Alle records gebroken: Integrated Systems Europe 2023





De 2023-editie van Integrated Systems Europe overtrof alle verwachtingen. Bijna 57.000m2 aan vloeroppervlak en meer dan 58.000 unieke bezoekers (goed voor 134.000 bezoeken) uit 155 landen. Voor wie er niet bij was, blikken we hier terug op het beurspektakel in Barcelona.

Tekst: AV&Entertainment.nl

 

Na succesvolle jaren in de RAI in Amsterdam besloot ISE even geleden haar tenten voortaan op te slaan in Barcelona. De eerste editie daar was vorig jaar al een succes, maar dit jaar werd alles overtroffen in de Fira Gran Via Barcelona. De beurs trok standhouders en bezoekers van over de hele wereld en verleidde zelfs koning Felipe VI van Spanje tot een rondje over de beursvloer. ISE's Managing Director Mike Black-man toonde zich na afloop dan ook meer dan content: "Het was een buitengewone week en het geeft ons heel veel voldoening wanneer we terugkijken en beseffen dat we een uitzonderlijke show hebben afgeleverd voor onze branche. Deze week op ISE heeft voor ons wel bevestigd dat de wereldwijde AV- en systeemintegratie-industrie met een indrukwekkende knal helemaal terug is."

De eerste beursdag zette direct de toon voor de rest van de week met het hoogste aantal bezoekers aan de openingsdag ooit. Ze bezochten de zes hallen waarover de beurs verdeeld was en konden onder andere Jean-Michel Jarre, de iconische Franse pionier van elektronische muziek, zijn nieuwe album zien onthullen. Toch was dat natuurlijk niet waar de bezoekers eigenlijk voor kwamen. Voor hen draaide het vooral om alle nieuwigheden op het gebied van AV en systeemintegratie. We zetten nog eens op een rijtje wat op de Spaanse beursvloer zoal te zien was.

Meyer Sound

Op de stand van Meyer Sound werden de handen geschud op de recente toetreding van Bazelmans Audio Visueel (Veldhoven, Amstelveen) tot het Meyer Sound Panther Partner Netwerk. Het Meyer Sound Panther line array systeem werd nauwelijks twaalf maanden geleden ge?ntroduceerd bij de wereldtour van Ed Sheeran en mag zich sindsdien verheugen op een ongekend aantal bestellingen wereldwijd. In Europa zijn tientallen grote partijen Panther partner geworden, waaronder buren Pool Group (DE, alleen al 216 kasten), Major Tom (UK), Victory (DEN) en DuShow (FR). 

Centraal in het ontwerp van Panther staat duurzaamheid: het systeem is significant kleiner en lichter dan vergelijkbare 'stadium-size' PA systemen, waardoor er b.v. aantoonbaar minder trucks nodig zijn op een tour. Bijkomend voordeel van het lage gewicht én compacte afmetingen is dat Panther daardoor breed en dus vaak inzetbaar is vanaf een middelgroot Nederlands theater tot aan de Johan Cruijff ArenA. Tijdens ISE werd de nieuwe 2100-LFC sub geïntroduceerd, die net als Panther zowel digitaal (MILAN/AVB) als analoog kan worden aangestuurd. De single 21-inch sub biedt gelijkwaardige specs aan de alom geroemde 1100-LFC sub, maar is zo'n 30kg lichter en wederom compacter dan zijn voorganger.

Wiljan Bazelmans (Bazelmans Audio Visueel) "Ons Meyer LYON systeem heeft de afgelopen jaren uitstekend voor ons gewerkt, maar toen we de details en voordelen van Panther hoorden, had dat wel gelijk onze belangstelling. Zeker met thema's als gewicht, duurzaamheid en internationale acceptatie, ook in onze directe buurlanden. Rond ISE kwam alles bij elkaar en hebben we, los van een flinke uitbreiding met Meyer Sound MJF floormonitors, de klap op een compleet Panther systeem gegeven."

1 Sound

1 SOUND, een innovatief nieuw speakermerk, stond voor het eerst op de ISE. Op hun stand was er veel interesse in de producten van oprichter Lou Mannarino, die meer dan veertig jaar ervaring heeft in de audio-industrie. 1 SOUND speakers (gefabriceerd in de VS) bieden HIFI audio met SPL niveaus van een PA speaker. Met talloze opties van kleuren en fronten passen deze speakers in elk interieur. Er zijn vele toepassingen denkbaar; restaurants, clubs, hotels en theaters. De distributie in de Benelux zal verzorgd worden door More Distribution. Lou Mannarino toont zich content met die overeenkomst: "We zijn erg blij dat we deze samenwerking met More Distribution zijn aangegaan om ons merk in de Benelux te vertegenwoordigen. Hun jarenlange ervaring en de kennis die ze hebben in verschillende toepassingen van audio stelt hen in staat zinvolle service en ondersteuning te bieden, wat belangrijk is voor ons en onze basis als merk. We streven ernaar om creatieve tools van hoge kwaliteit te creëren voor audioprofessionals, ondersteund door ervaring in de sector. We zijn enthousiast over deze nieuwe uitbreiding en heten het team van More Distribution van harte welkom."

