Met SCIB naar Luzern en Engelberg-Titlis: een 55 uur Zwitser-leven-gevoelLisette van Dolderen viert dit jaar haar vierde lustrum bij het Switserland Convention & Incentive Bureau (SCIB). En nog steeds krijgt ze enorme voldoening van het organiseren van workshops en studiereizen die telkens een ander aspect van het Alpenland uitdragen. Eind augustus mocht ze na een jaar wachten eindelijk weer een groep meeting- en eventplanners meenemen naar Luzern en Engelberg-Titlis.

Tekst Monica Rijpma - Hoofdfoto Titlis Rotair ©Titlis Bahnen Roger Gruetter 

Inchecken
De korte studiereis begint op Schiphol, waar acht MICE-specialisten en onder begeleiding van Lisette inchecken bij de nationale carrier Swiss International AirLines. Voor wie reist met het internationale vaccinatie certificaat met qr-code, gaat het inchecken voor de vlucht moeiteloos. Swiss International AirLines stuurt alle passagiers een mail, die voor vertrek wordt ingevuld en teruggestuurd. Aan wie nog niet volledig gevaccineerd is, of recentelijk genezen van Covid-19 wordt een negatieve PCR-test of antigeentest gevraagd die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Ook zij vullen het elektronisch 'entry' formulier in. Eenmaal in Zwitserland aangekomen, gaat de reis verder per openbaar vervoer naar Luzern. De bagage wordt al vanaf het station doorgestuurd naar het hotel in Engelberg, zodat de handen vrij zijn voor het maken van foto's tijdens de stadwandeling in Luzern.

Luzern ©Luzern Tourismus Elmar Bossard

Lake Lucern Navigation Company en Goldfinger
De picknicklunch in de trein is meteen een leuke gelegenheid voor het reisgezelschap om met elkaar kennis te maken. Een heer en negen dames merken op, aan het eind van de rit, dat deze manier van reizen al heel snel een ander soort tijdsbesef geeft. In Luzern - ook wel Klein Zwitserland genoemd - wachten gids Prisca Spiller en Abel Morais van het Lucerne Convention Bureau de groep op onder de triomfboog naast het centraal station. Deze boog is enig overgebleven element van het oude station dat in 1896 afbrandde. Luzern ligt aan het grote Vierwoudstedenmeer (Vierwaldstättersee) waaraan ook het beroemde belle époque Kuuroord en congrescentrum Bürgenstock ligt. Er volgt een stadswandeling die begint met de klanken van het prachtige orgel van de jezuïetenkerk. Prisca en Abel vertellen over een samenwerking tussen onder andere het verkeersbureau en de universi-teit om traditionele Zwitserse happenings te vertalen naar een duurzaam aanbod voor groepen. Denk aan een workshop aan boord van een van de boten van Lake Lucerne Navigation Company en een activiteit, of overnachting op de piek.

Maar wij gaan verder en komen na een korte treinreis aan in Engelberg waar op een paar minuten loopafstand van het station vier grote hotels goed zijn voor meer dan 500 kamers. Geen tijd voor window-shopping, want na een hartelijk welkom door Julien Goral - Cluster Director of Sales voor H-Hotels AG - kunnen we H+ Hotel & Spa verkennen, omkleden en vertrekken voor een borrel en bezichtiging van Hotel Bellevue Terminus. Daarna volgt avondeten in het Restaurant BankliAlp voor die echte après-ski sfeer, ook al is het hartje zomer.

Bellevue Terminus vergaderzaal ©Bellevue Terminus

Belle époque revisited
Hotel Bellevue Terminus heeft met een recente verbouwing een verrassende verbinding gemaakt tussen een eigentijdse stijl en het belle-époque deel dat dateert van de tijd dat men nog per koets of draagstoel over de pas moest worden vervoerd (zoals ooit koningin Victoria). Daarna was Engelberg een van de eerste bergoorden die per trein kon worden bereikt en ook de bergliften horen bij de oudste van Zwitserland. Plezier en zaken mengen - bleisure - stond misschien altijd al op het menu en is nu hoofdthema waarmee het evenemententeam van het Hotel Bellevue Terminus diens aanbod onderscheidt. Denk aan Carnaval of aan de désalpe, de weken aan het eind van de zomer als de koeien van de bergweiden komen om in het dorp op stal te gaan.

