Theater Buitensoos: Onbegrensd en grenzeloos



Directeur Ingeborg Peterson (34 jaar) van Theater Buitensoos in Zwolle is heel gedecideerd over de mogelijkheden die de locatie biedt: "Die zijn ongekend. Als je binnenkomt stap je in een authentiek theater, maar dan in een modern jasje. We kunnen Theater Buitensoos indelen en omtoveren zoals jij dat wilt, bovendien hebben we 31 subzalen. We beschikken over een eigen technisch team en keukenbrigade. We zitten tegenover het station en een parkeergarage. En wil je een keer iets anders en heb je een te gek idee? Daag ons uit, dan zorgen wij voor een roze olifant, of een paarse met een oranje petje."

Tekst Hans Eberson

Theater Buitensoos is een locatie met historie. De sociëteit ontstond in het midden van de achttiende eeuw, toen nog aan de rand van Zwolle (vandaar de naam), als een gezelligheidsvereniging met eigen clubge-bouw als tegenhanger van de elitaire Groote Sociëteit in de binnenstad. In de prachtige tuin die het gebouw omringde, werd een muziektempel gebouwd. Al snel bleek het Hollandse klimaat niet ideaal voor buitenconcerten en dus kwam er in 1899 een grote theaterzaal. In de jaren 20 van de vorige eeuw kwamen er twee functies bij: bioscoop en eve-nementenzaal. Flexibiliteit was toen al het kenmerk van de eigenaren. In de jaren 50 en 90 van de vorige eeuw is er nog flink verbouwd, met als eindresultaat een hoog gebouw als markant herkenningspunt aan de rotonde bij het Zwolse station.


ONBEGRENSD EN GRENZELOOS

Ingeborg is al zeven jaar werkzaam bij Theater Buitensoos (onderdeel van Nieuwe Buitensociëteit Zwolle), waarvan de laatste vier jaar als directeur. "Dat was een sprong in het diepe, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Ons theater maakt meteen indruk op alle bezoekers: ze voelen de historie en de glans van alle bijeenkomsten die er hebben plaatsgevonden. De theatersfeer maakt echt het verschil bij een bijeenkomst: van een zakelijk congres tot een feestelijk event. De sfeer is magisch. Ons theater bruist van historische inspiratie, maar is tegelijk multifunctioneel. We transformeren de klassieke concertzaal zo om in een congres- of diner- en feestopstelling, van klein en intiem tot groots en indrukwekkend. Een intiem diner op het podium, groot congres in het theater of een feest met verschillende thema's verdeeld over meerdere zalen. Het kan eigenlijk allemaal. We hebben een team deskundigen dat in staat is aan vrijwel elke wens te voldoen. Onbegrensd en grenzeloos, dat is ons motto."

Veel gasten hebben de mogelijkheden van Theater Buitensoos al ontdekt. "Zeker niet alleen uit de regio. Vanuit de Randstad sta je binnen een uur met het OV of de auto voor de deur. Ik merk dat Zwolle voor mensen uit de Randstad steeds meer in trek is. Het is anders, misschien wat gemoedelijker, het is voor hen een totaal andere omgeving. Ook de bereidheid om deze kant op te komen groeit. Ik weet nog dat ik zeven jaar geleden weleens de vraag kreeg voorgelegd of Zwolle aan de grens met Duitsland lag. Zwolle is ook geliefd bij bedrijven met meerdere vestigin-gen. We liggen centraal in het midden van het land."


HERINNERINGEN

Natuurlijk heeft Ingeborg haar voorkeuren als je vraagt naar mooie herinneringen. "Ik kan genieten als we de logistiek voor elkaar krijgen, die nodig is om een plenaire ses-sie met 800 gasten binnen een half uur om te bouwen naar een dinersetting. Maar het gaat niet om de grootte, soms is een kleinere bijeenkomst net zo indrukwekkend. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een inspirerende inleiding die een spreker van een Parkinsoncongres gaf. De magie die je voelt wanneer bijzondere ontmoetingen en verhalen ont-staan die mensen raken, verbazen, omarmen en inspireren, dat is waarom we ons podium en theater van harte geven. De echte bijeen-komst inspireert en deelt energie. Daarom geloven wij in de kracht van echte ontmoetingen. Ontmoetingen die mensen nooit meer vergeten. Dat is waar wij ons bed voor uitkomen en wat we dagelijks met elkaar willen bereiken. Ik hou van de hectiek van ons vak. Soms hebben we op een dag vijftien trainingen met of zonder lunch, vinden er acht vergaderingen plaats en hebben we een congres met 400 gasten in Theater Buitensoos met vijf subzalen. Om dat allemaal in goede banen te leiden, te zorgen dat alle gasten een succesvolle dag hebben, dat ze hun lunch of diner ongestoord in verschillende ruimtes kunnen gebruiken, dat is ons vak."


SFEERVOL

Theater Buitensoos is meer dan alleen een goede locatie voor een bedrijfsfeest of congres, het is ook de plaats voor een ver-gadering of elke andere kleinschalige bijeenkomst. "Moet er een nieuw product worden gelanceerd? Wij bieden het podium met grootse lichteffecten en kleuren in ontelbare combinaties. Dat maakt ons uniek. Je treedt binnen in een prachtig aangekleed authentiek theater. Sfeervol, karakteristiek, je hoeft er niets meer aan te doen, je bijeenkomst kan beginnen. Theater Buitensoos ademt nog steeds theater, dus wil je een voorstel-ling organiseren? Wij halen het doek voor je op, want wij hebben alles in huis. De bühne, de techniek, de orkestbak en de kleedruim-tes. Maar misschien heb je wel heel andere wensen. Ook dat is voor ons geen enkel probleem, 'you name it, we make it'. We ruimen alles uit en bouwen precies wat jij nodig vindt. Jouw persoonlijke voorstelling kan beginnen. In beide gevallen ben je hier aan het juiste adres en dat maakt ons best uniek, dat zie je niet zo veel in Nederland."

INVESTEREN

2019 was volgens Ingeborg Peterson een goed jaar. "Heel divers, veel verschillende evenementen, veel personeelsfeesten, maar ook een jaar met uitdagingen, zoals binnen elke organisatie." Ingeborg merkt dat klanten steeds vaker terugkomen. "Hoe beter je elkaar kent, hoe gemakkelijker je samenwerkt. Daarbij komt dat we een Zwols bedrijf zijn, trots maar no-nonsens, maar we vinden het ook belang-rijk om het leuk te hebben met elkaar. En we zijn open en transparant naar klanten, ook in onze advisering. Wat kan wel en wat kan niet. Het gaat hier niet om de snelle omzet, maar de langdurige relatie en dat geldt ook als het om een eenmalig evenement gaat." De markt blijft in beweging. "Maar gelukkig hebben klanten nog vaak wensen die afwijken van wat gebruikelijk is, dat vinden we leuk. Ik merk ook dat het belang van ontmoeten weer groter wordt. In onze digitale en individualistische wereld groeit de behoefte om elkaar te zien en te spreken, te inspireren en te motiveren, met elkaar en bij elkaar. Dat zal volgens mij nooit verdwijnen."

www.theaterbuitensoos.nl

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Regardz Hospitality Group

Tags:
Regardz Hospitality Group | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Algemene voorwaarden | privacy statement