Panasonic

Op de stand van Panasonic was als vanouds weer veel nieuws te zien. We pikken een paar nieuwtjes uit, waaronder de nieuwste 1-chip DLP-projectoren, die later dit jaar beschikbaar komen. De nieuwe PT-REQ12-serie (4K) en PT-REZ12-serie (WUXGA) 1-chip DLP-laserprojectoren zijn ontworpen om nieuwe productiemogelijkheden te bieden en de workflow voor de LBE-industrie (Location-Based Entertainment) te vereenvoudigen. Met een helderheid tot 12.000lm, 4K-resolutie en 240Hz projectiemogelijkheden met minimale latentie van 6ms of minder, zijn de twee nieuwe series ideaal voor musea, immersive ervaringen en tijdelijke installaties in rental & staging. Als eer-ste 1-chip DLP-projector met Quad Pixel Drive, de technologie van Panasonic met 2-assige pixelverschuiving, reproduceert de REQ12-serie authentieke 4K-beelden die diep, vloeiend en gedetailleerd zijn. Ontworpen voor content met een hoge framesnelheid, kunnen de projectoren ook worden gecombineerd met het optionele Real-Time Tracking Projection Mapping System voor projectie op snel bewegende objecten, het verrijken van interactieve toepassingen en podiumprestaties.

Daarnaast liet Panasonic weten het KAIROS-ecosysteem uit te breiden door twee nieuwe krachtige en stille Core-mainframes toe te voegen, de AT-KC200 en AT-KC2000. Daarmee wordt de toch al innovatieve GPU-verwerking uitgebreid en kan het platform grotere en complexere producties ondersteunen en rich content leveren aan meer en grotere schermen. De nieuwe KC200 breidt de connectiviteitsop-ties en verwerkingskracht uit ten opzichte van de KC100. De KC2000 biedt de meeste capaciteit tot nu toe met een verdubbeling ten opzichte van de KC1000 van het aantal bronnen en uitgangen. De verwerkingsprestaties worden verhoogd met minimaal 30% en de clip player capacity met 500% tot in totaal 900 GB. Het nieuwe 4RU-chas-sis voor beide modellen heeft een hoge luchtcirculatie bij lagere ventilatorsnelheden, waardoor het geluid aanzienlijk wordt verminderd en het platform direct op of direct naast de productielocatie kan worden geplaatst.

AED Audio

AED Audio is trots op de gerealiseerde demo room tijdens ISE. Net als in 2020 heeft AED Audio weer op uitgebreide wij-ze uitgepakt en de meest geavanceerde en flexibele audio-oplossingen getoond. Met de unieke combinatie van de drie bouwstenen van AED Audio - de FLEX6, de SOLID15 en de SOLID28 - en slechts vijf accessoires, kunnen gebruikers een oneindig aantal audio-opstellingen creëren. Dankzij deze enorme flexibiliteit is het mogelijk om audiogerelateerde klussen te verzorgen met een deelnemersaantal van tien tot tienduizend personen. Bovendien konden bezoekers de nieuwe MULTI Series bekijken en horen, waaronder de al op voorraad zijnde MULTI12 en de nieuwe MULTI SUB die in juni op de markt komt. Vanaf de eerste dag tot aan het laatste demoslot was de demo room vol geïnteresseerde bezoekers, (potentiële) klanten en distributeurs. Het team van AED Audio bedankt dan ook iedereen die interesse heeft getoond in het merk.

NST Audio

Op de stand van NST Audio waren verschillende DSP's te zien die voor zowel in-stallaties als touring geschikt zijn door hun grote flexibiliteit en zeer gebruiksvriendelijke D-net software. De VMX88 8-in/8-uit matrix DSP is nu ook met Dante uitgevoerd, waardoor eenvoudige implementatie binnen een compleet digitale set-up ook mogelijk is. Het huidige VR-1 installatiepa-neel biedt nu al een zeer uitgebreid func-tiepakket voor het aansturen van geïnstalleerde producten. Dit jaar komt hier een touchscreenvariant van uit, met nog meer functionaliteiten.

