Zwitserland als meetingbestemming: Hoge standaarden en typische gastvrijheid



Zwitserland staat bekend om haar rijke natuur met ontelbare bergen en diepe dalen. Maar er is meer. De centrale ligging in Europa, hoge standaarden en typische Zwitserse gastvrijheid maken Zwitserland tot een uitstekende meetingbestemming. De cultuurrijke steden Zürich en Basel hebben op dit vlak veel te bieden. Basel is de standplaats voor veel chemische en farmaceutische concers. Op zo'n 90 kilometer afstand ligt Zürich, het financiële hart van Zwitserland.

Tekst Annebelle Nooteboom, Credits: The CIRCLE

Zürich staat naast de financiële sector bekend om toonaangevende onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Veel internationale bedrijven vestigen zich in Zürich vanwege de centrale ligging en de hoge kwaliteit van leven. Het multifunctionele complex THE CIRCLE speelt hierop in en opent in 2020 de deuren. THE CIRCLE wordt beschouwd als een tweede stadscentrum met twaalf verschillende restaurants, winkels, een ArtHub en een fitness. "Het is een uniek concept in de wereld. Wat hier gaat gebeuren, geeft meerwaarde aan de buitenwereld", licht Magdalena Krol van Zürich Tourism toe.

Uniek aan THE CIRCLE is de ligging. Wie op de luchthaven is gearriveerd, loopt zo naar de locatie toe. THE CIRCLE beslaat 5.000 vierkante meter, heeft een totale vloeroppervlakte van 180.000 m2 en de façade-elementen beslaan samen een oppervlakte gelijk aan tien tot twaalf voetbalvelden. THE CIRCLE Convention Centre Zurich Airport is de ideale plek voor congressen, maar ook voor productlanceringen en andere evenementen. Hyatt Regency Zurich Airport en Hyatt Place Zurich Airport bieden samen 550 hotelkamers. Inclusief het Radisson Blu hotel bij het vliegveld komt het totale kameraanbod vanaf eind 2020 op 880 hotelkamers.
Historisch Zürich
Wie vanaf eind 2020 in THE CIRCLE verblijft, is met de trein binnen 12 minuten in het centrum van Zürich. Daar vind je talloze historische gebouwen, boetieks en winkels. Zürich is overigens gemakkelijk te voet te verkennen, maar ook per openbaar vervoer. Met de Zürich Card kan je de stad voor een aantal dagen verkennen per trein, tram en boot. De veerboot is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je het meer van Zürich wilt oversteken. Het traditionele, viersterrenhotel Romantik Seehotel Sonne in Küsnacht is een van de unieke hotels die direct aan dit meer liggen. Dit is een kleinere meetinglocatie met vier kleinere vergaderzalen en een ballroomzaal. De grote zaal heeft plek voor zo'n 140 personen. Het hotel beschikt over veertig hotelkamers. Het grote pluspunt van deze locatie is het prachtige uitzicht vanuit het terras. Je kan hier bijvoorbeeld goed dineren in een rustige omgeving.

Reizen in stijl

Vanuit het Romantik Seehotel Sonne is het mogelijk om een boot af te huren voor een ander onderdeel van een meeting. De Lake Zürich Navigation Company verhuurt ver-schillende soorten boten voor evenementen. De route is zelf te bepalen en de grootste boot biedt plek aan zo'n 280 gasten. Ideaal voor wie in stijl van A naar B vervoerd wil worden eventueel inclusief aperitief, lunch en/of diner. De reis vervolgt zich naar het FIFA World Football Museum.

In het FIFA World Football Museum maak je op interactieve wijze kennis met de historie van het internationale voetbal. Dit is een goede plek voor teambuilding activiteiten. Het museum biedt ruimte voor conferenties en diners tot ongeveer 140 personen. "Binnen het voetbal zijn er veel raakvlakken met het bedrijfsleven. We organiseren regelmatig workshops op het gebied van teambuilding die gerelateerd zijn aan voetbal", aldus de eventmanager van deze locatie. Het museum is exclusief af te huren, beschikt over moderne faciliteiten en ligt centraal in Zürich.

Adembenemend uitzicht
Een hele andere, rustgevende setting is het viersterren Sorell Hotel Zürichberg. Het hotel ligt, zoals de naam al zegt, op een berg. Vanuit hier heb je een adembenemend uitzicht over Zürich, het meer en de Alpen. Het gebouw zelf is zo'n honderd jaar oud. Het beschikt over twee aaneengesloten zalen en is exclusief af te huren. Het hotel heeft 66 kamers. In de kelder bevinden zich drie kleinere vergaderzalen. Met het openbaar vervoer is het hotel gemakkelijk te bereiken. Qua activiteiten is er in Zürich ontzettend veel te beleven. De stad heeft een rijk nachtleven en je kunt er verschillende bezienswaardigheden en musea bezoeken. Een leuke teambuildingactiviteit is een workshop bij het L?derach Frisch-Schoggi Atelier. In ongeveer twee uur neemt de chocolatier je mee op avontuur. Zij legt alles uit over de chocolade van Läderach en laat het je proeven. Je gaat naar huis met een zelfgemaakte reep.
Credits: Zurich Tourism

