Historische locaties: Buitenplaats Vaeshartelt, Maastricht
Ons land kent talloze kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en forten die tegenwoordig het decor vormen voor zakelijke overnachtingen en -evenementen. In deze serie lichten we ze een voor een uit. De aftrap is voor Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht.
Wat was het?
Hoeve
Buitenplaats Vaeshartelt kent een uitgebreide geschiedenis en vele vormen en gedaantes. Het gebied met de naam Hartelt wordt in de tiende eeuw door koningin Gerberga geschonken aan de abdij van Reims. De naam Vaeshartelt komt om de hoek kijken wanneer in 1381 Jan van Hees het gebied nalaat aan Servaes van Mulcken, die het samen met hem in bruikleen heeft. Servaes geeft het gebied de naam Vaeshartelt en laat er een inmiddels verdwenen verdedigbare hoeve bouwen.
Lustslot
De huidige zuidoostvleugel uit 1739 is een project van kolonel Sturler, net als het koetshuis en de kasteelboerderij. In 1805 komt de noordoostelijke vleugel tot stand (met de bijnaam "paleisje"). Ook krijgen een aantal salons de Empirestijl aangemeten die dan in de mode is. De grootste verbouwing staat op naam van de Maastrichtse industrieel Petrus Regout. Hij maakte er een lustslot van met daktuinen, serres en gedecoreerde salons. Hij gaf in 1853 aan de Belgische tuinarchitect Jean Gindra de opdracht om op het gebied van 7 hectare een tuin aan te leggen met gazons, bloemperken, exotische bomen, vijvers, door stoommachines aangedreven fonteinen, prieeltjes, follies en andere attracties.
Jeugdherberg
De grandeur van het kasteel werd na de dood van Petrus Regout al minder. Zo verdwenen er in de loop der jaren veel van de tuinornamenten. De achterkleinzoon van Petrus Regout verpachtte het kasteel vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het echtpaar Moens runde er een jeugdherberg. De kasteelboerderij diende tot begin jaren 1990 als landbouwbedrijf.
Stichting voor behoud
In 1992 werd Stichting Buitenplaats Vaeshartelt opgericht met als doel de instandhouding van de buitenplaats. Er zijn ingrijpende restauraties gedaan en aan de noordzijde van het kasteel is in 1994 een hotel- en restaurantvleugel bijgebouwd. De kasteelhoeve is in 1999 en 2005 gerestaureerd en uitgebreid. In 2000 is de portiersloge gerestaureerd.
Wat kun je hier nu?
Buitenplaats Vaeshartelt heeft 21 zalen, waaronder vier klassieke feestzalen en een cradle-to-cradle boardroom. In het park van 23 hectare kun je prima vergaderen in het Bijenpaviljoen, het Poorthuis, midden in het weiland of op een vlot op de vijver. Verder zijn er 84 hotelkamers met met duurzame meubels, gordijnen en vloerbedekking, drie restaurants waar streekproducten en fruit en noten uit eigen tuin worden verwerkt, een bar en een terras. Het poorthuis is een groepsaccommodatie voor 14 personen. De kasteelhoeve is in beschikbaar als kantoor- en vergaderruimte. Tevens zijn er 350 gratis parkeerplaatsen. Alle inkomsten uit hotelovernachtingen en publieks- en zakelijke evenementen komen ten goede aan het restaureren en instandhouden van het landgoed. Alle bedrijfsactiviteiten worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.
Auteur: Sofie FestTags: Historische locatie Buitenplaats Vaeshartelt Maastricht Vergaderlocatie Eventlocatie