Funktion-One

Luidsprekerfabrikant Funktion-One heeft op ISE een nieuwe generatie Compact Range-luidsprekers geïntroduceerd. Verbeteringen in hoogfrequente drivertechnologie en nieuwe porteringstechnieken hebben geleid tot een verzameling uitstekende compacte luidsprekers die de onmiskenbare sonische signatuur van Funktion-One dragen. Deze collectie omvat de F5.2, F81.2, F101.2 en F1201.2 mid/high-luidsprekers, plus de self-powered compacte basluidsprekers SB8A en SB10A. Naast de vooruitgang in audioprestaties, beschikt de nieuwe range over zowel Phoenix- als NL4-connectoren. Alle bestaande installatieaccessoires, behalve de muurbeugel F1201.2, zijn compatibel met de nieuwe versies.

De herontwikkeling van de Compact Range begon toen de wereld in 2020 op slot ging. Funktion-One oprichter Tony Andrews herinnert zich: "Het was duidelijk dat er een tijdje geen grote shows zouden zijn, dus het was logisch om ons te concentreren op onze kleinere producten. Dit gaf ons een ononderbroken periode van R&D, waaruit een nieuwe hoogfrequente driver en uitlopende porteringstechnieken voortkwamen. De geluidssignatuur van de Funktion-One komt van levendige, zeer efficiënte luidsprekers, die zowel prestaties als ecologische voordelen hebben." De nieuwe generatie Compact Range-luidsprekers van Funktion-One kan nu worden besteld via het wereldwijde netwerk van distributeurs en dealers van de luidsprekerfabrikant.

Avonic

Bij Avonic ging veel aandacht uit naar de lancering van de eerste 4K Ultra HD camera van het merk: de splinternieuwe CM93, die nu beschikbaar is. Met 60 beelden per seconde, 30x zoom, Ultra HD output in 3840 x 2160 resolutie, krijg je ongekende beeldkwaliteit en natuurlijk kleurweergave in elke omgeving. Het is Avonic's meest veelzijdige PTZ camera tot nu toe.

Magewell

De ongelooflijk flexibele Pro Convert Audio DX multi-format IP-audio-encoder, -decoder en -capture device van Magewell werd gekozen als een 'Best of Show' Award-winnaar. Met de nieuwe hardware kunnen gebruikers eenvoudig audio converteren tussen Dante-, NDI- en SRT-technologieën, terwijl ze naadloos analoge audio, software en IP-netwerken overbruggen. Magewell's eerste product met geïntegreerde Dante-ondersteuning kan tot acht audiokanalen verzenden en ontvangen in unicast- of multicast-Dante-'stromen.' Het apparaat ondersteunt ook ongecomprimeerde audio met behulp van de populaire NDI media-over-IP-technologie, of gecomprimeerde AAC-audio met behulp van het SRT-proto-col met lage latency.

Naast conversie kan Pro Convert Audio DX analoge audio coderen in Dante-, NDI- of SRT-streams als een 'on-ramp' naar IP-netwerken, en kan hij IP-audiostreams decoderen in elk van deze formaten en protocollen voor analoge uitvoer. Het kan ook dienen als een audio-opnameapparaat wanneer het via USB op een computer is aangesloten. UAC-compatibiliteit biedt plug-and-play gebruiksgemak en directe compatibiliteit met populaire software voor videoconferenties, streaming en productie.

Audio Acoustics

Via Audio Acoustics ontvingen we nieuws van twee merken die het bedrijf vertegenwoordigt. Allereerst nieuws rond de Virtual Fletcher Machine van Adamson. Er is nu de mogelijkheid om gratis via elke audiokaart 24x12 kanalen aan Spatial Audio te proces-sen. Naast OCA is er ook de mogelijkheid om via VST met de software te communiceren. De Fletcher Machine biedt een gebruiksvriendelijke interface die qua lay-out veel overeenkomsten heeft met huidige digitale mixers. Objectpositionering wordt vergemakkelijkt met een op touchscreen gebaseerde interface. Het bevat een eenvoudig te gebruiken maar toch complete set mixfunctionaliteiten. Een aantal voorbeelden zijn object Eq, Compressor, instelbare afstandsverzwakking en atmosferische absorptie, synchroniseren en oproepen van individuele trajecten, objectgroepering en functiekoppeling, 8 VCA-stijl faders, tot 10 luidsprekerlagen (afhankelijk van de versie), luidsprekerpositionering in drie dimensies met Blueprint-import, output Eq, Delay, Crossover en nog veel meer.

Daarnaast was er nieuws van AuviTran, in de vorm van de AV-WALL DT21i-B. AuviTran stond al bekend om hun compacte Dante interfaces, geschikt voor een wandcentraaldoos. Waar vroeger een basis AV-Wall nodig was om die uit te breiden met een tweede Bluetooth AV-Wall, is er nu ook een Bluetooth naar Dante converter 48khz die past in één wandcentraaldoos. De manier om (twee kanalen) van Bluetooth naar hoge kwaliteit Dante te converteren. POE-gevoed en passend in elke standaard wandgoot.

