We willen de rust bewaren en een positieve vibe geven, vertelt Niels Oostenrijk van EventfabriekBij Eventfabriek hebben ze afgelopen weken ook te maken met veel annuleringen en verplaatsingen van (inter)nationale evenementen. "Enerzijds vind ik het lastig om hiermee mee om te gaan, anderszijds zijn we een relatief klein bedrijf met veel eigen expertise", vertelt CEO Niels Oostenrijk. "Ons team is gewend om creatief om te gaan met bepaalde situaties en last minute aanvragen. Bovendien heb je nu de kans om je krachten te bundelen. We willen geen bedrijf zijn dat meegaat in de mineur, maar juist de rust bewaren, een positieve vibe geven en oplossingen bieden."

Is er nu meer vraag naar online events? "Ik merk dat de meeste opdrachtgevers de voorkeur geven aan het verplaatsen van hun events. Al is een klein deel van onze opdrachtgevers geïnteresseerd en overwegen zij zelfs om het alsnog online door te laten gaan. Sommige opdrachtgevers hebben geen keuze: een lancering van de nieuwe lentecollectie, een productpresentatie van bijvoorbeeld een nieuwe auto, sommige medische congressen, of vanuit universiteiten worden vooralsnog niet uitgesteld. Dan ga je kijken hoe je daar een mooi online event van kan maken, bijvoorbeeld door een videoboodschap met de directeur op te nemen, webinars en polls op te zetten en informatiemateriaal online beschikbaar te stellen." 

Meer online
Om in te spelen op de groeiende vraag naar online events en het groeiende aanbod een stap voor te blijven, besloot Niels met zijn team het bestaande livestreaming-concept uit te breiden. "We boden al livesteaming aan bij grote bijeenkomsten zoals congressen, maar dat had een beetje de titel van “thuisblijvers” concept (beschikbaar maken voor degenen die niet mogen of kunnen komen). Maar nu heel Nederland online is, hebben we in een week tijd het product uitgebreid en onder de naam Share Your Event duidelijker in de markt gezet. Een online event biedt zeker mogelijkheden om mensen met elkaar in contact te brengen, informatie te delen en te polsen wat er onder de deelnemers speelt. Zelfs netwerken en matchmaking is mogelijk. Het dient echt een 'event' te zijn en we moeten creatiever omgaan met tijdschema’s en interactie om de focus van de deelnemers te waarborgen. Bovendien kunnen we snel schakelen en direct offreren. De opdrachtgever kan in ieder geval een deel van diens inkomsten behouden." Niels denkt dat de toegenomen interesse in online events ook na de crisis nog aanwezig zijn zijn, "al denk ik dat het ook conjuctuurgevoelig is. Uiteraard hoop ik wel dat de live events snel weer terugkomen, maar hybride juich ik zeker toe."

Jurybezoeken
Dat er in een paar weken tijd veel kan veranderen, blijkt ook uit het feit dat Niels begin maart nog druk bezig was met het bezoeken van de tien finalisten van de Nationale Meeting Award in de categorie XXL. "Ik was erg blij met deze categorie, want die locaties kunnen echt impact op veel mensen maken. Het beoordelen van de websites kostte veel tijd, maar het heeft wel degelijk nut om te kijken of de inrichting klopt. Het bekijken van de locaties was heel tof. Elke locatie heeft zijn eigen usp's en identiteit. De directie heeft vaak een bepaalde visie die moet worden vormgegeven en uitgedragen door de medewerkers. Ik merkte bij veel locaties dat de medewerkers oprecht trots zijn dat ze er te werken. Wat ik ook leuk vond was dat elk jurylid eigen aandachtspunten had. Sonja Schaefers weet natuurlijk alles over maatschappelijk verantwoord ondernemen, terwijl Shirley Breuren als PCO juist heel erg op de operations zit. Zelf heb ik een hele brede achtergrond in de hotellerie en heb met name opgelet of de locaties oog voor detail hebben. Hoe zorgen deze locaties ervoor dat ze bijzonder blijven? En hoeveel is er mogelijk? Deze locaties hebben bij uitstek de tools en de creativiteit om bijzondere events te hosten. Het was ook erg mooi om te zien dat de locaties graag feedback willen en ermee aan de slag gaan. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de meeting- en eventbranche nog beter wordt, wat tevens de hoofdreden is dat ik mezelf inzet als jurylid bij de Nationale Meeting Award."

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Corona-crisis NationaleMeetingAward Online events Livestreaming Hybride events
Algemene voorwaarden | privacy statement