Vijf vooroordelen over een event op de Waddeneilanden en waarom ze niet kloppenLange reisafstanden, geen alternatief bij slecht weer en te weinig capaciteit. Dit zijn enkele vooroordelen over de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland. Onterecht, volgens Carola Pieper, Isa Manschot en Femke van Melick van evenementenbureau Island Events.
 

Carola (Vlieland), Isa (Terschelling) en Femke (Ameland) maken onderdeel uit van het team van Island Events. Dit fullservice evenementenbureau organiseert de meest uiteenlopende zakelijke bijeenkomsten op Vlieland, Terschelling en Ameland: van vervoer tot bijzondere teambuildingsactiviteiten. Hoewel de eilanden al jaren in trek zijn voor meerdaagse teambuildingsessies, congressen en evenementen, hebben de dames het idee dat er rondom de Waddeneilanden en de zakelijke mogelijkheden toch nog wat onterechte vooroordelen de ronde gaan.

Diverse doelgroepen

Isa merkt tijdens de salesgesprekken die zij voert dat meeting- en eventplanners soms een beeld van de eilanden hebben dat niet helemaal klopt. "Men denkt bijvoorbeeld dat er op Terschelling in de zomer alleen maar feestende jongeren op de camping staan en dat er buiten het toeristische hoogseizoen om alleen maar 65-plussers op het eiland verblijven. Maar we hebben juist het hele jaar door diverse doelgroepen, waaronder zakelijke gasten." Ook het idee dat het eiland niet bruisend genoeg zou zijn, is volgens Isa onterecht. "Doordeweeks is het inderdaad wat rustiger in de dorpen, maar als je met een groep bent en leuke activiteiten onderneemt, kun je met wat hulp van ons prima zelf de juiste sfeer creëren. Daarnaast is er echt wel meer te doen dan het maken van een strandwandeling of een huifkartocht. Al is die huifkartocht of anders een strandtruck of een 4x4 terreinwagen natuurlijk wel een prima manier om mensen naar de mooiste plekjes van het eiland te brengen, al dan niet in combinatie met een borrel onderweg." Femke: ''Vergeet ook niet dat er bijvoorbeeld op Ameland het hele jaar door veel authentieke festivals en evenementen worden georganiseerd."Reistijd

Een ander hardnekkig misverstand is de reistijd. Carola: "Het zou een gedoe zijn om op de Waddeneilanden te komen vanwege de rijafstand en de overtocht. Maar dat valt heel erg mee. De afstand tussen Amsterdam en Harlingen bedraagt ongeveer een uurtje rijden met de auto. Eenmaal daar aangekomen hoef je alleen maar de auto te parkeren, een kort ritje met de bus naar de veerterminal te maken en stap je zo de veerboot op. Ga je naar Ameland dan kun je in Holwerd direct bij de haven parkeren. Zodra je aan boord bent, kun je je bijeenkomst starten met een kick-off, een presentatie of een lunch. Of je laat de deelnemers tijdens de overtocht wat al een beleving op zich is met elkaar kennismaken. Gaat het om een groep collega's, dan kunnen ze onderling bijpraten; een perfecte start voor je teambuildingevent of incentive. Je kunt een deel van de reistijd dus juist optimaal benutten." "Naast de reguliere veerdienst kunnen we ook een watertaxi of een afvaart met eigen boot organiseren", voegt Isa toe. "Daarmee maak je de overtocht nog persoonlijker."

Capaciteit

Op de Waddeneilanden zouden er niet voldoende en bovendien te kleine locaties aanwezig zijn. Ook dat klopt niet volgens Carola en Isa. "Natuurlijk heb je hier kleine, authentieke locaties die wat sneller zijn volgeboekt. Maar vergeet niet dat er op Vlieland, Terschelling en Ameland ook WestCord Hotels aanwezig zijn met grote zalen en meer dan genoeg ruimte voor break-outs. Zelfs toen we in 2022 op Vlieland het Vriendenweekend van de Vriendenloterij voor 500 personen met diners, een feestavond en diverse excursies en workshops mochten organiseren, zat het eiland echt niet vol."Activiteitenaanbod

Denk je dat je na de vergadering en het maken van een strandwandeling wel klaar bent op de Waddeneilanden? Dan heb je slechts een heel klein deel van de mogelijkheden verkend. Carola: "We adviseren altijd om een meerdaags event op de eilanden te organiseren. Juist die hotelovernachting en die borrel na het officiële gedeelte dragen bij aan het groepsgevoel. Bovendien komen de deelnemers niet in de verleiding om eerder weg te gaan, je zit immers op een eiland." Isa maakt altijd een uitgebreid voorstel voor twee dagen. "Dan zien opdrachtgevers vanzelf dat één dag zelfs met een overnachting erbij - te kort is om de meerwaarde van de eilanden te ervaren. En het kost ons echt geen moeite om een mooi programma te vullen, want je kunt hier hele leuke activiteiten ondernemen. Wat dacht je van een eigen Expeditie Robinson of een leuk strandprogramma als teambuildingactiviteit? Uiteraard houden we daarbij de laatste trends in de gaten. Op dit moment is Archery Attack in opkomst, een soort trefbal met pijl en boog."Alternatieven