INFiLED

Veel nieuwe LED-oplossingen op de stand van INFiLED, waaronder een FK WPo.9m4 videowall, ideaal voor corporate en com-mand/controlrooms. Verder een 3x3x3 XR-studio waar real-time demonstraties van geavanceerde XR- en virtuele produc-tie-oplossingen te zien waren. Uiteraard was ook de TITAN-X, de ultieme transparante touringoplossing, te zien. Net als tal van andere indoor- en outdooroplossingen voor vaste installaties en verhuurdoeleinden. Daaronder bijvoorbeeld de MV Series, het vlaggenschip als het aankom op vaste outdoor installaties. IP65-gecertificeerd, met een hoge helderheid van 5.000 nits en een hoge verversingssnelheid van 3.840 Hz, evenals onderhoudsmogelijkheden via de voor- én achterzijde. Betrouwbaar en robuust onder alle licht- en weersomstandigheden. Ook toonde INFiLED de MV Mesh-serie. Een milieuvriendelijke LED-oplossing (3x3 meter) met een gemiddeld stroomverbruik van 180w/m2.

NewTek

NewTek, de leider in IP-based videotechnologie, versterkte de lijn met Control Panels door de toevoeging van de nieuwe Flex. Met het Flex Control Panel hebben operators nu direct controle over PTZ-devices, audioverbindingen, audio- en videomixing en talkback allemaal verbonden via NDI. De innovatieve functies die in Flex zijn in-gebouwd bieden operators meer precisie en controle dan elke ander beschikbaar controlpanel. Met de toevoeging van audio-I/O breidt Flex onmiddellijk de ingebouwde I/O van elke TriCaster uit met de optie om externe bronnen rechtstreeks aan het NDI-ecosysteem toe te voegen. Flex is het enige NewTek-control panel dat eenvoudig verbinding maakt met een netwerk middels NDI en controle heeft over elke videoswitchers op dat netwerk, waardoor operators de ultieme productievrijheid krijgen. Flex biedt operators ook alles wat ze nodig heb-ben voor gedistribueerde producties door met alle huidige TriCaster-modellen te werken.

Canon

Canon lanceerde haar eigen (in-camera) PTZ Auto Tracking en Auto Looping functionaliteit, die als eerste via een firmware update in de CR-N700 beschikbaar is. Met Auto-Tracking toepassing RA-AT001 profiteer je van de mogelijkheid om bijvoorbeeld de belangrijkste spreker automatisch te volgen terwijl deze over het podium beweegt. Daarmee optimaliseer je de productie-efficiëntie voor lezingen, bedrijfsevenementen, gebedshuizen, live optredens en broadcast. Met de Auto-Looping toepassing RA-AL001 programmeer je herhaalde pan-, tilt- en zoombewegingen van de camera om herhaalde live-acties consistent en nauwkeurig te volgen. Zo leg je live evenementen en muzikale optredens altijd stijlvol vast.

Yamaha

Twee Best of Show-awards voor Yamaha. Allereerst voor de nieuwe DME7 digitale signaalprocessor/ProVisionaire Design-software en daarnaast voor de CS-800/CS-500 video collaboration systemen. Yamaha's nieuwe DME7/ProVisionaire De-sign tilt het creëren van zeer veelzijdige audiosystemen naar een nieuw niveau. Even geschikt voor zowel de entertainment- als de ProAV-markt, stelt de combinatie van de DME7 en ProVisionaire Design gebruikers in staat complexe, volledig schaalbare audiosystemen te creëren met slechts één softwarepakket. De CS-800/CS-500 alles-in-één videosamenwerkingssystemen maken gebruik van de nieuwste AI-technologie om spraak en video te harmoniseren, waardoor de meest nauwkeurige real-time samenwerkingservaring wordt geboden, zelfs in rumoerige open werkruimten. Yamaha toonde zich uiteraard content: "We zijn erg blij dat we prijzen hebben gewonnen voor nieuwe producten die voor het eerst door de industrie werden gezien", zegt Nils-Peter Keller, Senior Director, Pro Audio & AV Group, Yamaha Music Europe GmbH.

K-Array

Bij K-Array was onder andere de K-array Lyzard Mk I te bewonderen. Fraaie prestaties in een minuscuul li-chaam, daar komt het op neer. Lyzards (de range bestaat uit de Lyzard-KZ1 I en Lyzard-KZ14 I) zijn ontworpen voor discreet gebruik in verschillende intieme omgevingen, zoals detailhandel, chique restaurants, bars en musea. Niet groter dan een chocoladereep, biedt het de beste geluidservaring met minimale visuele impact. Installatie is eenvoudig dankzij de magnetische grille. Een breed scala aan kleuren en luxueuze metalen afwerkingen zorgen daarvoor alle Lyzard-modellen passen naadloos in elk interieur.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement