Buitenlocaties zijn in trek



Sinds Diana Hofs in 2009 met haar locatieportal BuitenBusiness begon, is de vraag naar locaties in het groen enorm gestegen. Na de welbekende coronadip zoeken opdrachtgevers opnieuw de buitenlucht op. “Bedrijven vinden het noodzakelijk om na een jaar van thuiswerken weer samen te komen.” 


Waar vind je nu die kleinschalige locaties midden in de natuur die je exclusief af kunt huren voor een training of heisessie? Die veelgestelde vraag van trainers was in 2009 voor Diana Hofs de trigger om met BuitenBusiness te beginnen. Ze ruilde haar baan bij een klein hotel in voor de keukentafel. Inmiddels vinden de activiteiten plaats in eigen kantoor en zijn er ongeveer 350 locaties bij BuitenBusiness aangesloten. “Dit zijn allemaal locaties die in een buitengebied liggen of in de buurt van veel groen zoals een eigen tuin of een park. Het aanbod van dergelijke locaties is in de afgelopen twaalf jaar enorm gestegen, net als de vraag. Opdrachtgevers zoals trainers waarderen het feit dat je bij deze locaties makkelijk (en vaak gratis) kunt parkeren en dat de locaties goed bereikbaar zijn. Maar het allergrootste pluspunt vinden ze de exclusiviteit en de ligging midden in de natuur. Omdat je de hele locatie voor jezelf hebt, ben je vrij om van de vergaderzaal naar een andere ruimte zoals de keuken, de tuin of de bar te gaan. Ook de breaks die we zelf bij de aangesloten locaties verzorgen, zijn in die twaalf jaar steeds populairder geworden.”



Extra portals

Met het uitbreken van de coronacrisis lagen de vergaderactiviteiten grotendeels stil. “Om aangesloten vergaderlocaties tegemoet te komen en toch inkomsten te kunnen aanbieden zijn er twee gratis portals ontwikkeld: een portal met flexwerkplekken en een portal met uitvaartlocaties. Alle aangesloten locaties hebben de mogelijkheid gekregen om hun locatie gratis op deze twee websites te vermelden. Het portal met uitvaartlocaties blijkt een onverwacht groot succes te zijn. Er is momenteel veel vraag vanuit de uitvaartbranche naar anders dan anders locaties en voor een aantal van onze leden is dit een heel mooi alternatief. Het is commercieel interessant omdat dit vaak last minute boekingen zijn waarmee ze de open plekken in de agenda kunnen vullen. Voor families en uitvaartondernemers is het heel interessant omdat de locaties flexibel te huur zijn en bovendien heb je de locatie helemaal voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld een uitvaartlocatie voor vijf dagen afhuren, familie over laten komen, samen alles regelen en daar de uitvaartdienst organiseren.” Een aantal locaties heeft al aangegeven dat ze ook na de coronacrisis als uitvaartlocatie beschikbaar willen blijven en dit via de nieuwe portal willen promoten. “De eigenaresse van een locatie belde zelfs spontaan op en vertelde dat ze het ontzettend leuk en bijzonder werk vindt om te doen. De gasten zijn erg dankbaar en de kleine dingetjes die de locaties normaal ook verzorgen tijdens een zakelijke bijeenkomst, worden bij een uitvaart extra gewaardeerd.”   



Meer aanvragen

Na het uitblijven van aanvragen voor zakelijke bijeenkomsten eind 2020 en begin 2021, ziet Diana de afgelopen twee maanden weer aanvragen voor locaties en activiteiten binnenkomen. “We merken dat bedrijven, maar ook ziekenhuizen, scholen en universiteiten, het noodzakelijk vinden om na een jaar van thuiswerken weer samen te komen. De voorkeur gaat hierbij vaak uit naar een locatie in de buitenlucht die ze exclusief kunnen afhuren. De aanvragen zijn veelal voor kleine groepen tot maximaal twintig personen, soms gaat het om een grotere groep. De meeste opdrachtgevers houden wel een slag om de arm en laten het doorgaan afhangen van de richtlijnen en de maatregelen.” Ook de aanvragen voor vergaderbreaks en teambuilding activiteiten komen weer  binnen. Het aantal vergaderbreaks blijft echter nog wel wat achter bij de periode vóór de crisis. “Het zijn er nu enkele per week, terwijl we er normaal twintig tot dertig hebben. Al ben ik blij met elke aanvraag die nu binnenkomt en wordt geboekt.”



Blije gezichten

De bijeenkomsten die doorgaan, worden volgens de corona-richtlijnen georganiseerd. “Veel bedrijven en organisaties laten de medewerkers vooraf verplicht een test afnemen. De locaties zelf zorgen dat ze op 1,5 meter afstand veilig kunnen samenkomen. Ook wij hebben onze breaks aangepast. Schapen drijven is bijvoorbeeld al jaren een van de meest populaire activiteiten. Alle deelnemers krijgen een stok zodat ze op 1,5 meter in een kring kunnen staan.” Ondanks de maatregelen zien Diana en haar collega’s tijdens zo’n workshop alleen maar blije gezichten. “Ook in de reviews vermelden de opdrachtgevers dat ze ontzettend blij zijn dat dat ze weer samen zijn gekomen. Ik hoop van harte dat 2021 een beter jaar wordt en dat we snel weer volop events mogen organiseren.” 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Buitenlocaties BuitenBusiness Diana Hofs coronaproof Schapendrijven teambuilding Uitvaartlocatie Flexplek
BuitenBusiness
Beatrixlaan 23
7255 DB
Hengelo (gld)

Algemene voorwaarden | privacy statement