Interview Niels Klinkhamer: Coronacrisis zorgt voor disruptie in de brancheDe coronacrisis heeft voor een enorme disruptie gezorgd in de branche. Ook Niels Klinkhamer merkt dit in zijn opdrachtenportefeuille. "Vroeger werd er hooguit een app ontwikkeld, nu zie je een duidelijke doorontwikkeling naar online en hybride events."


Waar Niels Klinkhamer en zijn collega's voor maart 2020 vooral bezig waren met het organiseren van internationale en nationale associatiecongressen, was de agenda binnen een paar weken weer leeg. "Veel van onze opdrachtgevers vroegen ons om advies, maar het is lastig adviseren als je zelf niet weet wat de scenario's zijn. We zagen al snel de eerste online events voorbijkomen en dat leek ons een interessant alternatief. De eerste maanden na het uitbreken van de crisis hebben we daar veel onderzoek naar gedaan."

Online talkshow Onrust in de Event Tent. Fotografie Jean-Pierre Geusens

Showcase 
De eerste acht weken volgden het team van Klinkhamer Group | conferences & events diverse webinars. "De meeste waren inhoudelijk en technisch niet goed. Het viel me bijvoorbeeld op dat de belichting vaak niet in orde was. Uiteindelijk hebben we bij wijze van showcase een eigen online talkshow georganiseerd. Op 14 mei vond Onrust in de Event Tent plaats bij Rebelle in Maastricht. Een panel van eventexperts ging onder begeleiding van een moderator met elkaar in gesprek. Kijkers konden dit via een livestream volgen en vragen insturen via de chat. Inmiddels hebben we tientallen online talkshows en webinars georganiseerd voor associaties, maar ook voor diverse nationale en lokale partijen. We werken via een zelf opgesteld COVID-19 protocol."

Event voor Brightlands Campus Chemelot. Fotografie Marcel van Hoorn

Toegevoegde waarde
Niels merkt dat veel partijen de voordelen van online events hebben ontdekt. "Maar na de zomer kreeg ik wel het gevoel dat we na jaren van pleitbezorgen opnieuw moesten uitleggen wat de toegevoegde waarde van een organisator is. Nog steeds krijg ik vooral de vraag wat voor platform ik gebruik, maar een online of hybride event omhelst veel meer dan het selecteren van het juiste platform. Voor een talkshow moet je je draaiboek omzetten in een script, je hebt een redactie en een regissseur nodig, net als een goede voorzitter, sprekers, manieren om interactie met je publiek op gang te krijgen en natuurlijk goede techniek. Gelukkig merk ik dat er na een tijdperk van zoomen en zelf uitproberen een kentering plaatsvindt. Veel van onze opdrachtgevers zoals campussen, opleidingsinstituten en universiteiten, ontwikkelingsmaatschappijen,de regionale overheden, maar ook bedrijven vragen om hulp bij de organisatie van hun online productpresentaties, interactieve talkshows of webinars. Zij zien onze meerwaarde in en maken daar budget voor vrij." 

Ook ziet Niels dat veel associaties die de komende twee jaar een event willen organiseren, een slag om de arm houden. "Veel opdrachtgevers moesten vanwege de aanhoudende situatie en de financiën hun congres in het najaar alsnog omzetten naar een online variant. Daarom willen zij voor de geplande congressen in 2021 en 2022 meerdere scenario's; fysiek, online, hybride en willen zij weten wat het kost om het congres te annuleren. Maar er zijn ook opdrachtgevers die nu al hebben besloten om volgend jaar online te gaan." 

Agile event voor Universiteit Maastricht 

Onbegrip
Niels blijft de komende tijd samen met zijn team inzetten op online events. "Qua omzet is het velen malen minder, maar tien kleine klussen maken één grote klus. Ik moet wel eerlijk zeggen dat er bij mij wat onbegrip ontstaat wanneer de sector vooral bezig is met elkaar vertellen wat er wel kan. Wat voor nut heeft het om creatieve concepten te bedenken als het publiek wegblijft? De opdrachtgevers van associatiecongressen nemen dat risico niet. Mijns inziens zou iedereen de focus moet leggen op wat echt kan én doorgang kan vinden. Voor ons zijn dat voorlopig de online events."


Wil jij als organisator je verhaal delen met de redactie? Stuur een mail naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.
 

Auteur: Sofie Fest

Tags: Niels Klinkhamer Klinkhamer Group Limburg Online events Online congres Talkshow #ditorganiseerik
Klinkhamer Conference Management
Postbus 1308
6201 BH
Maastricht
nederland

Algemene voorwaarden | privacy statement