MPI Nederland: Kennis delen en in verbinding blijven





Tijdens het eerste event van 2020 presenteerde MPI Nederland haar jaarplannen. Deze ALV in Hotel Arena stond in het teken van het 25-jarig jubileum en de nieuwe koers. Net als de rest van de meeting- en eventbranche was de vereniging klaar voor een veelbelovend en feestelijk 2020. Hoe anders kan het lopen.

Fotografie Jan Buteijn

Onze branche ligt sinds maart 2020 nagenoeg stil. Ook bij een vakvereniging als MPI Neder-land is de impact van het COVID-19 virus dui-delijk merkbaar. Dat geldt niet alleen voor de plannen en programmering, maar ook voor de financi?le situ-atie. Het bestuur heeft maatregelen moeten nemen om de kosten tot een minimum te beperken. Helaas had dit het stopzetten van de samenwerking met een betaalde Executive Director tot gevolg. Voor het eerst in tien jaar was MPI Nederland weer een vereniging met uitslui-tend vrijwilligers.

In verbinding blijven
Voor MPI is contact met de branchegenoten essentieel. Toen elkaar persoonlijk ontmoeten onmogelijk werd, begon MPI begin april 2020 met het concept 'Together on Tuesday'. Dit is een tweewekelijks online koffiemoment waarop meeting- en eventprofessionals informeel samenkwamen. Het goedbezochte, gratis event voor de branche bleek een prima manier om met elkaar in verbinding te blijven en ervaringen uit te wisselen. De insteek wisselde steeds; soms met spreker, soms in discussie of bijvoorbeeld vanaf een locatie waar iets bijzonders gebeurt.

Een ander initiatief om met elkaar in verbinding te blijven, was MPI Explore. Wat begon met een oproep aan eventplanners om samen een online evenement te ontwerpen, groeide uit tot een volwaardig online event op 25 mei. In aanloop naar MPI Explore werden deze planners uitgedaagd om, binnen een paar weken en met de beperkte kennis die zij op dat moment hadden, de grenzen van online op te zoeken. Het event was een uniek experiment waarbij zowel het eventteam als de deelnemers in een razend tempo ervaring opdeden met de (on)mogelijkheden van online events.

Maandag 14 december sloten we het jaar af vanuit de Fokker Terminal in Den Haag. Onder leiding van de energieke Robert Daverschot waren het twee uren vol energie, kennis en inspiratie. Aan de hand van ingezonden quotes en de verhalen achter de meest inspirerende tegeltjeswijsheden, behandelden we samen met branchegenoten de harde lessen en bijzondere momenten van 2020 om het jaar alsnog positief te kunnen afsluiten.



Kennis delen online en Live 2021

Ondanks de nog altijd beperkte mogelijkheden, kijkt MPI Nederland ook in 2021 naar manieren om kennis te delen en de verbinding op te zoeken. Voor dit jaar heeft de vakvereniging twaalf evenementen op het programma staan, waarvan de eerste drie online vanuit verschillende studio's in Nederland hebben plaatsgevonden. Tijdens deze live events stonden onderwerpen als personal branding, event technologie en events showcases van Vodafone Ziggo en TNW centraal.

Internationale connecties
Meeting Professionals International is met 14.000 leden en een totale community van 60.000 branchegenoten wereldwijd de grootste vakvereniging voor meeting- en eventprofessionals. Nu de meeste MPI-events online plaatsvinden, grijpt MPI de mogelijkheid aan om ook internationaal meer te gaan samenwerken. Naast evenementen voor de Nederlandse branche programmeert MPI Nederland in 2021 vijf Engelstalige sessies om ook de internationale meetingprofessionals te laten aansluiten.

MPI Connect
MPI Nederland bereidt zich voor op een live evenement op 1 juli 2021 om elkaar zo snel mogelijk weer in het echt te kunnen ontmoeten. Voor dit eerste live evenement zoekt MPI wederom de samenwerking op, waar-onder met VisitBrabant Convention Bureau. En hoe kan het ook anders... samen ervaren we de Brabantse gastvrijheid en de magie van ware verbinding. Laat je weten of je erbij bent op 1 juli als LIVE weer kan en mag?

Daarnaast zoekt MPI Nederland de verbinding met het internationale MPI netwerk rond internationale events als Global Meeting Industry Day (GMID) op 8 april, de online editie van de MPI European Meetings & Events Conference (EMEC) op 15 juni en de hybride editie van de MPI World Education Conference (WEC) van 15-17 juni vanuit Las Vegas.

Kijk op www.mpiweb.nl/connect voor alle informatie en updates.



Verbinding met de branche
Terwijl MPI in 2020 diverse online events organiseerde, werd het Eventplatform nieuw leven ingeblazen. Tien brancheverenigingen en -organisaties, waaronder MPI Nederland, sloegen de handen ineen en zetten zich nog steeds gezamenlijk in voor de lobby richting Den Haag. In het afgelopen jaar heeft het EventPlatform zich onder meer ingespannen om de omvang van de branche en de impact van het virus en de maatregelen te duiden, inzicht te bieden in de keten van betrokken ondernemers, een protocol te ontwikkelen voor zakelijke bijeenkomsten, te komen tot toereikende steunmaatregelen, waaronder een garantiefonds en invulling te geven aan de inmiddels landelijk bekende Fieldlab Evenementen.

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: MPI Nederland Brancheorganisatie
MPI The Netherlands Chapter | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel

Algemene voorwaarden | privacy statement