Wat het team van Island Events ook wel eens horen krijgt, is dat er bij slecht weer geen alternatieven zouden zijn omdat je 'op een eiland zit'. "Je bent voor een leuke activiteit echt niet afhankelijk van het weer", geeft Carola aan. "De eilanden bieden naast het strand ook een bosrijke omgeving en we kunnen diverse indoor activiteiten organiseren zoals een bier- of kaasproeverij of een escape room. Bovendien overbrug je de grootste afstand op Vlieland met een fietstocht van 10 minuten. Je bent er zo." Femke: ''Ook in de hotels zelf is veel mogelijk. We kunnen een bierproeverij of kookcursus organiseren en barbecueën bij een verwarmd terras. Of een eilanderproeverij bijvoorbeeld, onze eilanden barsten van lekkere, lokale lekkernijen.'' Isa knikt: "En vergeet niet dat de Waddeneilanden de meeste zonuren hebben. Het slechte weer waait altijd weer over. En als het echt tegen-zit, kunnen we altijd nog in overleg proberen te schuiven met bepaalde programmaonderdelen. Al bestaat slecht weer voor ons natuurlijk niet!"Alles is mogelijk

Ten slotte benadrukken de dames dat alles mogelijk is. "Het team van Island Events maakt met alle plezier een programma op maat en neemt uiteraard al het regelwerk uit handen. Wij weten precies wat er op de eilanden te doen is en hoe je de mogelijkheden op Vlieland, Terschelling en Ameland het beste kunt inzetten om het maximale uit je zakelijke bijeenkomst te halen." "Of je nu alleen komt vergaderen of drie dagen wil blijven, we hebben opties voor elk budget en elk event", aldus Isa.


Deze WestCord Hotels vind je op de Waddeneilanden

Vlieland

Strandhotel Seeduyn ligt aan het Noordzeestrand en heeft acht zalen (maximale capaciteit 200 personen) waarvan de meeste met uitzicht op de duinen. De 151 hotelkamers en apparte-menten hebben een balkon of terras. In restaurant De Brassery worden à la carte seizoensgerechten gereserveerd. Direct naast het hotel ligt strandpaviljoen 't Badhuys, dat in 2017 nog werd uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Ook is er een zwembad en een wellness.

Hotel de Wadden ligt in het dorpje Oost-Vlieland en heeft wat meer het karakter van een klein familiehotel. Deze locatie heeft 22 hotelkamers en kan zelfs exclusief worden afgehuurd. Er zijn drie restaurants met elk een eigen keuken en sfeer: eetcafé 't Praethuys, visrestaurant De Wadden en ZeeVaert Bar & Rotisserie. Uiteraard kan een verblijf in het ene hotel worden gecombineerd met een lunch of diner in het andere hotel.

Terschelling

WestCord Hotel Schylge ligt aan de enige natuurlijke baai van Nederland en heeft uitzicht op de Waddenzee. Het hotel biedt vier zalen die gekoppeld een maximale capaciteit van 500 personen bieden (plenair). De twee bars kunnen als extra break-out ruimte worden ingezet. De 88 kamers en 10 studio's hebben een terras of een balkon met uitzicht op de zee of de natuur. In restaurant Op West kun je kiezen uit gerechten beïnvloed door de internationale keuken met een Franse touch en geniet je van het zicht op de baai. Ontspannen kan op de bowlingbaan of in de beautysalon.

ApartHotel Boschrijck ligt direct in de natuur, aan de rand van het bos. Het hotel heeft drie zalen met een gecombineerde capaciteit van 250 personen (plenair). Daarnaast zijn er 62 vier- en zespersoons appartementen. In Brasserie Boschrijck maakt de chef-kok dagverse gerechten van de à la carte kaart klaar. Naast het hotel ligt een subtropisch zwembad.

Ameland

WestCord Hotel Noordsee is gelegen tussen het strand aan de Noordsee en het dorpje Nes. Het hotel beschikt over drie vergaderzalen voor groepen tot 125 personen en borrels zijn mogelijk tot 350 personen. Ook de ruime binnentuin kan als eventlocatie worden ingezet. Daarnaast beschikt Hotel Noordsee over 96 kamers en studio's. Vanuit restaurant Mr Sandman worden goed verzorgde lunches en diners bereid met lokale producten.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags:
Island Events by WestCord
Achlumerdijk 133
8862 AL
Harlingen
nederland

Algemene voorwaarden | privacy statement