Historische locaties: Theater Het Speelhuis, HelmondOns land kent talloze kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en forten die tegenwoordig het decor vormen voor zakelijke overnachtingen en -evenementen. In deze serie lichten we ze een voor een uit. Ditmaal kijken we naar Theater Het Speelhuis in Helmond.


Locatie 1: paalwoningen 

Theater Het Speelhuis is een verhaal apart. Het verhuisde namelijk van de ene bijzondere locatie naar de andere, maar wel met een tragische reden. De oorspronkelijke locatie was midden in het centrum van de Brabantse stad Helmond. Het theater bestond uit een groot complex van paalwoningen. Het gebouw werd omringd door nog eens achttien paal- of kubuswoningen die in gebruik zijn als woonhuis. Het geheel werd ontworpen door architect Piet Blom en gebouwd tussen 1972 en 1976 (later in 1978-1984 volgden de kubuswoningen in Rotterdam). De grote zaal was zo beschilderd dat het op een circustent leek. In 2001 vond er nog een grote renovatie plaats waarbij de foyers, het theatercafé, de entree, theatertechniek, theaterzaal en het laad- en losperron onder handen werden genomen. Eind december 2011 sloeg helaas het noodlot toe en brandde het theater af. De omringende kubuswoningen konden worden gered. 


Oude locatie in de binnenstad voor de brand in 2011

Locatie 2: kerkelijke sferen

Na de brand werden de activiteiten van 't Speelhuis tijdelijk ondergebracht in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een koepelkerk in neobyzanthijnse stijl uit 1926 die aan de rand van het centrum van Helmond ligt. In eerste instantie ging het om een tijdelijke huisvesting. Architectenbureau Cepezed bouwde een  tribuneconstructie waarbij de koepel, de wand- en plafondschilderingen, het glas-in-lood en het orgel zichtbaar bleven. 

In 2015 besloot de gemeenteraad om van de tijdelijke huisvesting een permanente te maken en werd de kerk opnieuw verbouwd. De architecten Van Dongen en Koschuch ontwierpen een glazen paviljoen dat tegen de kerk werd gebouwd. In dit paviljoen liggen de entree, de foyer en twee zalen. In 2018 begon het officiele tweede leven van het theater onder de subtiele nieuwe naam Het Speelhuis. 


Wat kun je hier?

Theater Het Speelhuis biedt naast de prachtige theaterzaal in de oude kerk nog twee zalen, een foyer en een theatercafé. Ook de pastoriekamer doet dienst als vergader- en kleine eventruimte. Uiteraard kun je een event hier heel makkelijk combineren met een bezoek aan een voorstelling (mits je die mooie theaterzaal dan niet al hebt inpikt). Het Speelhuis is tevens lid van VisitBrabant Convention Bureau.
 

Auteur: Sofie Fest

Tags: Historische locatie Helmond Theater Kubuswoning
Algemene voorwaarden | privacy statement