Kies je voor thuiswerken of werken op kantoor?



De voordelen van op kantoor werken
Voor veel mensen is het grootste voordeel van op kantoor werken het directe contact met de collega’s. Als je iets te bespreken hebt met iemand van een andere afdeling, kun je direct naar deze persoon lopen en je vraag stellen. Ook is dit een manier van niet alleen voelen als je wel alleen op een afdeling bent. Altijd mensen om je heen hebben kan heel erg fijn zijn en een gevoel van samenzijn creëren. 
Een ander voordeel van op kantoor werken is dus de snelle communicatie. Vergaderingen kunnen snel opgezet worden en zo zijn problemen sneller opgelost. Dat is het nut van goede personeelsplanning, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en ook het werk op kantoor kan indelen. 

Ook is het onderscheid tussen werk en gezin duidelijker als je je werk op kantoor doet. Zo heb je geen rondrennende kinderen om je heen of andere huishoudelijke taken die op je pad kunnen komen. Op kantoor kun je veel efficiënter werken, omdat er mensen om je heen zitten die ook aan het werk zijn. Hierdoor kun je je veel beter concentreren. Zo krijg je ook meer werk gedaan.

Voordelen van thuiswerken
Thuiswerken kan voor veel mensen ook voordelen met zich meebrengen. Veel mensen vinden naar kantoor reizen niet prettig. Vaak is het al een half uur rijden met de auto, wat in de spits nog verlengd kan worden tot zeker drie kwartier. Het is tegenwoordig weer erg druk op de weg, dus het is logisch dat sommige mensen dit niet fijn vinden.

Thuiswerken bespaart reistijd en -kosten voor zowel de werknemer als de werkgever. Ondanks dat er kinderen of andere mensen om je heen kunnen zijn tijdens het werken, kan dit ook wel weer een voordeel met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld minder kinderopvang nodig.

Geheel afhankelijk van de persoon, kan het ook zo zijn dat thuiswerken juist meer concentratie kan opleveren. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld de afleiding van collega’s minder fijn vinden en dus meer werk verrichten thuis dan op kantoor. Ook mensen die niks te maken hebben met andere afdelingen kunnen denken dat zij toch geen contact nodig hebben met collega’s voor het uitvoeren van hun werk. Deze mensen werken dus gemakkelijk thuis.

Wat wel belangrijk is om thuis bij te houden is bijvoorbeeld de gewerkte uren. Ook is het verstandig een efficiënt rooster te maken voor jezelf. Zo is het makkelijker om pauzes te nemen als je thuis werkt, wat weer kan zorgen voor minder effectiviteit. Het kan lastig zijn dat je in de eigen omgeving afgeleid kan raken door huishoudelijke taken. Daarom is het maken van een planning belangrijk. Je kunt je dag wel zo indelen dat je dingen voor jezelf kan doen, maar dan moeten er ook tijdvakken zijn die echt voor het werk zijn. 

Wat werkt voor jou?
Het is dus erg persoonlijk waar jij het beste jouw werk kan uitvoeren. Als je iemand bent die juist goed werkt als er mensen om je heen zijn, is op kantoor werken wellicht het beste voor jou. Op kantoor kan het echter behoorlijk afleiden, al die mensen om je heen. Daarom kan thuiswerken ook zeker zijn voordelen hebben. 

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Thuiswerken Werken op kantoor Hybride werkplek
Algemene voorwaarden | privacy statement