Na de stadswandeling staat Meret Geissbühler van Lake Lucerne Navigation Company op ons te wachten voor een boottochtje naar het noordelijke punt van het meer, waar de hoogste vrijstaande lift van Europa - beroemd van de James Bond film Goldfinger - tegen de steile noordkant van de Bürgenstock berg 900m recht omhoog gaat naar het Bürgenstock Resort: een echte jetset-bestemming in de sixties. Na een tijdlang uit de belangstelling te zijn verdwenen, is het helemaal terug met meerdere Spa-hotels en een congrescentrum. Vanaf het resort kun je zelfs het doel van onze reis (Mt Titlis) zien. Over Luzern en het Bürgenstock valt veel te schrijven: denk aan een workshop aan boord van een van de  boten van Lake Lucerne Navigation Company en een activiteit, of overnachting op de piek.

Titlis Cliff Walk TITLIS Bergbahnen Oskar ©

High flying adventure
Dag twee begint de volgende ochtend in het gezelschap van Fabian Appenzeller van Mt Titlis Cableways. Onderweg in de verschillende liften naar boven vertelt Fabian over de reden waarom Titlis de slogan high flying adventure als tagline heeft. De hoogvliegende avonturen in aanbod zijn onder andere de zip-line en Titlis Cliff Walk: de gletsjer-cliff-walk of oversteek over 's werelds hoogste hangbrug waarbij je beneden een ravijn honderden meters dieper ziet verdwijnen (niet voor mensen met hoogtevrees).

Na een wandeling over de hoogste hangbrug in Europa (3.000+) bezoeken we een gletsjergrot. Hier is onder het eeuwige ijs een gang gegraven (beeld je een iglo huiskamer in). Op enkele plekken zijn in het ijs vitrines aangebracht met voorwerpen die het verhaal vertellen van het fragiele ecosysteem. Het thema duurzaamheid krijgt meteen een gezicht. Engelberg is in het hele jaar een paradijs voor natuuractiviteiten. Het is goed je te kleden voor vier jaargetijden in één dag.

Er is zoveel speelsheid in het aanbod dat de meest sportieve tot meest mondaine deelnemer zich in een teambuildingactiviteit zal durven uitleven; een Kneipp blote voeten wandeling, klim- en kletterwanden, mountainbike trails, steppaden, teambuildingactiviteiten waarbij collega's moeten leren op elkaar te vertrouwen, samen te werken en elkaar aan te moedigen; een paar uur is voldoende om buitenlucht en beweging in het programma te verwerken tussen de vergaderingen door. Zo gezegd, zo gedaan de dames en heer mochten even aan de flying fox zipline gaan hangen en over het ravijn schuifelen alsof Covid nog niet genoeg cliffhangermateriaal was! Er is een scala van liften maar het paradepaardje is Titlis Rotair, een lift die 360 graden draait zodat je alle markante pieken goed kan fotograferen.

Engelberg is in de winter ook heel geliefd voor skiën en snowboarden. Het is een prachtig uitgestrekt gebied waar dus via de bergpaden van de ene weide naar de ander kan worden geskied en in de zomer, gewandeld, geklauterd of gefietst (85 km fietspaden). De Brunni is meer voor beginnende skiërs.

Bij terugkomst in het hotel staat een bezoek op het programma aan de Benedictijnenabdij van Engelberg. We krijgen gezelschap van Corina Uster die haar internship doet bij Engelberg-Titlis Tourismus en die ons een en ander vertelt over de geschiedenis van de abdij en de stad.

Klooster van Engelberg

Een berg van monniken en engelen
Engelberg is een kleine gemeente met nog geen 4.000 inwoners, maar dat aantal groeit met alle mensen die hun vakantie-chalet komen bewonen en met de toeristen. Het klooster van Engelberg is ouder dan het dorp en de geschiedenis van Engelberg was - zeker tot na de Franse revolutie - bepaald door het klooster, dat vorig jaar het 900-jarig jubileum vierde. Er wonen en werken nog steeds monniken en de abdijzalen zijn beschikbaar voor congressen. Zeg Zwitserland en zeg cheese (en chocola natuurlijk). In een van de gebouwen van het klooster is een kaasmakerij en winkel gevestigd. Je kan zien hoe de regionale kazen worden gemaakt en krijgt goede uitleg. Geen demonstratie is af zonder proeverij, waarna toch even tijd is om te shoppen (chocola) of een duik te nemen in het zwembad en Spa van ons hotel voor de nacht; het gloednieuwe Kempinski Palace Engelberg.