De Zwitserse keuken
Op het gebied van gastronomie kom je in Zürich niets te kort. De Zwitserse keuken kent invloeden van de Duitsers, Fransen en Italianen. We kennen Zwitserland natuurlijk van de chocolade en kazen. Minder bekend, maar daarom niet minder lekker, zijn de wijnen uit Zürich. Een van de gildehuizen in Zürich, Zunfthaus zur Waag, organiseert wijnproeverijen voor groepen. Het Zunfthaus zur Waag ligt midden in het oude centrum van Zürich. Op het plein staat een grote fontein. De gastheer, Sepp Wimmer, tapt de wijn op bijzondere wijze uit de fontein om gasten hier kennis mee te laten maken. De wijn wordt gemaakt in de regio en is de trots van het gildehuis. De naam van de wijn is 'Räusling'. Deze locatie heeft ook de ruimte om kleinere gezelschappen te ontvangen. Zo worden er regelmatig bruiloften georganiseerd.

Traditioneel gildehuis
Op zo'n negentig kilometer van het bruisende Zürich ligt Basel. Waar Zürich bekend staat als hip en trendy, ontmoeten authentieke en moderne gebouwen elkaar in Basel. Een traditionele locatie in deze stad is het authentieke Safran Zunft, ook een gildehuis. De zogenaamde 'ballroom' zaal op de bovenste verdieping bevat een veertiende-eeuwse muurschildering. Het is een traditionele ruimte die plek biedt aan maximaal 350 gasten. Het ligt midden in het centrum van Basel en beschikt over een goede, moderne keuken.

Waar Zürich het meer van Zürich heeft, speelt de Rijn in Basel een grote rol. De rivier is op zichzelf al een prachtige meetinglocatie. Er zijn verschillende boten af te huren voor zowel grote als kleine gezelschappen. Een mooie eindbestemming van een trip op de Rijn is het drielandenpunt. Hier ontmoeten Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar. Aan de voet van dit punt ligt Sandoase, een eet-, drink- en eventlocatie in een Caribische setting.

Beach look

De Nederlander Pelle van Hall is event-manager en een van de drie eigenaren van deze plek. "In 2016 hebben we een container met pallets besteld en een paar schroevendraaiers. Dat hebben we opgebouwd tot wat het nu is", zegt Pelle. De beachlook leent zich uitstekend voor uitgebreide BBQ's. In de winter wordt Sandoase omgetoverd tot winterwonderland. Een deel van het terras wordt dan overkapt met een geïsoleerd chalet. De hele locatie biedt plek aan zo'n duizend personen en is exclusief af te huren. Nog geen vijfhonderd meter van deze locatie ligt Brasilea. Deze stichting focust zich op kunstuitwisseling tussen Basel en Brasilië. "Als je op onze locatie een event organiseert, steun je de kunstenaars", legt directeur Daniel Faust uit. Het hele gebouw biedt ruimte aan zo'n vijfhonderd gasten. Op de eerste verdieping vind je het hele jaar door een expositie. Deze ruimte is ook af te huren. Het dak van Brasilea is omgetoverd tot 'rooftop bar'. In een industriële setting kun je hier genieten van een hapje en een drankje. Het is ook mogelijk om een deel van een event plaats te laten vinden bij Sandoase en een deel bij Brasilea.

FC Basel

Eerder hadden we het over het FIFA World Football Museum in Zürich. Ook Basel heeft een locatie die volledig in het teken staat van de sport. Het stadion van voetbalclub FC Basel is een goede thuisbasis voor verschil-lende evenementen. Deze locatie ligt in het St. Jakob-Park, het sportgebied van Basel. Je kan hier bijvoorbeeld met zo'n zevenhonderd personen dineren met uitzicht op het stadion. Liever zelf aan de slag? Dat kan tijdens een kookworkshop in een van de andere restaurants van de locatie. "Maar je kunt in deze ruimte ook iemand inhuren die voor je kookt", aldus de eventmanager. In totaal biedt de thuisbasis van FC Basel plek voor duizend mensen om te eten. Daarnaast zijn er verschillende meeting rooms voor presentaties en vergaderingen.

Vanuit het stadion ben je met het openbaar vervoer zo in het centrum van Basel. Wie met een groep het centrum wil verkennen, kan een city tour met een gids boeken via het toerismebureau van Basel. Je wandelt voorbij vijftiende-eeuwse gebouwen en leert meer over de geschiedenis van deze bruisende stad. Hoogtepunten zijn onder meer de Town Hall en de kathedraal van Basel. Tijdens de tour steek je de rivier per ferry over en krijg je een prachtig uitzicht over de stad. De stad liever niet te voet bezichtigen? Kijk dan eens naar de verschillende elektrische steps die je op straat gemakkelijk kan huren.

myswitzerland.com/meetings

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Lisette van Dolderen

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement