Duurzaamheid ligt in de oorsprong van Antropia



Locatie voor het leven

Lang voordat duurzaam gedachtegoed in de mode raakte, lag het al verankerd in Cultuur- en Congrescentrum Antropia, gelegen op de grens van Driebergen en Zeist. Het gebouw werd in de jaren zeventig vanuit dat idee ontwikkeld en geeft nu ruimte aan organisaties die tijdens een bijeenkomst of evenement de kracht van de natuur willen ervaren.

Tekst Aart van der Haagen

"De één vindt het prachtig, de ander moet eraan wennen", zegt mede-eigenaar Eric van Veluwen over het karakteristieke pand, dat een prominente plek opeist in de parkachtige omgeving, maar op een bijzondere manier toch harmonieert. "In de jaren zeventig voegde Bernard Lievegoed, een antroposofisch arts, twee landgoederen samen en vormde daarmee De Reehorst. Hij stichtte daar de eerste vrije hogeschool van Nederland, waarvoor hij een gebouw liet neerzetten met organische vormen en duurzame, hoogwaardige materialen: beton, glas, hout etcetera. Kwaliteit stond altijd voorop, ook in het onderhoud." Hoe langer je kijkt en meer details in je opneemt, hoe meer bijzonderheden je ontdekt, zoals afgeschuinde deuren die in eerste instantie recht leken. In het plafond van de grote zaal schitteren sterren en hemellichamen, van oorsprong al. "Alles wat je hier ziet aan organische vormen en elementen is authentiek, sinds de bouw in de jaren zeventig. Eind jaren negentig verhuisde de hogeschool naar de villa op het landgoed en kreeg Antropia zijn huidige bestemming."

Mede-eigenaar en duurzaam ondernemer Eric van Veluwen en directeur Elke Croiset van Uchelen

Links- of rechtsom
Van Veluwen en zijn twee compagnons, die al bijna zeventien jaar een ecologisch verantwoord concept voeren op Landgoed Rhederoord in De Steeg, namen Cultuur- en Congrescentrum Antropia in 2013 over. "Het was in het verleden erg recht in de leer op het gebied van duurzaamheid. Zonder de filosofie uit het oog te verliezen, hebben wij de teugels wat laten vieren, in die zin dat je je doel soms ook kunt bereiken door links- of rechtsom te gaan. Wil je een berg bestijgen, neem eens het geitenpaadje in plaats van de stoeltjeslift, dan geniet je bovendien veel meer van het uitzicht." De toekenning van het Eko Keurmerk Goud en de Green Key Gold vormen een erkenning van het duurzaamheidsstreven, maar deze ondernemers stellen vooral hun eigen normen, geïnspireerd door het originele gedachtegoed van Antropia. "Hier werken verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, van wie één al 25 jaar. Naast vanzelfsprekendheden als ledverlichting gebruiken we geoptimaliseerde apparatuur met een energiemeter en staan alle koelers en vriezers in één kring, wat de efficiency bevordert. Voor de nabije toekomst bekijken we de mogelijkheden om van het gas af te gaan. Onze koks lopen in kleding van gerecyclede petflessen, we dringen het gebruik van papier terug en we betrekken onze medewerkers actief bij het duurzaamheidsbeleid, op een wijze dat het goed voelt. Ze moeten het leuk vinden, willen ze het omarmen."


Biodynamisch

Een belangrijk aandachtspunt in het ecolo-gisch denken van Antropia betreft voedsel. Van Veluwen en zijn compagnons ontwik-kelden in het verleden zelf het inmiddels landelijk ingevoerde Eko Keurmerk voor de horeca. "Biologisch begon toen hip te worden en iedereen praatte erover, maar er bestond geen norm en geen manier om het te toetsen. Daarvoor richtten wij toen een stichting op. Vandaag de dag serveren wij hier verantwoorde gerechten. Zo'n tachtig procent is vegetarisch of zelfs veganistisch en gebaseerd op groenten, de overige twintig procent bestaat uit zuivel, vlees en vis. Die laatste twee mis je niet wanneer wij ze weglaten, want we stellen echt lekkere en verrassende gerechten samen waarin we verse ingrediënten verwerken. Zuivel, kazen, eieren, kalfs- en lamsvlees, bier, dat kopen we allemaal in de regio in en daarbij kiezen we voor biodynamische producten, wat een stap verder gaat dan biologisch. Er bestaat een verregaande aandacht voor het welzijn van dieren en het bewerken van het land met natuurlijke preparaten. Verder ondersteunen wij het platform Verspilling is verrukkelijk, dat visueel afgekeurde producten een goede bestemming geeft."


Compenseren CO2-uitstoot

Met zijn fraaie ligging aan een vijver en omringd door bebossing brengt Cultuur- en Congrescentrum Antropia zijn gasten dicht bij de natuur. "Je staat er door de grote ramen altijd mee in verbinding", zegt Van Veluwen. "We beschikken over een grote zaal voor maximaal 300 personen en twaalf subzalen, die tussen de tien en tachtig mensen kunnen huisvesten, inclusief een boardroom." Naast de typische organische vormen maken deze ruimten 'contact' met elkaar via een klein venster waarin een steen van een bijzondere erts of kwarts staat, die verwijst naar de naam van de zaal: 'Pyriet', 'Amethist', etcetera. "Daarmee ligt er altijd wel een lijntje om een gesprek aan te knopen." De locatie van Antropia aan de rand van Driebergen ligt centraal in het land, direct naast het NS-station en de snelweg A12. "Zo'n zestig procent van onze gasten arriveert per trein. Overigens heeft de Climate Neutral Group de gemiddelde uitstoot van broeikasgassen van onze bezoekers berekend, die voor slechts dertig eurocent per bezoeker per bijeenkomst te compenseren valt. Met dit bedrag financiert de organisatie duurzame energieprojecten over de hele wereld. Daarnaast compenseert Antropia zijn eigen uitstoot via CNG. Je kunt hier dus in alle opzichten duurzaam vergaderen of een evenement houden."

www.antropia.nl

 

 

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement