Historische locaties: Kurhaus, Scheveningen



Foto: Ferdi De gier from The Hague, Netherlands - Kurhaus - Scheveningen

Ons land kent talloze kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en forten die tegenwoordig het decor vormen voor zakelijke overnachtingen en -evenementen. In deze serie lichten we ze een voor een uit. Ditmaal kijken we naar het Kurhaus in Scheveningen.


Wat was het?

Badhuis
De voorloper van het imposante gebouw aan de boulevard van Scheveningen was een houten paviljoen met een badhuis dat in 1818 door Jacob Pronk werd gebouwd. Pronk was hiermee zijn tijd ver vooruit, want de algemene interesse voor hygiëne en gezondheid ontstond in Nederland pas aan het einde van de negentiende eeuw (de meeste badhuizen stammen ook uit die tijd). In 1828 vond de toenmalige burgemeester het een mooi moment om flink uit te pakken; het paviljoen maakte plaats voor een stedelijk badhuis in classisitische stijl met de even imposante naam Grand Hôtel des Bains. In 1856 werd het stedelijk badhuis nogmaals uitgebreid en in 1884 werd het huidige Kurhaus gebouwd (dat wel al in 1887 moest worden herbouwd na een felle brand). Het station van Scheveningen dat van 1907 tot 1953 geopend was, is zelfs een tijd lang vernoemd naar het luxe badhuis.

Imposante gastenlijst
Eind negentiende eeuw wisten de meeste vorstenhuizen in Europa het Kurhuis uitstekend te vinden. Onder andere prinses Wilhelmina ondertekende het gastenboek. Later kwamen daar niet-koninklijke, maar even imposante namen bij zoals Winston Churchill, Michael Gorbatjsov, Audrey Hepburn en Bon Jovi. 
Daarnaast deed het imposante gebouw dienst als opnamelocatie voor televisieprogramma's zoals Een van de Acht met Mies Bouwman (1970-1971) en de voetbaltalkshow VI Oranje (2010, 2012, 2014). 

Bekende artiesten
Naast bekende gasten hebben er ook veel beroemde artiesten in de Kurzaal (voorheen de concertzaal) van het Kurhaus opgetreden, onder wie Marlene Dietrich, Maria Callas, John Coltrane en Édith Piaf. Het meest spraakmakende concert was dat van de Rolling Stones in 1964. De onrust die het uitgelopen voorprogramma veroorzaakte, leidde er uiteindelijk toe dat het optreden na het vierde nummer moest worden gestaakt. Er waren 100 politie-agenten nodig om de 1.500 bezoekers (die 7 gulden voor een kaartje betaalden) uit de zaal te krijgen. De schade aan de locatie bedroeg 20.000 gulden. De bezoekers van het Festival Classique, waarvan enkele concerten sinds 2016 in het Kurhaus worden gehouden, zijn gelukkig wat rustiger. 

Hotel 
Ondanks de bekende gasten en optredens van grote artiesten begon de glorie van de negentiende eeuw in de twintigste eeuw te tanen. Toen vanaf de jaren 60 steeds meer mensen het buitenland verkozen als vakantiebestemming, raakte het gebouw een decennium later zelfs in verval. De Haagse bevolking wist met protesten gelukkig te voorkomen dat het gebouw werd gesloopt. Er volgde een flinke verbouwing tussen 1972 en 1979. In 1979 kwam het in handen van Steigenberger Hotel Group. Sinds 2014 hoort het hotel bij de Amrâth Hotel Group.



Wat kun je er nu?

In normale tijden kun je hier 2 tot 1.500 personen ontvangen voor bijvoorbeeld vergaderingen, congressen, teambuildings en diners. Het Kurhuis beschikt over 10 grote en kleine zalen, waarvan de Kurzaal het meest spectaculair is. Een aantal zalen heeft een aangrenzend terras en uitzicht over zee. Verder vind je er 265 moderne kamers inclusief gratis minibar), waarvan acht suites. In het restaurant ‘Waves at the Kurhaus’ geniet je naast tijdens het eten van het uitzicht over de Noordzee. 


 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Kurhaus Scheveningen Den Haag Amrath Hotel Group Hotel Historische locatie
Algemene voorwaarden | privacy statement