Toegankelijkheid en inclusie: Hoe weet je of een evenementenlocatie toegankelijk is?



Deze vraag kreeg ik meerdere keren voor het debuut van deze rubriek. Vaak weten evenementenorganisatoren niet exact wie de personen zijn die het event komen bezoeken. De registratie vindt in de meeste gevallen pas plaats na het boeken van de evenementenlocatie. Vervolgens zien we welke namen staan aangemeld op de registratielijst, maar wie van hen heeft een beperking? Het kan best zijn dat één van de deelnemers een accountant met een visuele beperking is of een advocaat die afhankelijk is van een rolstoel.


Rolstoeltoegankelijk

Als eventmanager wil je iedereen natuurlijk wel gastvrij ontvangen in een locatie waar iedereen in kan en zich welkom voelt. Het eerste wat je daarom moet nagaan, is of een locatie basis rolstoeltoegankelijk is. Dat houdt in dat er een drempelloze zone is. Kan men naar binnen via een brede ingang en in alle publiekstoegankelijke ruimtes komen zonder drempels (eventueel met een lift of een ramp)? Is er minimaal één rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig? Check dit rolstoeltoegankelijke toilet ook zelf tijdens jouw locatiebezoek. Het wil nog wel eens voorkomen dat het toilet gebruikt wordt als opslagruimte of niet voldoende manoeuvreerruimte voor de rolstoel heeft. De stelregel hierbij is: 1m2 vrije ruimte voor én naast de toiletpot.

Speciale zitplaatsen

Natuurlijk komt niemand specifiek voor een rolstoeltoegankelijk toilet of drempelloze zone naar een evenementenlocatie. Je komt voor het volgen en beleven van een event, maar ook hierbij speelt de toegankelijkheid een belangrijke rol. Het tweede wat je moet doen om te achterhalen hoe toegankelijk de locatie is, is door te kijken waar rolstoelgebruikers kunnen zitten en of er zitplaatsen zijn die ook ruimte bieden voor een blindengeleidehond. En heeft de locatie ervaring met schrijf- en gebarentolken?

Stel vragen

Steeds meer locaties laten een audit doen en zich certificeren op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Vraag hier naar, want dan weet je zeker dat het goed zit. Is de locatie nog niet bezig met toegankelijkheid, kijk dan nog even verder als je het zeker wilt weten. Zo voorkom je vervelende en ongastvrije momenten tijdens je evenement. Want één op de acht mensen heeft een beperking!

 

Marianne Dijkshoorn is zelf slecht ter been, organiseert events en maakte onbewust het eerste festival van Nederland toegankelijk (2008). Inmiddels houdt zij zich bezig met toetsen en certificeren van evenementenlocaties en spreekt over inclusie, diversiteit en toegankelijkheid. Ook schreef zij het boek 'Maak je event toegankelijk voor iedereen'. Heb jij een praktische of strategische vraag over toegankelijkheid en inclusie bij evenementen die je aan Marianne wil voorleggen? Stuur deze in via info@meetingmagazine.nl onder vermelding van 'Vraag aan Marianne'.

Fotografie: Katinka Tromp

Stuur je vraag in!
Heb je als locatie een praktische vraag over het toegankelijk maken van je pand? Of wil je als eventplanner graag weten waar je bij het selecteren van een locatie op moet letten? Hoe maak je je event inclusiever? Stuur je vraag in via info@meetingmagazine.nl onder vermelding van ‘Vraag aan Marianne’.
 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement