De vijf redenen om thuiswerken te stimulerenNu er in vrijwel ieder bedrijf ervaring is opgedaan met thuiswerken, lijkt de weg vrij om deze manier van werken normaal te maken. Om werknemers te stimuleren om een deel van hun werktijd thuis door te brengen. Nog niet ieder bedrijf, maar ook niet iedere werknemer is hier enthousiast over. Terwijl het werk deels thuis verrichten toch grote voordelen kan hebben.

Meer controle over de eigen tijd
Voor veel medewerkers is het prettig om wat meer controle te krijgen over de eigen tijd. Zo kan het prettig zijn om pas aan het werk te gaan nadat de kinderen naar school zijn gebracht, en hier weer even mee te stoppen wanneer zij weer thuis zijn. Vervolgens kunnen er ’s avonds of eventueel in het weekend nog wat uren gemaakt worden. Maar ook iets simpels als even snel boodschappen kunnen doen of bij mooi weer een wat langere pauze, een lekker wandelingetje in de zon, worden erg gewaardeerd. Veelal blijkt dat medewerkers met de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken prima omgaan, en nog steeds net zoveel werk verrichten als wanneer zij meer aan vaste uren gebonden zijn.

Even doorwerken zonder collega’s om je heen
Collega’s om je heen zijn reuze gezellig, maar niet per se handig als je je even wilt concentreren, een belangrijk document moet opleveren of veel telefoongesprekken moet voeren. Veel medewerkers sparen dit soort werkzaamheden op voor hun thuiswerkdagen, zodat zij dan even flink wat meters kunnen maken. Doordat men via Microsoft 365 thuis over precies dezelfde programma’s en documenten kan beschikken als op de werkplek, gaat het werken hier net zo gemakkelijk.

Minder tijd in onnodige vergaderingen
We hebben de neiging om onze werkdagen meer en meer vol te plannen met vergaderingen en overleg. Door deels thuis te werken, halen we deze gewoonte er een beetje uit. Via Microsoft Teams kunnen we nog steeds vergaderen en overleggen, maar hier lijken we net wat minder royaal en een stuk efficiënter mee om te gaan dan wanneer we allemaal op dezelfde plek zijn. Geen verkeerde ontwikkeling!

Een stuk minder files op de weg
Hoeft niet iedere dag naar het werk, neemt de filedruk ook af. En dat is prettig, voor al die mensen die die dag wél naar hun werk moeten. Zij zijn een stuk korter onderweg, en kennen op die manier dus ook een kortere werkdag.

Dat nette pak kan een dagje uit blijven
Bijna iedereen die begint met thuiswerken, doet dat in zijn of haar nette kleding. Precies zoals men ook naar kantoor zou gaan. Dat verandert in de meeste gevallen echter al snel. Werken we lang thuis, dan schakelen we al snel over op ons joggingpak, zo bleek. Niks mis mee, als je daarin net zo effectief bent als in je werkkleding. Je pyjama de hele dag aan houden valt echter niet aan te raden, dan is het gevoel van een serieuze werkdag wel erg ver te zoeken.


Foto door Alex Green via Pexels

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement