Historische locaties: Paushuize, UtrechtOns land kent talloze kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en forten die tegenwoordig het decor vormen voor zakelijke overnachtingen en -evenementen. In deze serie lichten we ze een voor een uit. Ditmaal kijken we naar Paushuize in hartje Utrecht.Wat was het?

Paushuize werd in 1517 gebouwd in opdracht van timmermanszoon Adriaan Boeyens. Zelf was hij na zijn carrière, onder andere als leermeester en vertrouweling van Karel V, van plan om terug te keren naar zijn geboorteplaats. Het verliep echter anders, geheel onverwachts werd hij verkozen tot de eerste (en enige) Nederlandse paus, beter bekend als Adrianus VI. Als gevolg hiervan heeft hij zijn voltooide huis in Hollandse renaissancestijl nooit gezien, maar het hoekpand aan de Kromme Nieuwegracht werd door de Utrechters in de volksmond evengoed Paushuize genoemd. Na de Hervorming kwam het huis in particuliere handen en werd het in de loop der eeuwen verder verbouwd. Illustere gasten

Hoewel de enige Nederlandse paus er nooit heeft geslapen, kent Paushuize wel degelijk illustere gasten en eigenaren. Nadat koningin Hortense er een nacht verbleef, werd het aangekocht door haar echtgenoot koning Lodewijk Napoleon. Van 1815 tot 1954 diende het pand als werkruimte en woonhuis voor de commissaris van de koning/koningin. Tegewoordig doet het enkel nog dienst als representatieve residentie van de commissaris van de koning. Paus Johannes Paulus II werd er ontvangen bij zijn bezoek aan Nederland in 1985. Ruim vier eeuwen na de bouw zette dus toch nog een paus zijn voet over de drempel. 

Kroonluchters uit de Tweede Kamer
In 2010 en 2011 werd het pand ingrijpend gerestaureerd. In de balzaal kwamen onder dikke lagen pleisterwerk voor Nederland unieke negentiende eeuwse beschilderingen in neo-Pompeïaanse stijl tevoorschijn. Ook werden de originele kroonluchters opnieuw opgehangen, die door de architect werden ‘teruggevonden’ in de Tweede Kamer. Wat kun je er nu?

In 2012 vertrouwde de provincie Utrecht de zorg toe aan Huize Molenaar, dat nu samen met Paushuize en de Geertekerk onderdeel is van Heirloom – Venues of Utrecht. Deze organisatie stelt het gehele pand ter beschikking voor zakelijke bijeenkomsten. In Paushuize liggen zestien zalen waar in normale opstelling 50 tot 450 personen kunnen plaatsnemen. De vier salons zijn ingericht met authentiek meubilair en kunstwerken. Hier kun je terecht voor een borrel, receptie of avondvullend dinerbuffet. In de Balzaal (inclusief bordes) en de Beelaerts van Bloklandzaal kun je kick-offs, lezingen, productpresentaties en diners organiseren. De zolders zijn geschikt voor een management-overleg, hei-sessie of strategie-meeting, terwijl de kelders zich lenen voor borrels en lunchbuffetten. Ook is het mogelijk om met een salonbootje aan de steiger aan te meren en zo door de 16e eeuwse kelders de trap op te lopen naar de Soetesalon.


 

Auteur: Sofie Fest

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement