Hotel New York: In het spoor van gelukszoekersFier torent Hotel New York boven de Kop van Zuid in Rotterdam uit. Het is een plek die in de twintigste eeuw een keerpunt in het leven van talloze gezinnen betekende, mensen die hun geluk in den vreemde gingen zoeken. Eens vormde het gebouw het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn, nu stelt het zijn historie open voor hotel- en restaurantgasten die er in de sfeer van weleer willen verblijven, vergaderen of eten.

Tekst Aart van der Haagen

De Rotterdammers hebben veel om trots op te zijn, maar Hotel New York op de Kop van Zuid behoort onbetwist tot hun grootste parels. Ze zullen bovendien niet nalaten om uit te dragen dat de Haagse zangeres Anouk er een tijdlang verbleef en er een album schreef, dat ze naar het hotel vernoemde. Een halve eeuw lang, tussen de oplevering van het imposante gebouw in 1917 en de vroege jaren zeventig, markeerde deze plek de start van een nieuw avontuur voor mensen die in de Verenigde Staten een nieuw leven hoopten op te bouwen. Geladen door emoties en zenu-wen stapten ze aan boord van een van de reusachtige schepen van de Holland-Amerika Lijn, om weken later in New York van boord te stappen. Niet voor niets keert die metropool terug in de naam van Rotterdams meest vermaarde hotel-restaurant, dat zijn deuren opende in 1993 en vandaag de dag een onderdeel vormt van WestCord Hotels. Het symboliseert ook de havenfunctie die de van oudsher zo internationaal georiënteerde Maasstad groot heeft gemaakt.

Authentieke elementen bewaard

Het markante, optisch indringende gebouw met krachtige jugendstilelementen fungeerde tussen 1917 en 1971 als hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Op 14 mei 1940 wist het te dans te ontspringen bij het bombardement op Rotterdam en daarmee bleven de authentieke elementen bewaard, tot op de dag van vandaag. "Die koesteren we zorgvuldig", zegt Mariska Bouwhuis, manager reserveringen van Hotel New York. "Ze ademen de historie van deze plek en maken deel uit van het stukje storytelling dat wij zo belangrijk vinden. Speciaal voor gasten die open staan voor een diepere beleving verzorgen onze portiers een rondleiding door het gebouw of houden ze een korte presentatie voor een zakelijk gezelschap, bijvoorbeeld voorafgaand aan een vergadering. Mensen kiezen veelal doelbewust voor dit hotel als locatie om te overnachten, te dineren en/of te vergaderen, omdat ze de bijzondere geschiedenis interessant vinden."

Directiekamers

Een balzaal met een gigantisch logboek van een scheepsreis op de muur geprint refereert aan de dynamische business in de HAL-tijd, net als de somptueuze directiekamers met hun zware lambriseringen, fluwelen gordijnen, open haard, klassieke plafonds en volgens origineel patroon geknoopt tapijt. "Vier ervan verhuren we als hotelsuites, twee stellen we beschikbaar als vergaderruimte", geeft Bouwhuis aan. "Gasten die iets bijzonders willen ervaren, kunnen trouwens ook in de dak-terraskamer of in de kenmerkende torentjes met hun koperen dak overnachten." Dat zachte groen keert terug in een van de twee restaurants, NY Basement, dat vanuit de ligging het souterrain visueel contact maakt met de haven. Het kenmerkt zich tevens door een stijlvolle mozaïekvloer en een jazzy ambiance, met sfeerfoto's van artiesten en elpees aan de muur en relaxte loungemuziek. "Daar serveren we fine dining-gerechtjes voor de liefhebbers van een hoogstaande keuken."

Spreekt tot verbeelding

Hotel New York beschikt over 72 kamers om te overnachten en zeven vergaderruimtes, variërend van dertig tot 135 vierkante meter en uitgerust met moderne audiovisuele apparatuur. "Door de bewaard gebleven historie kom je hier in een unieke sfeer terecht, die inspirerend werkt", weet Bouwhuis. "Her en der in het hotel hebben we aansprekende elementen toegevoegd, zoals oude reiskoffers en menukaarten van de schepen destijds. Dankzij de mogelijke combinatie van overnachting, ontbijt, lunch, diner en vergaderen hoeven onze gasten geen andere locaties voor hun verblijf op te zoeken en kunnen ze uitgebreid ervaren hoeveel historie deze plek ademt. Daarbij verzorgen wij met plezier alle denkbare vergaderarrangementen, desgewenst afgewisseld met activiteiten ter ontspanning. Het maken van een rondvaart door het gigantische havengebied met de watertaxi die hier aanmeert, spreekt bijvoorbeeld erg tot de verbeelding. We werken tevens samen met het ss Rotterdam, waar onze gasten aan boord een rondleiding kunnen krijgen. Het schip bevat tevens een escape room. Hier in Hotel New York hebben we een pubquiz ontwikkeld, die inhoudelijk aan te passen valt aan de organisatie die we ontvangen." Zulke extra's maken de bele-ving compleet, maar het absolute onder-scheidend vermogen van deze locatie zit in de zo zichtbare, tastbare geschiedenis.

www.hotelnewyork.nl

 Auteur: WestCord Hotels

Tags:
Hotel New York | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Koninginnenhoofd 1
3072 AD
Rotterdam
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement