekening mee dat deze bpm-vrijstelling niet geldt voor hybride auto’s, aangezien deze auto’s natuurlijk nog wel rijden in combinatie met een brandstofmotor en dus wel iets uitstoten. De bpm-vrijstelling tot 2025 geldt op het moment van schrijven ook nog voor een auto die rijdt op waterstof.

Bestelwagen

Ben je een ondernemer en wil je graag een bestelwagen aanschaffen of leasen? Dan kun je er tot nu toe nog van genieten dat je voor een bestelwagen geen bpm hoeft te betalen. Deze regel geldt nog tot en met 2024, maar hier komt wel verandering in. Vanaf 2025 moet je namelijk zoals het nu lijkt wel bpm betalen als je een bestelwagen gaat kopen of gaat leasen. Houd er wel rekening mee dat deze regel op het moment van schrijven nog niet definitief is ingevoerd. Ook zijn er een aantal uitzonderingen bij het betalen van bpm voor bestelwagens: het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen.

Brandstofauto

Voor een reguliere brandstofauto, zoals een auto die rijdt op diesel of benzine, moet je bpm betalen. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per auto. Zo wordt er onder andere gekeken naar de uitstoot van de auto, zoals al eerder werd benoemd. 

Wil je graag een auto kopen, of wil je een auto zakelijk leasen? Dan zijn er dus een aantal zaken om rekening mee te houden, onder andere met de hoogte van de bpm die je gaat betalen in de toekomst. Bovendien kan de zoektocht naar een geschikte auto beginnen: vervolgens kun je heel eenvoudig een auto leasen en kun je binnen no time genieten van een nieuwe wagen.

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement