Het kan in Ouwehands DierenparkEen warm welkom op een evenzo warme vrijdag in juni. De deelnemers druppelen binnen in de Kalahari Lodge. Op de vereiste afstand van elkaar staan kleine tafels met één stoel eraan, opgesteld in drie lange rijen. De zaal die normaal ruimte biedt aan meer dan honderd mensen is coronaproof geschikt voor enkele tientallen gasten. Er klinkt een achtergrondmuziekje, de beamer straalt welkomstbeelden naar het scherm en de geur van vers gezette koffie vult de ontvangstruimte.

De gastvrouw schenkt de koffie en serveert er iets lekkers bij. De veertien deelnemers vertrokken die ochtend allemaal met het gevoel een leuke en leerzame dag te gaan beleven in Rhenen. Ze wisten nog niet hoe leuk en leerzaam het daadwerkelijk zou gaan worden.

Ik ben vereerd in deze tijd weer een masterclass gedrag te mogen verzorgen. Ik heet alle aanwezigen van harte welkom en begin mijn introductie in het gedrag van apen. Van krachtige en zelfverzekerde zilverruggen gaan we naar de politiek bedrijvende alfamannen. Van de in slowmotion levende orang oetans maken we een sprong naar de door vrouwen geleide bonobo's. Wat deze apen met elkaar gemeen hebben, is hun sociale gedrag. Een geweldige spiegel voor ons eigen sociale gedrag. Want het vlooien dat apen doen is heel goed te vertalen naar praktisch gedrag dat wij als mensen kunnen vertonen om te werken aan sociale binding met onze collega's.

Na een uitgebreide en verantwoorde lunch is het tijd om naar de apen te gaan kijken. Op gepaste afstand van elkaar gaan we op weg naar de eerste groep apen, de gorilla's. Allemaal mannen, zo leg ik mijn gasten uit. Wat zou dat doen met de dynamiek in de groep? Om er maar niet aan te denken wat er zou gebeuren wanneer er een dame bij zou worden geplaatst. Van de gorilla's gaat het naar de orang oetans, die het in de tropische warmte in hun verblijf prima naar hun zin hebben. De pasgeboren orang steelt direct de show met haar oranje piekhaar en kleine, bruine kraalogen. En waar de gorilla's dicht in elkaars buurt leven, verkiezen de orangs een meer solitair leven.

Zoveel verschillen er tussen de apen bestaan, zoveel verschillen bestaan er tussen mensen. Die verschillen maken het interessant, maar binnen teams soms ook lastig om samen te werken. Het gedrag van de apen is dan een mooie spiegel om anders naar het eigen gedrag en het effect daarvan op anderen te kijken. Een van de deelnemers geeft zijn reactie: "Ik wist niet dat apen elkaar ook vlooien om te pleasen". Een andere deelnemer zegt: "Het is goed voor de samenwerking binnen het team om zo samen in gesprek te gaan". We vervolgen onze weg door het park en sluiten het inhoudelijke deel van het programma af. De zon vergezelt ons nog steeds en heeft de temperatuur inmiddels opgedreven tot een meer dan zomerse 32 graden Celsius. De rest van de dag is vrij te besteden. Dat betekent voor de meesten een kraambezoekje aan de nu negen weken oude reuzenpanda en haar ouders, moeder Wu Wen en vader Xing Ya.

Voor mij zit het er op voor vandaag. Het bewijs is geleverd: in Ouwehands Dierenpark kan het.

Voldaan rijd ik terug naar Gorinchem. Wat een geluk dat er airco in mijn auto zit.

 

Klik hier voor een sfeerimpressie van deze dag. Auteur: Daniel Seesink

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement