Verruim je blik in de tuinen en boomgaarden van Floriade Expo 2022



Tot 9 oktober blijft de Floriade Expo open voor publiek en voor zakengroepen. Er zijn zoveel aspecten te ontdekken in dit natuur- en sciencepark dat ik echt niemand kan bedenken, die niet gelukkig wordt van een dagje rondkijken in deze groene stad van de toekomst. 

Tekst en fotografie: Monica Rijpma

Als we op zondag  3 juli met een kleine groep vrijwilligers uit Breda ons lang geplande Floriade-uitje beleven, speelt het weer op. We krijgen vier seizoenen in een dag; even een windjack aantrekken en zelfs een paraplu opsteken tijdens de rondleiding, maar minuten later swingen we in de zon bij de Surinaamse ritmes van Combinatie 16 en Sabroso. Dat gebeurt tijdens de feestelijk uitloper van het Keti Koti programma en het is slechts één van de vele culturele intermezzo’s die worden aangeboden.



Celebrating Bangladesh Day
Het park is een uitbundige fusie tussen tuinbouw Expo, pretpark en zakelijk ontmoetingspunt met als belangrijkste boodschap dat natuur en technologie heel goede maatjes kunnen zijn. Tussen neus en lippen door realiseer je je dat de oude opvattingen over natuur versus technologie gewoon niet kunnen standhouden als we met open ogen de toekomst tegemoet willen treden. Er zijn tal van overdekte- en openluchtpodia en vergaderlocaties met een groot F&B aanbod. Je kan nu al veel van de vernieuwende ideeën over een duurzame aanpak van de voedselvoorziening proeven en ontdekken hoe de bouwmaterialen voor de stad van de toekomst worden teruggewonnen uit het afval materiaal dat tot op heden achteloos wordt gedumpt. Je moet soms wennen aan het idee. Insectenburger, krekelspies of lab-steak hebben nog niet dezelfde klank als kaviaar of chateaubriand. Maar gelukkig blijkt een muur gemaakt van gerecyclede poep niet te stinken. 

Zelfs op zondag is er aardig wat corporate entertainment gaande. Op de Main Stage wordt de nationale dag van Bangladesh ingeleid door Dr. Muhammad Abdur Razzaque, de Bengalese minister van Landbouw. De hele dag kunnen bezoekers in het paviljoen van Bangladesh een van de heerlijkste landbouwproducten proeven; de zoetste en sappigste mango die ik ooit buiten Zuid-Amerika heb geproefd. De Floriademissie voor Bangladesh gaat over transformatie van de landbouw en daarbij is een nauwe samenwerking met Nederland één van de sleutelthema’s. 



Vernieuwende technologie

Ook in het Franse paviljoen is een evenement bezig voor genodigden en in het Natural Pavilion zien we iets later de delegatie uit Bangladesh bij een presentatie over de constructie van het paviljoen. Van fundering tot binnenruimtes met tuinmuren helpt de vernieuwende technologie de natuur een handje op weg. Constructiemateriaal voor de stedenbouw van de toekomst, wetenschappelijke onderzoek en visies voor voedselvoorziening, maar vooral ook veel kleurrijke en originele voorzieningen die de Nederlandse tuinbouw laten zien voor wat ie waard is; wereldklasse.



Eén keer is niet genoeg

Ons groepje had geluk met een zorgeloze treinrit terwijl elders in het land boerenprotesten het wegverkeer onberekenbaar maken en personeelstekort de treinen en het vliegverkeer verstoren. Het is echt de moeite om in het speel- en bloemenpark eens rustig na te denken over die tegenstelling. De Floriade laat zien wat de stad van de toekomst zou kunnen zijn. Dankzij de Expo ligt een deel van de infrastructuur voor Hortus, de groenste wijk van Europa al klaar. Circulair bouwen, duurzame en leerzame speelparken, een vlasbrug en een groeiende paddenstoelenmuur; er is echt zoveel te zien, horen, ruiken, proeven en voelen dat elke zakenman/vrouw zichzelf met de hele familie dringend eens een uitje naar de Floriade zou moeten gunnen. Ik garandeer je dat één keer niet genoeg zal zijn. 



 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Floriade Expo 2022 Floriade 2022 Vergaderlocatie evenementenlocatie Almere Flevoland
Algemene voorwaarden | privacy statement