Kempinski Palace Engelberg

Paleis in ere hersteld
Het Palace Hotel Engelberg werd na de opening al meteen Palace genoemd. In de jaren 70' raakte het wat in verval, tot in 2014 de nieuwe investeerders de deuren sloten om pas weer in 2021 te openen na een grote renovatie. Door de komst van het vijfsterrenmerk Kempinski kan Engelberg de MICE en luxe reismarkt nog beter gaan bewerken. Het hotel is heropend als Kempinski Palace Engelberg, momenteel het enige vijfsterrenhotel, prominent geplaatst in het hart van het kloosterdorp. Er zijn 127 elegante en ruime kamers en suites waarbij rekening is gehouden met de status van monument.

Op het dak bevindt zich het zwembad met grote spa en fitnessruimte. Dobberen in het zwembad met uitzicht op de bergen, dat wil toch iedereen? Ultramoderne uitgeruste ver-gader- en conferentiefaciliteiten hebben de laatste snufjes voor hybride evenementen. De kers op de Pavlovataart is de smaakvol gerenoveerde historische 'Kursaal' uit 1902.

Director of Sales & Marketing Jamie Negus vergast de groep op heerlijke amuses en een glas bubbles, voordat hij de balzaal en enkele van de acht vergaderzalen laat zien. Bij het ontbijt konden de deelnemers genieten van kaas van de abdij en na een prachtige ochtendwandeling op de bergpiek Brunni begon de reis terug.Veelzijdig

Nederland is een aantrekkelijke target markt, vertelt Lisette. Ooit was deze streek in het hartje van Zwitserland een destinatie voor de happy few. Sinds jaren kent de Nederlandse markt de streek zeker als wintersportbestemming en voor bergtoerisme het hele jaar door. Voor MICE-groepen is het aanbod nu heel uitgebreid met meer dan 500 kamers op loopafstand van elkaar en een ruim aanbod van activiteiten, zalen en gastronomische keuzes. Deze studiereis heeft laten zien hoe veelzijdig het aanbod is zonder aandacht voor ecologie te verliezen. En... THIS IS IT Engelberg Titlis.


Begin je incentive in de treincoupé
Zwitserland staat bij treinliefhebbers hoog op het lijstje, en als duurzame optie is een treinreis goed te doen. Amsterdam - Utrecht - Arnhem naar Basel duur 6.40 uur en binnen Zwitserland is er de Swiss Travel Pass (STS) die recht geeft op onbeperkt reizen per trein, bus en boot en die meteen ook als museumkaart dienst kan doen.

Als je bedenkt dat in het covid-tijdperk de inchecktijd voor vliegen vaak een paar uur vergt, en je daarnaast overweegt dat een incentive of teambuilding net zo goed al in de treincoupé kan beginnen, wordt dit railalternatief iets om serieus te overwegen. Als je bijtijds boekt, kunnen de tarieven competitief zijn.

Nachhaltigheid
Zwitserland erkent duurzaamheid al lang als prioriteit, wat niet verwonderlijk is voor een land dat het moet hebben van de natuur (naast een lange gastvrijheidstraditie, jodelen, kaas en chocolade).

Op de website van Zwitserland Toerisme is hieraan een hele pagina gewijd. Het Zwitser-Duitse woord hiervoor is Nachhaltigheid; iets nalaten, iets terughouden, iets niet doen, om zo de duurzaamheid te bevorderen. Voorbeelden zijn een jarenlange ervaring met consistente recycling, strenge uitlaatemissienormen, goed afvalbeheer, zorgvuldig gecontroleerde landschapsplanning en strikte voorwaarden voor bouwprojecten. Voor MICE-groepen die hun steentje willen bijdrage zijn er tal van milieubewuste activiteiten mogelijk.

Op donderdag 7 oktober 2021 organiseerde Lisette voor SCIB met Zwitserse partners een netwerkevenement in De skihut van de Zuidpool in Amsterdam. Ook daar konden planners informatie krijgen over de naadloze inpassing van Nachhaltigheid (duurzaamheid) voor hun incentive of boardmeeting. Het was de eerste studiereis die in 2021 kon worden georganiseerd en de partners zoals Luzerne, Engelberg-Titlis, Kempinski Palace Hotel Engelberg, H+ hotels & Spa en de vervoerspartners gaven elk in hun presentaties informatie over hun aanpassingen om bij te blijven bij de klimaatdoelstellingen.


 

 

 

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Zwitserland SCIB Switzerland Convention & Incentive Bureau Lisette van Dolderen Luzern Engelberg-Titlis
Algemene voorwaarden | privacy statement